• Pregleda: 5687

Dragi Vučković: U borbi za investicije pobeđuju najbolje ideje

Strateška prednost Subotice je što preko Slobodne zone može da eliminiše jednu od briga stranih investitora - poslovanje bez valutnog rizika. Zato nam više vam trebaju ideje, nego pare. U budžetu neće biti više novca, ali verujem da je bitka za ideje zapravo borba za investicije – kaže za “Subotičke novine” član Gradskog veća, Dragi Vučković.
Dragi Vučković: U borbi za investicije pobeđuju najbolje ideje

- Cilj je da se našim aktivnostima puni budžet, a ne da samo trošimo budžetske pare. Kada se otvore nova radna mesta, zaposle ljudi, tada imamo potrošače koji kroz sistem PDV-a ulaze u ciklus većeg punjenja gradske kase. Ne smatram da sektor investicija treba da dobije veliki novac, ali je potrebno da najviše doprinese strateškom razvoju grada.

Sektor je dobio i vrsnog stručnjaka, koordinatora za investicije. Obišli smo većinu JKP, da sagledamo kakva je struktura troškova održavanja sistema, planova i investicija u tim firmama. Ostaje da se vidi finansijska struktura tih investicija, koliko su to sredstva grada, donacije i krediti i kakva je kreditna sposobnost Subotice i tih preduzeća, šta se može racionalizovati i pretočiti u unutrašnju investiciju.

Tada ostaje planiranje investicija na nivou Subotice. Do kraja avgusta, očekujem da ćemo pred gradonačelnika Subotice staviti urađenu mapu investicija grada, kada će već biti i jasno koji sektor će tu preuzeti privreda. Fokus će biti na strategiji, da intenzivno učestvujemo u radu lokalne Kancelarije za ekonomski razvoj Subotice do 2021. godine, što smatram konačnom futurizacijom grada i krovnim dokumentom za dalji razvoj Grada.

Značajno je i priznanje koje je Subotica dobila od Fajnenšl tajmsa za primenu strategije privlačenja stranih investicija.

