Komentara: 10
Pregleda: 9007

Branko Guslov: Strani investitori zapošljavaju hiljade Subotičana

04.03.2012. u 00:40h
Izvor: SuMedija
Branko Guslov: Strani investitori zapošljavaju hiljade Subotičana
Da je lokalna samouprava tokom protekle dve godine napravila ogroman iskorak u promociji grada kao privlačnog mesta za ulagače, potvrđuje činjenica da je Subotica u 2012. godini postala lider u privlačenju stranih investitora u Srbiju.

Uspeh je postignut kada je doneta odluka da se posao vezan za promociju potencijala i neposredan rad sa inevstitorima radi gotovo filigrantski. Jer, velike kompanije, koje uglavnom dolaze iz Nemačke i drugih razvijenih zemalja, biraju samo one gradove u kojima mogu da dobiju sve povoljnosti koje im pruža pozitivno zakonodavstvo, povoljne uslove i infrastrukturno opremljeno zemljište, brz i jednostavan postupak izdavanja građevinskih dozvola i niz dugih usluga koje se odnose na opsluživanja njihovih potreba u toku procesa investicije.

U industrijskoj zoni „Mali bajmok” već rade ili će graditi “Norma group“, „Dunkermotoren“, „Siemens“, “Continental-Contitech“, „Swarovski“ i „Calzedonia“. Na konkursu “Evropski gradovi i regioni budućnosti”, koji je organizovao magazin FDI, jedno od izdanja čuvenog “Financial Times”-a, Subotica je, u konkurenciji 73 evropska grada iz 60 regiona, osvojila deseto mesto u kategoriji gradova koji imaju najbolje promotivne strategije za privlačenje stranih investicija.

O načinu kako se u Subotici radi sa stranim investitorima,, Industrijskoj zoni “Mali Bajmok” i planovima za budućnost govori Branko Guslov, direktor Javnog preduzeća “Privredno tehnološki parkovi“.

Branko Guslov - Privredno tehnološki parkovi Subotice

Šta su osnovni zadaci Javnog preduzeća “Privredno tehnološki parkovi“ i po čemu ono razlikuje od ostalih javnih preduzeća?

Osnivanjem ovog preduzeća u januaru 2010. godine jasno su definisane nadležnosti i zadaci koji se isključivo odnose na privlačenje i realizaciju domaćih i stranih investicija. Osnovna misija ovog preduzeća usmerena je ka oživljavanju privrede, a naročito u oblasti proizvodnje i smanjenja stope nezaposlenosti realizacijom “greenfield“ investicija. Nije potrebno naglašavati značaj dolaska investitora i njihovog kapitala, znajući u kakvoj situaciji se nalazi naša privreda i kolika je stopa nezaposlenosti. Kao jedan od segmenata realizacije ovakve misije, preduzeće upravlja sa preko 2 miliona kvadrata zemljišta u svojini grada iz čega proizilaze mnoge aktivnosti koje su vezane za obezbeđenje prostorno-planske dokumentacije, prenamene i eksproprijacije zemljišta, izradu projektno-tehničke dokumentacije, radova komunalnog opremanja lokacija, kao i aktivnosti na pribavljanju finansijskih sredstava ze realizaciju infrastrukturnog opremanja.

Da li je tačno da pregovori sa nekim investitorima traju i po godinu dana ?

- Treba imati u vidu da svaki investitor, pre donošenja konačne odluke, razmatra i analizira veliki broj potencijalnih lokacija u zemlji i regionu, što uvek predstavlja žestoku konkurenciju u naporima da odabere baš Suboticu. Čest je slučaj da pregovori dok investitor ne donese konačnu odluku traju i do godinu dana, ali tkom tog vremena preduzeće vrši gotovo svakodnevu komunikaciju i razmenu podataka koje investitor traži za svoj biznis plan. Ono što ovo preduzeće čini posebnim predstavlja skup kompleksnih aktivnosti vezanih za mehanizme privlačenja investitora i kompletne koordinacije investicije od momenta interesovanja pa do same realizacije investicije. To je najteži i najosetljiviji deo u radu sa investitorima jer, u zavisnosti od uspešnosti ovakvih aktivnosti, investitor donosi svoju konačnu odluku gde će ulagati. Nakon odluke investitora da ulaže u Suboticu, preduzeće u saradnji sa investitorom obavlja celokupnu koordinaciju aktivnosti na ralizaciji projekta, kao što su dobijanje raznih saglasnosti i dozvola, izrada elaborata i ugovora, tehnička usaglašavanja sa javnim i javnokomunalnim preduzećima, radna snaga i niz drugih poslova.

