Komentara: 22
Pregleda: 10065

Dogodine Mlečna hala na Buvljaku

24.08.2013. u 10:04h
Izvor: SuMedija
Kada hala bude izgrađena i opremljena rashladnim uređajima, lako kvarljive namirnice će se na pijaci prodavati u istim uslovima koje imaju supermarketi, ali će kupci ovde i dalje moći da pazare direktno kod proizvođača, kaže Zoran Marković, direktor „Tržnice”
Dogodine Mlečna hala na Buvljaku

Prema rezultatima poslednjih istraživanja, Zelena pijaca „Mali Bajmok“ u vlasništvu Akcionarskog društva „Tržnica”, je po frekvenciji i interesovanju kupaca druga pijaca ove vrste u Subotici. Prva je Mlečna pijaca u centru grada kojom upravlja Javno komunalno preduzeće „Subotičke pijace”.

Ekspanzija zelene pijace na Buvljaku je počela istovremeno kada je zabeležen prvi pad interesovanja prodavaca za robne tezge. Tada su se počeli stvarati uslovi za njeno proširenje, jer je zeleni deo  bio prilično marginalizovan u vreme kada je subotički Buvljak bio najfrekventnija robna pijaca u regionu.

- Tokom poslednjih nekoliko godina podsticali smo razvoj i širenje zelene pijace. Tim pre jer Buvljak, i pored činjenice da ima sve izraženiju konkurenciju, i dalje predstavlja jedno od najatraktivnijih mesta za kupovinu – kaže Zoran Marković, direktor „Tržnice”. - Većina kupaca se ovde snabdeva robom široke potrošnje u dijapazonu od odeće i obuće do bele tehnike i alata, ali činjenica da Zelena pijaca „Mali Bajmok” ima sve veću i atraktivniju ponudu, motiviše značajan deo kupaca da se se svežim voćem, povrćem i drugim životnim namirnicima snabdeva na istom mestu.

Istovremeno, za stanovnike mesnih zajednica Mali Bajmok i Gat ova pijaca je osnovno mesto za kupovinu prehrambenih proizvoda ove vrste.

Na pijaci kao u supermarketu

- Želimo da dalje proširujemo i poboljšavamo ponudu na zelenom delu Buvljaka – naglašava Zoran Marković. – Zato nam je cilj da izgradnjom savremene Mlečne hale, opremljene rashladnim vitrinama i komorama, obezbedimo vrhunske sanitarne uslove za prodaju lako kvarljivih namirnica kao što su sveže živinsko meso, mlečni proizvodi, meso i suhomesnati proizvodi, jaja i kolači. Kada hala bude završena, hrana ove vrste će se  na pijaci prodavati u istim uslovima koje imaju supermarketi, ali će kupci ovde i dalje moći da pazare direktno kod proizvođača.

Istraživanje, koje je početkom juna sprovedeno na reprezentativnom uzroku prodavaca i kupaca na zelenom delu Buvljaka, potvrdilo je očekivanja menadžemnta „Tržnice”. Izgradnju savremen Mlečne hale podržava 67 % prodavaca, a dve trećine onih koji sada prodaju lako kvarljive namirnice na ovoj pijaci spremno je da odmah sklopi predugovor o zakupu rashladne vitrine ili komore sa „Tržnicom”. Najveći broj zainteresovanih, oko 50 %, kaže da u novoj Mlečnoj hali namerava da prodaje sveže živinsko meso.

Čak 79 odsto kupaca na ovoj pijaci kaže da bi češće i redovnije kupovali da se sve lako kvarljive namirnice prodaju u Mlečnoj hali, odnosno isključivo iz rashladnih vitrina i rashladnih komora.

- Istraživanje i studiju o opravdanosti ulaganja u izgradnju Mlečne hale smo uradili jer smatramo da svaku ideju treba proveriti – kaže Marković. – Rezultati nas ohrabruju, a možemo biti veoma zadovoljni i stepenom iskorišćenosti trenutnih kapaciteta Zelene pijace “Mali Bajmok”. Izdato je oko 95 odsto od ukupno 140 tezgi, pa je za očekivati da će se sa izgradnjom Mlečne hale povećati kako kapacitet pijace tako i iskorišćenost prodajnih prostora.

Česma i ISO standardi

Da “Tržnica” ima ozbiljne namere da ulaže u infrastrukturu i poboljšanje uslova rada Buvljaka potvrđuje i projekat javne česme, koja će biti izgrađena u dvorišnom delu ove pijace.

- Nije reč samo o česmi nego i prostoru za predah kupaca koji dolaze na Buvljak. Prosečna frekvencija kupaca je oko pet hiljada, a najposećeniji dani su subota i nedelja kada je poseta daleko veća. Česma je projektovana tako da svim našim kupcima omogući da se osveže na jednom prijatnom i izdvojenom mestu i odmore na jednoj od klupa koje će biti postavljene oko česme – kaže Zoran Marković.

Projkat izgradnje javne česme je u završnoj fazi, uskoro sledi raspisivanje javne nabavke za iz vođača radova, a gradnja će, ako to vremenski uslovi dozvole, početi tokom ove godine.

“Tržnica” trenutno radi i na uvođenju ISO standard poslovanja. Rade se i usvajaju standardi  ISO 9001, kao sistem menadžmenta kvaliteta, ISO 14001 sistem menadžmenta zaštite životne sredine i OHSAS 18001 sistem upravljanja zaštitom zdravlja i bezbednosti na radu.

Opremljenost subotičkih pijaca rashladnim uređajima

Na svim pijacama u Subotici, kojima upravljaju JKP „Subotičke pijace” i „Tržnica” a.d. ima ukupno 88 rashladnih vitrina i 24 rashladne komore. JKP „Subotičke pijace” raspolažu sa 74 rashladne vitrine, što je 84 % od ukupnog broja, i sa 24 rashladne komore.

Uređajima za prodaju lako kvarljivih namirnica na plusnom režimu hlađenja je najbolje opremljena Mlečna pijaca (JKP „Subotičke pijace”) na kojoj se nalazi 34 % od ukupnog broja rashladnih vitrina i 67 % ukupnog broja rashladnih komora u Subotici.

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 10 godina i 7 meseci
Komentara: 22
Pregleda: 10065

Povezane vesti

Povezane teme

Buvljak

subotički Buvljak

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.