Izvor: Subotičke novine

povezane teme

19
Mia Odgovori
Ne može ni jedan strani investitor da zaradi toliko para koliko može da potroši lokalna uprava.
Biće problem i veliko dovijanje od septembra, kada stupi novi zakon o javnim nabavkama na snagu jer će dosadašnje uobičajno poslovanje biti krivično delo.
slučajna prolaznica Odgovori
Svaki put kad neko u Srbiji izgovori *strana investicija* jedno radno mesto se ugasi. Svaki put kad se pojavi neki *vrsni stručnjak* u priči ja više ne čitam dalje. Hajde za promenu da pitamo gde je dosad uloženi novac inkasiran isključivo u kasu gradske uprave.
Milan Odgovori
Ništa ne razumem u ovom tekstu. Treba se pripaziti ovakvih koji ne žele govoriti jednostavnim rečima.
Always Ultra Odgovori
Ma bas me briga za bilo cije nagrade ako od toga vajde nema.
Sta ce biti sa Pozoristem, Zelenom fontanom, Y krakom i gomilom drugih projekata kojima se ne vidi nastavak radaova (kakav zavrsetak, nastavak radova !!!)???
Ivan Odgovori
Dragi Vučković,još jedan bivši carinik/špediter koji se bacio u politiku,nadam se samo da neće završiti kao Antić.
Tumač snova Odgovori
Ni ja ne razumem šta je ovo? Da li je seo tekst u stvari citat nečega što je govorio taj čovek čija se slika vidi ili je nešto njegovo a nešto je napisao neko drugi ?! Ali vidi se da on nešto pominje da će od PDV da se puni gradski budžet pa pominje neke velike pare koje ne treba da dolaze u sektor investicija nego da idu u budžet itd itd. Neobavešten čovek, nema tu šta drugo da se kaže. Rekli mu valjda partijski goniči da se promoviše i evo on izneo na tezgu sve što ima a ono sve stara iznošena roba, raspareno neupoterebljivo. Pre 12 godina se još nešto i dobijalo direktno od poreza na promet ali PDV je sada državni plen a dodeljuje se gradovima samo u krajnjoj nuždi i niko ne zna koliko i po kom ključu. Ovakvo promovisanje je veliki ćorak a bilo bi potrebno mnogo truda uložiti prvo da se slomi i poništi negativni efekat kod ljudi koji stručnjaka za investicije znaju sa carinske rampe, a onda da se nadograđuju novi elementi imidža.
Koji je to stručnjak došao a vrstan je a ime mu se ne spominje u taj sektor za investicije. Pominje se u tekstu neki stručnjak igde je taj sektor, čiji sektor, ko je taj sektor ustanovio ? Zna li neko šta je to?
Ovo sa obilaskom javnih preduzeća i utvrđivanjem strukture, potencijalla, kreditne sposobnosti znači da je čovek došao nespreman na posao, neobavešten o osnovnim stvarima. Krenuo izviđač u delikatnu operaciju izviđanja terena po dubini a nema mapu. poneo busolu pa će da nacrta kartu pa kad se vrati onda će da zna gde je. Ne biva !
Zašto novi član Veća svodi svoju aktivnost ili je ovo najava namera da se bavi investicijama javnih preduzeća koja su počela u krug jedno drugome da daje kreditne garancije.
Šta da se kaže za ovu rečenicu koja je pri kraju tog teksta : "Fokus će biti na strategiji, da intenzivno učestvujemo u radu lokalne Kancelarije za ekonomski razvoj Subotice do 2021. godine, što smatram konačnom futurizacijom grada i krovnim dokumentom za dalji razvoj Grada."
Da Subotica učestvuje u radu te kancelarije pa da nam krene. AUUU čoveče !
Nije ni moralo sve ovo da se kaže postoji jedna kontradikcija koja kompromituje imenovanje ovog čoveka za gradskog službenika kokoji tereba da valja te investicije :
njega je po partijskim kvotama " dala" partija koju predvodi Koštunica. Koštunica ne mari za Evropu. A pazi sad ovo njegov konjanik treba da nosi barjak da bude barjaktar koji zove, dočekuje evropske investitore, priprema im optimalno okruženje da se što pre primi ta injekcija koja će nam doneti ozdravljenje . Može li iko da poveruje da je to moguće ?
dragisa Odgovori
Ko je sada ovaj jbt?Clan Gradskog veca, investicije, vrsni strucnjak.Dosta je nama strucnjaka.
Stipan Odgovori
Novi ljudi... nova priča (zakukuljena i zamumuljena)... novi vokabular (futurizacija grada i krovni dokument)... novi datumi (do 2012)... misli dečko i na drugi mandat... privlačenje stranih investicija... (više je zaokupljen odvlačenjem)... dosad započeto a nedovršeno, nije ni spomenuo... sve u svemu , okruglo pa na ćoše, pravo osveženje u retorici.
nedragi kurjaković Odgovori
Pazi ovo, DRAGI Vučković. Baš obećavajuće, FAJNENŠL tajms......priznanje. Molim vas a za čega smo mi to dobili priznanje, za trg Zorana Đinđića ili za "tektonske" premećaja koje smo uradili na Paliću u turizmu ili za neverovatan podvig u građevinarstvu -pozorište ili možda za BAZEN NA PROZIVCI koji CITIRAM "prevazilazi evropske standarde u brzini izgradnje i naravno KVALITETU izvedenih radova, ili je možda u pitanju SKELET BAZENA U DUDOVOJ ŠUMI KOJI JE SADA NA "ODRŽAVANJU" za par miliona mesečno, ili je možda u pitanju kostur pored radničkog koga rušimo već 40 godina. Zaista razloga za priznanje ima SIJASET, sve ne znam šta prvo da priznamo i pohvalimo. G-dine DRAGI da li ste vi u Subotici , da li tu živite i da li verujete u ova sranja koja ste izneli ili vam je neko rekao šta bi bilo dobro da kažete. PS. da ne zaboravim, možda je u pitanju UMETNOST TRGOVINE I UZIMANJA PROVIZIJE ( mislim na transparentnost prodaje dela kasarne sa svom infrastrukturom i pratećim priključcima od strane NAJSPOSOBNIJIH). Zaista izuzetne ideje ,sve od prve do poslednje navedene a taj FAJNENŠL TAJMS je verovatno izdanje za BURKINU FASO, neki će se već setiti zašto baš BURKINA FASO:
komsija Odgovori
Dobro je da ste bar asfaltirali kruzni tok u Ivana Antunovica. Cim se pare uplate, Vojput asfaltira. Pa ne moze drugacije :-)

Inace, ove price oko investicija i ulaganja u Suboticu poslednjih godina, to je ok, ali mi toliko korupcije i kradja u ovome gradu imamo da nam se citav mercedes preseli u Slobodnu zonu ne bi mogao gladne dzepove napuniti.

