Komentara: 0
Pregleda: 1959
Foto

"Desire" festival od 19. do 29. novembra

27.10.2021. u 16:23h
Izvor: Subotica.com
Pod sloganom "Istorija i ti", Međunarodni festival savremenog pozorišta "Desire Central Station" održaće se od 19. do 29. novembra, a publiku očekuje 16 predstava koje će se igrati na sceni "Jadran" i "Kostolanji Deže“, kao i dva koncerta.
"Desire" festival od 19. do 29. novembra

Nikad duži program i nikad manje finansijskih sredstava. Tako opisuje ovogodišnje izdanje direktor festivala Andraš Urban, podvlačeći da je, uprkos svim poteškoćama, napravljen vrlo ozbiljan program.

- Teško smo stigli do ovog trenutka, zato što nikad tako skromna sredstva nismo imali kao ove godine. Jako je čudno da se Grad Subotica polako, imam utisak, povlači i nije više glavni pokrovitelj, što se finansija tiče, ali se nadam da je to priča samo za ovu godinu i da se od sledeće vraćamo u neki normalan odnos - kazao je Urban, dodajući da je festival na konkursu Grada dobio samo jednu trećinu uobičajenih sredstava. - Prošle godine smo dobili šest miliona dinara, cifra sa kojom smo i počeli pre 13 godina da pravimo prvi festival, a ove godine smo dobili dva miliona dinara od Grada. To smo saznali kada su objavljeni rezultati konkursa i to je jako loša poruka. Pozorišni festival je skup i mi smo ponekad imali predstave koje su koštale dva miliona dinara samo da se dovedu. Nismo dobili nikakvo obrazloženje, osim da nema para, ali, opet kažem, imam osećaj da je to neka vrsta nesporazuma.

"Desire" festival od 19. do 29. novembraOvogodišnji "Desire" otvoriće predstava "Omma" 19. novembra u Pozorištu "Kostolanji Deže", poslednjom koreografijom Jožefa Nađa, a tokom trajanja festivala publika će biti u prilici da pogleda i predstave "Neron", "Ana Karenjina", "Sountrack za film koji nikada nije snimljen", "Vivisekcija kredenca", "Mrtva Trka", "Dvostruki život", "History od motherfuckers", "Mefisto" "Sedam strahova", "Mistero Buffo", "Kretanje", "Amber" i "Tri zime".

- Mislim da ćemo imati jako dobar festival i ove godine. To ne znači da ove godine nećemo imati nekih predstava koje se nekim ljudima neće dopasti, ali će se nekim ljudima iste te predstave dopadati i to se uvek dešava. Naravno, niko neće odgledati sve predstave, ali mislim da će svi naći nešto zanimljivo za sebe. Imaćemo vrlo ozbiljan festival - rekao je Urban, ističući da je posebno ponosan na to što će se na festivalu igrati i predstava "Strah", poslednji autorski projekat Igora Vuka Torbice, inspirisan dramskim tekstovima Franca Ksavera Kreca. - To je jedna topla ljudska priča, poslednja režija Igora Vuka Torbice, sada već pokojnog mladog reditelja i vrlo nam je žao što može doći samo njegova predstava, a ne i on, ali to je život. Sve u svemu, vrlo sam ponosan i jako se radujem što će ta predstava biti prisutna na festivalu.

"Desire" festival od 19. do 29. novembraFestival će upotpuniti i koncert benda "Širom" iz Slovenije, duet Fila Mintona i Silarda Mezeia, a na žurci povodom zatvaranja festivala nastupiće sicilijanska grupa "Jacaranda", dok je sinoć, u poslednjem trenutku, dogovoren i  nastup "Finalizam: Postgavity art" Dragana Živadinova, koji će se održati u Savremenoj galeriji Subotica.

- Dragan Živadinov će predstaviti svoju umetnost, čime se sada bavi u okviru, kako on to naziva, informansa. Vrlo sam uzbuđen zbog tog programa i mislim da je to baš ekskluzivno i jako vredno da će se destiti na "Desire" festivalu  - dodao je Urban.

"Desire" festival od 19. do 29. novembraKarte za predstavu "Omma", koja otvara festival, koštaju 800 dinara, dok se ulaznice za sve ostale predstave mogu kupiti po ceni od 600 dinara, a studentske, penzione i stručne po ceni od 400 dinara. Za rezervacije je potrebno pozvati na broj telefona 064/23-54-930 ili se obratiti putem mejla na ticket@desirefestival.eu, a rezervisane ulaznice moći će da se podignu od 3. novembra na blagajni Pozorišta "Kostolanji Deže" radnim danima od 10 do 13 časova i od 17 do 19.30 časova, a subotom od 10 do 13 časova.

Kompletan program ovogodišnjeg "Desire Central Station", dane i satnicu igranja predstava, možete pronaći na sajtu festivala.

Izvor: Subotica.com
Najava festivala "Desire 2021" Najava festivala "Desire 2021" Najava festivala "Desire 2021" Najava festivala "Desire 2021" Najava festivala "Desire 2021" Najava festivala "Desire 2021" Najava festivala "Desire 2021" Najava festivala "Desire 2021"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 5 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1959

Povezane vesti

Povezane teme

andraš urban

desire festival

desire central station

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.