Kako ocenjujete dosadašnje rezultate na privlačenju investitora u Suboticu ?

- Sama činjenica da su u Subotici od 2010. godine pa do danas u Privrednoj zoni “Mali Bajmok“ obezbeđeni uslovi za dolazak pet velikih investitora potvrđuje da je za vrlo kratko vreme učinjen ogroman posao na jačanju ekonomskog razvoja grada sa svim pozitivnim efektima stvaranja novih radnih mesta. Kada ovo kažem mislim na kompanije Dunkermotoren, Norma, Continental-Contitech, Swarovski i Calzedonia. Dunkermotoren već posluje u okviru iznajmljenog prostora postojeće slobodne zone i sprema se da u toku 2012. godine preseli i proširi proizvodnju u novoizgrađenu halu Slobone zone, Norma je sredinom 2011. godine izgradila svoj proizvodni objekat i počela proizvodnju, Contitech je odpočeo izgradnju svog proizvodnog objekta koji bi trebao da bude završen sredinom 2012. godine, Swarovski i Calzedonia treba da odpočnu izgradnju svojih proizvodnih objekata u toku 2012. godine. Evidentni uspesi postignuti na privlačenju investicija doneli su ipriznanja koje je dibila Subotica. Najzvučnija su svakako dobijanje sertifikata od strane NALED-MEGA kao grada sa povoljnim poslovnim okruženjem, priznanje “Biznis partner 2011. godine“ u konkurenciji gradova u zemlji i regionu, priznanje nemačke ambasade i nemačke komore u Srbiji, kao i poslednje veliko priznanje sa kojim je Subotica uvrštena među 10 gradova Južne Evrope po kriterijumu strategije privlačenja direktnih stranih investicija u 2011. godini.

Koliko će ovi investitori otvoriti radnih mesta ?

- Na osnovu ugovorenih obaveza, realizacijom investicija kompanija Dunkermotoren, Norma, Contitech, Swarovski i Calzedonia, od kojih su neke već započele proizvodnju i uposlile deo radnika, posao će do kraja 2015. godine dobiti 2.380 radnika. U slučaju kompanija Contitech, Swarovski i Calzedonia, koje su najavile proširenje proizvodnje i realizaciju druge faze investicije, planirano je dodatno otvaranje oko 750 novih radnih mesta. To znači da će, ukoliko dođe do realizacije drugih faza pomenutih kompanija, biti zaposleno oko 3.130 radnika. Ovaj broj novih radnih mesta je za Suboticu od ogromnog značaja u smislu smanjena stope nezaposlenosti i socijalnog blagostanja.

Da li osim otvaranja novih radnih Subotica dobija i neke deuge benefite ?

- Realizacijom investicija stiču se mnogi preduslovi za rast budžeta Grada Subotica naplatom poreza na zarade, poreza na imovinu, naknade za uređivanje i korišćenje građevisnkog zemljišta, naknade za ekologiju i dr. Analizom podataka dobijenih od investitora, a koji se tiču dinamike realizacije njihovog projekta, proizilazi da bi Grad do kraja 2017. godine inkasirao oko 6 miliona eura. Treba imati u vidu činjenicu da će pojedina javna i javnokomunalna preduzeća dugoročno naplaćivati energente i pružati svoje usluge investitorima, da investitori imaju tendenciju angažovanja lokalne projektantske i građevinske operative, kao i angažovanje manjih lokalnih firmi i preduzeća za potrebe njihovog funkcionisanja i poslovanja.

Planovi preduzeća “Privredno tehnološki parkovi“

- Naš prioritetni zadatak je da se sve aktuelne investicije na pravi način koordinišu i uspešno privedu kraju, kako bi se u što kraćem roku obezbedilo nesmetano poslovanje investitora U narednom periodu će se poseban akcenat staviti na privlačenje investitora iz oblasti komercijale, koji su zbog objektivnih problema zbog posledica recesije odlagali ili napuštali svoje projekte. Takođe ćemo pristupiti još agresivnijim vidovima marketinga kako bi smo Suboticu što bolje pozicionirali na globalnom tržištu kao dobro mesto za ulaganje.

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 12 godina i 3 nedelje
Komentara: 10
Pregleda: 9007
Povezane teme

investicije u Suboticu

Investiranje u Suboticu

Branko Guslov

Privredno tehnološki parkovi Subotica

fabrika Subotica

slobodna zona mali bajmok

fabrika continental

privredna zona mali bajmok

nemačke investicije

norma group

fabrika svarovski

privlačenje stranih investicija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.