Olaksavajuca okolnost je to sto vec postojece firme (tipa Dunker) mogu lako privuci svoje kooperante i iz ekonomskih razloga dovesti ih u Slobodnu zonu.
xwx Odgovori
Dragi moji sugradjani, mnoge kritike ovde napisane su na mestu ali upucene na pogresnu adresu, za sve nase aktuelne gradske probleme su odgovorni oni koji su bili na vlasti prethodnih godina a neki su i jos uvek,ovaj covek se nedavno pojavio i bez obzira dopadao se on nama ili ne nema nikave veze sa propascu ovog grada, a kako ce se pokazati ostaje da se vidi pa cemo onda kritikovati!!!
coja Odgovori
Zajedljivost, cinizam, nekompetentno tumačenje svega i svačega, zelja da se ocrni svako,.... to nas je dovelo tu gde smo. TUMAČ SNOVA bi ubuduće trebalo samo tumačenjem snova umesto što krajnje diletantski i nekulturno tumači tuđe reči! Ovaj tekst za njega je ipak viša matematika! S kojim pravom govorite tako o čoveku koji je funkciju u Gradskom veću shvatio vrlo ozbiljno i krenuo da se upoznaje sa stanjem koje je zatekao? I šta je loše u tome što je čovek ozbiljno prionuo na posao? Možda ne bi bilo loše da znate da je daleko sposobniji i pošteniji od mnogih koji su sedeli ili sede u Gradskom veću. Vreme će pokazati da sam u pravu!A to što TUMAČ ne shvata tekst, to je već njegov problem, kojim baš i ne treba da se hvali. Uostalom, zar nije rečeno da komentari koji iznose uvrede neće biti objavljivani. "Njega je po partijskim kvotama " dala" partija koju predvodi Koštunica. Koštunica ne mari za Evropu. A pazi sad ovo njegov konjanik treba da nosi barjak da bude barjaktar koji zove, dočekuje evropske investitore..." A tooooo boli, je l da? Jaaako je bitno čiji je konjanik!!? Što ne iskomentarišete i ostale konjanike, ovaj je pod zastavom Srbije, pa vam mnogo smeta... A ovi drugi "konjanici", Tumaču snova", oni što su više pod drugim i nekim tuđim zastavama, eeee oni su dobri i kompetentni i vrsni stručnjaci...
Prosinečki Odgovori
Vidim ja da bi vi i igrača koji prvi put vidite na terenu lepo počastili i ocenili pre nego je i dotakao loptu. Čekajte ljudi, polako. Neka bar prođe poluvreme.


