• Pregleda: 4627

Dodeljene nagrade "dr Ferenc Bodrogvari" za doprinos razvoju kulture u Subotici

U Velikoj većnici Gradske kuće sinoć je održana svečanost dodele nagrada i priznanja dr Ferenc Bodrogvari mladim stvaraocima do 40 godina starosti za ostvarene uspehe i rezultate tokom prošle godine. Nagrade su pripale Saši Grunčiću, profesoru Muzičke škole, Akošu K. Kovaču, direktoru fotografije i Dejanu Vujinoviću, menadžeru u oblasti kulture.
Dodeljene nagrade "dr Ferenc Bodrogvari" za doprinos razvoju kulture u Subotici

Nagrade i priznanja dr Ferenc Bodrogvari dodeljuju se od 1980. godine jednom godišnje odlukom Gradske Skupštine, a na predlog Komisije za dodelu zvanja i priznanja, istaknutim sugrađanima koji su koji su najviše doprineli kulturnom bogatstvu grada Subotice u prethodnoj godini.

Komisija za dodelu zvanja i priznanja bila je u sastavu: Martin Bačić (predsednik), Tamara Zagorac Mešter (zamenica), Mitar Mitrić (člana), Ljiljana Medaković (člana) i Halász Tibor (člana). Plaketu priznanja i medalje dodelili su predsednik Skupštine grada Ilija Maravić i gradonačelnik Jene Maglai.

- "Mislim da su nagrade otišle u prave ruke i da smo time sledili ono što je dr Ferenc Bodrogvari zastupao, a to je da se obrati pažnja na mlade i sposobne umetnike, da nagradimo njihov rad i dosadašnje zalaganje i pokažemo da Grad to ceni, a u isto vreme damo im motivaciju da tako nastave i dalje" - izjavio je Maglai

Ovogodišnja priznanja dr Ferenc Bodrogvari odlukom Komisije dobili su profesor Muzičke škole odsek klavira Saša Grunčić za ukupnu delatnost, a posebno za projekat „Glasovi orgulja u ravnici" u produkciji Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

- "Iznenađen sam nagradom, nisam je očekivao i svakako projekat koji smo realizovali nije bio sa ciljom da dobijem takvu nagradu, ali bez obzira na to vrlo sam počastvovan priznanjem." - izjavio je Grunčić

Priznanje je dobio i Dejan Vujinović, menadžer prestižnog Enofesta, koji je presinoć završen po 11. put. Dejan je svoju nagradu posvetio svim mladim stvaraocima Subotice.

- "Pratim šta se dešava na polju kulturnog stvaralaštava i poznajem skoro sve dobitnike nagrada iz sfere kulture u poslednjih 10 godina. Ovu nagradu posvećujem svim stvaraocima kulture u Subotici, a priznanje doživljavam kao počast Etnofestu koji je završen u subotu po 11. put." - izjavio je Vujinović

Treći slavodobitnik Akoš K. Kovač koautor je filma „Odlazim“ snimljenog na Panonskoj niziji i koji prikazuje usamljenu decu sa pogledom odraslih. Akoš je sa svojim filmom bio učesnik ovogodišnjeg "Berlinarea" kada je ovaj dokumentarac projektovan u okviru selekcije omladinskih i dečjih filmova - "Generation".

U muzičkom delu programa nastupili su učenici Muzičkе škole Bojan Kovač (klavir), Danijel Loboda (klarinet) i Regina Zaboš (vokal).

Izvor: Subotica.com

povezane teme

8
Dejan Odgovori
Unapred se izvinjavam dobitnicima jer o njima ponajmanje znam, ali ponovo se u stručan izbor umešala politika i kada pogledate sastav komisije teško je ne odati se utisku da kompetencija nije bila na prvom mestu. Dokle će više političari i stranačke ličnosti biti na čelima važnih i odgovornih tela? Da li mislite da bi se dr ferenc Bodrogvari složio sa time ko pod njegovim imenom bira dobitnike? Opet kažem bez da ulazim u pojedinačne dobitnike jer ne poznajem ove ljude iz kulture, ali zato dobro poznajem ove iz politike!
Grad Budala Odgovori
Dejan@ - Podržavam vaš stav, a još bih "dosolio" sa par argumenata. Politički IDIOTIZAM se osim kod nagrade "dr Ferenc Bodrogvari" posebno ispoljava kod nagrade "Počasni građanin".

Prva nagrada se dodeljuje, kako piše, "mladim stvaraocima do 40 godina starosti".... to je za moje shvatanje totalna budalaština. Mladi stvaraoci su ljudi, recimo do 20-25 godina, tada im ova nagrada može poslužiti kao podsticaj. Da li će od njih nešto postati to je sasvim drugo pitanje. Važno je da je društvo (tj. Grad) prepoznalo tog mladog čoveka i dalo mu šansu i odalo priznanje.

Nagrada "Počasni građanin" je neshvatljiva POLITIČKA svinjarija ovoga grada. Zamislite, svake godine se promovišu TRI (3) počasna građanina, a pouzdano znam da neki drugi gradovi proglašavaju JEDNOG počasnog građanina i to na svake 4 godine.

Za samo 8 godina Subotica naštanca 24 počasna građanina, a oni pametniji gradovi za tih 8 godina promovišu svega 2 počasna građanina i mogu ih vozikati u najbesniji Mercedesu i svako im u gradu zna ime.
Ko je od vas u stanju da nabroji barem dva počasna građanina Subotice proglašena u poslednjih 8 godina???!!! Jeb*te, treba angažovati "Su-trans" da se potrpaju ti, uglavnom, NEBITNI ANONIMUSI (čast nekolicini slavodobitnika koji su tu počast zaista zaslužili).
wecker Odgovori
Koliko je komisija "kompetentna" Tako je i nagrada formulisana.
Prva stvar ako je neko " Zasluzan " onda to nema veze sa godinama starosti.
A drugo kolko se ovde vidi dobitnici su po obicaju iz Javne sfere. Dali to znaci da iz privatnog sektora ne moze biti neko "Zasluzni " a mozda takvo lice doprinosi gradu vise nego ovi svi zajedno.
exsex Odgovori
Eto koliko smo mi gradjani obavestavani, o dogadjaima u gradu. Sramota ali nisam ni cuo za ove ljude, kamoli sta su uradili za ovaj grad. Vesti: politika , aferi, pare, droga, sami problemi i problemi.
earthworker Odgovori
mislio bih da je po kljucu kad ono nema predstavnika bunjevaca medju nagradjenima. :D
Mitrić Odgovori
Član komisije koji se u već nekoliko vesti pojavljuje kao Mitar Mitrić ne postoji. U pitanju je Milutin Mitrić. Tek toliko radi nas Mitrića.
omg Odgovori
@grad budala sva sreća pa se ti nista ne pitaš,jer si anonimus!
komšo Odgovori
Moj komšija je profesor, išao je u osnovnu školu sa Grunčićem, moj komšija je nezaposlen i ako je na vreme završio fakultet DRŽAVNI sa prosekom preko 9.
Razlika je između nega i Grunčića što njegovi roditelji nisu prosvetni radnici pa nema nikakvu vezu da se zaposli kao Grunčić, a veoma je dobar momak, veza je svugde bitna pa na žalost i u dodili priznanja i nagrada.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.