Komentara: 4
Pregleda: 4895

Diplomski rad mladog Subotičanina na ovogodišnjem Berlinskom festivalu

16.01.2014. u 13:04h
Izvor: Subotica.com
Kratki film dvojice sveže diplomiranih studenata Više škole za komunikacije u Budimpešti, Rolanda Fergea (režija) i Subotičanina Akoša K. Kovača (fotografija), pod nazivom "El" (Odlazim), snimljen bez dijaloga u crno-beloj tehnici, pozvan je da učestvuje na berlinskom Međunarodnom filmskom festivalu, koji počinje 6. februara i biće projektovan u okviru selekcije omladinskih i dečjih filmova - "Generation".
Diplomski rad mladog Subotičanina na ovogodišnjem Berlinskom festivalu

Za ovu selekciju izabrano je skoro 50 filmova koji se nadmeću za nagradu "Kristalni medved", odnosno za nagradu žirija "Generation" selekcije. 

Ovaj kratki film o odlasku iz domovine je diplomski rad Rolanda Fergea, koji je završio odsek za film i medijske nauke i subotičana Akoša K. Kovača, koji je završio odsek za kamermane i obojica su nedavno diplomirali na Višoj školi za komunikacije u Budimpešti.

Kratki film "El" (Odlazim)  snimljen je na Panonskoj nizij i prikazuje usamljenu decu sa pogledom odraslih, kako se opraštaju od svojih prebivališta, od jedne nepoznate zemlje. 

"Sa sobom nose kofer, muzički instrument, kavez." Odlaze.  ili, možda, beže od nečega, u nešto? Šta im se krije u pogledu? Dotle moraju tegliti - svi oni - ove teške kofere? Dotle ćemo stići na kraju? Na ova pitanja odgovor treba da damo mi, gledaoci, dok gledamo ovaj film bez dijaloga i reči.  Mnogi odlaze da bi učili ili u nadi jednog boljeg života“  - čitamo u rezimeu filma.

Diplomski rad mladog Subotičanina na ovogodišnjem Berlinskom festivalu

Muziku za film je komponovala Agi Kazai, a konsultanti su bili profesori budimpeštanske Više škole:  Andraš Šalamon, reditelj i Gabor Sabo, snimatelj, šef odseka.  Snimanje filma podržao je i pokrajinski Sekretarijat za kulturu.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 10 godina i 2 meseca
Komentara: 4
Pregleda: 4895
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.