Ne možemo njega kriviti za nešto što su njegovi prethodnici napravili, odnosno nisu napravili.
Bitno je da čovek hoće nešto da preduzme, a vreme će ostalo pokazati.
coja Odgovori
Dragi Vučkoviću, što se više trudite, više će Vas pljuvati. Što više upirete da nešto dobro uradite, sa većom će dozom cinizma gledati na vaš rad! Šta treba da radite?
Da sedite i samo gledate u plafon kancelarije? Pljuvaće vas.
Da se samo pravite da radite za dobrobit Grada i vas građana? Pljuvaće vas.
Da se trudite da sagledate pravo stanje i učinite korak više od postojećeg stanja? I onda će vas pljuvati.
Zato, samo napred, ne trudite se da razumete mnogo one kojima je samo bitno čiji ste vi konjanik, ili barjaktar, i pišu uvrede na vaš račun iako vas ne znaju. Pokažite im ko ste i koliko možete, a barjak dignite visoko.
dot Odgovori
Jos jedan u nizu nekvalitetnih kadrova koga je postavila ova vlast ,covek koji jedva natuca engleski jezik tj koliko znam jos pohada osnovni kurs ,i koji treba da nam privuce investitore,kad ga budu culi pobece glavom bez obzira ,stvarno jadno, gradska vlast nam je dno dna.(modeste menjaj ih)
N Odgovori
Treba da nam je jasno jedno.
Nema nam budućnosti bez stvaranja nove vrednosti i to SOPSTVENIM snagama i pameću.
Sve ovo snimanje JKP,čekanje priliva u budžet od poreza,taksi pomoći,kredita,te trošenje priliva na neproizvodne investicije, su potezi kojima će brzo doći do bankrota.
Strani ulagači su dobrodošli,ali u cilju da naučimo od njih raditi,pa da to koristimo za sopstveni razvoj i domaću proizvodnju.Oni dodju okoriste se i odu.
Dali je neko mislio da napravi inventar u Subotici,skroz propalih,beznadežih firmi,firmi koje se mogu oživeti,staviti na noge,kao i firmi koje su pesrspektivne.
Ja verujem da bi svaki gradjanin glasao prije da se novac iz budžeta troši pre na investiranje u privredu koja donosi novac i novu vrednost,a ne u sportsko rekreacioni centar,bazene,kružne tokove,trepćuća zelena svetla,rekonstrukcije raskrsnica.
Po meni sva ulaganja u ovom momentu treba da stanu,osim ulaganja u privredu.
Zadnjih godina ,a vidim i dan danas,"veliki stručnjaci" znaju da planiraju samo trošenje.To je najlakše.NIKO ne sme da se uhvati u koštac sa problemom ulaganja u privredu.Pojma nemaju o tome.Nikakva vizija plana za razvoj PRIVREDE Subotice.Samo trošenje / vidi danas našeg velikog stručnjaka iz Direkije za izgradnju grada.Samo bi da troši.To bi znala i svaka mesna zajednica,svaki gradjnin ovog grada.Ako tako nastavimo uskoro neće biti novca ni za to trošenje.
Sve te neproizvodne investicije jeste da trenutno zaposle neke firme/i to po ko zna kakvim javnim nadmetanjima,po kojim cenama/ali se već nazire dno i tog bunara.
lakumity103 Odgovori
Pozdrav za komentatore Tumač snova, N, slučajna prolaznica. Interesantno je da se ovakva zapažanja ne čuju u našem parlamentu.
Tumač snova Odgovori
@coja,
momak nije odoleo iskušenju i prihvatio je posao koji nije smeo da uzme jer su mu ruke vezane generalnim stavom partije a novi poslodavac će tražiti da "privlači " one koji su partijskom proroku odvratni. Ako mu je već trebao posao sa dobrom platom pa onda je kao bivši carinik i špediterski referent mogao da se uhlebi kod te zone u Malom Bajmoku.
Nije došao po konkursu niti je biran na osnovu referenci koje ima u biografiji, takođe, nije izabran na lični poziv novoga šefa jer su se prvi put rukovali tek ovim povodom i da ne detaljišem - došao je po partijskom ključu drago Cojo.
Nadam se da nema nićega što doživljavaš kao uvredljivo u ovim rečima jer ja želim da podelim sa tobom i strepnje i radosti ali ne vidim šta bi moglo da nas obraduje i ohrabri ovim izborom. U svakom slučaju želim ti da i dalje pratiš svaku reč koja ne ide u prilog tebi drage partije ali da ta svoja neslaganja potkrepljuješ činjenicama. čekajući da se to dogodi želim ti prijatno popodne uz najlepše čestitke povodom nadolazećih dana pesmom: Dođi dragi de si dolazio ako nisi lubav pogazio, http://www.youtube.com/watch?v=0frSiqQcyX4
tumac snova Odgovori
Sektor je dobio i vrsnog stručnjaka, koordinatora za investicije..........
eto da niko nikom ne ostane duzan za ime , u pitanju je gosdpodin Antelj Darko dosadasnji odbornik ds a sad novi barjaktar dss-a , inace doskorasnji direktor hotela prezident i uspesni auto prevoznik ( kamionom je proputovao citavu bivsu yu i veci deo balkana ) dakle kamiondzije su tu ,sad ko je paja a ko jare videcemo ............
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.