Komentara: 5
Pregleda: 4385

Niko nije dužan da trpi nasilje

22.10.2012. u 19:39h
Izvor: RTV City
Nasilje u porodici jeste problem koji zahvata sve socijalne kategorije ali se lakše prepoznaje u marginalizovanim grupama koje uglavnom prate i drugi problemi vezani za aktvnosti Centra za socijalni rad.
Niko nije dužan da trpi nasilje

Milutin Blažić, direktor Centra za socijalni rad, smatra da niko ne treba da trpi nasilje bilo gde, a naročito u svojoj porodici. Zato je bolje obratiti se Centru nego drugim službama ili nekome ko će vam savetovati da nasilje trpite. Radnici Centra se sa nasiljem sreću direktno kada se građani sa tim problemom njima obrate ili indirektno kada tokom rada povodom drugih pitanja sami primete različite oblike nasilja.

Centar može postupati samo u skaldu sa Porodičnim zakonom i Zakonom o socijalnoj zaštiti pri čemu je najvažnije punoletnima pružiti uslugu osnaživanja kojom i sami prepoznaju nasilje. Žrtve nasilja su najčešće žene koje nasilje trpe jer ne žele da se za taj problem sazna. Centar za savetovanje i podršku porodici pri Centru za socijalni rad u prvih 9 meseci ove godine imao je 52 slučaja osoba koje su koristile njihovu pomoć i sa njima rade profesionalni psihoterapeuti. Pored toga bilo je još 28 zabeleženih slučajeva žrtava nasilja od kojih je 42% dece, 46% odraslih i 10% starih lica.

U slučaju da predmet dođe do policije ili suda radnici Centra imaju ulogu stručnog veštaka. Blažić smatra da treba nekada istaći i pozitivne primere sa kojima se socijalni radnici susreću. Građani treba da se obrate Centru ukoliko imaju bilo koji od problema vezanih za nasilje u porodici a u krajnjem slučaju najugroženiji mogu biti smešteni u sigurnu kuću koja se nalazi u Somboru. U novembru, Centar obeležava aktivnosti pod nazivom 16 dana borbe protiv nasilja u porodici, a savetovalište redovno održava svoje tribine.

Blažić kaže da Centar raspolaže sa dovoljno edukovanih ljudi za redovne aktivnosti a novost je da će se od sledeće godine realizovati program po norveškom modelu koji obuhvata rad sa nasilnicima i koji je dao dobre rezultate jer je smanjen broj recidiva.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 11 godina i 6 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 4385

Povezana vest

Povezane teme

nasilje u porodici

nasilje nad ženama

porodično nasilje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.