Komentara: 1
Pregleda: 2731
Foto

Desetine sugrađana odazvalo se na božićnu akciju davanja krvi

15.12.2018. u 14:28h
Izvor: Subotica.com
U prostorijama Crvenog krsta, u saradnji sa Službom za transfuziologiju Opšte bolnice, održana je tradicionalna akcija dobrovoljnog davalaštva krvi "Humani Božić", kojoj se odazvalo više desetina humanih građana u pratnji dece. Poslednji, 190. put krv je dao profesor biologije i subotički rekorder u davanju krvi, Geza Cekuš.
Desetine sugrađana odazvalo se na božićnu akciju davanja krvi

Krv su mogli da daju zdravi građani starosti  od 18 do 65 godina sa telesnom težinom većom od 50 kg, normalnim vrednostima krvnog pritiska i  hemoglobina. Zahvaljujući velikom broju savesnih građana i redovnim akcijama dobrovoljnog davalaštva, Opšta bolnica već godinama ima stabilne rezerve dragocene tečnosti.

- Građani su kao i uvek pokazali da su humani. Naši dobrovoljni davaoci su zaista svesni kolike su potrebe za ovom dragocenom tečnošću, zato uvek imamo stabilne zalihe, sada imamo 300 jedinica krvi, sve operacije se redovno izvode i za sada može se reći da u našoj bolnici krv čeka pacijenta, a ne pacijent krv. Od dobrovoljnih davalaca uzima se 450 ml krvi, što organizam ne registruje kao gubitak. Žene krv mogu dati krvi tri puta godišnje, a muškarci četiri puta – ističe dr Andrea Pinter Kabai, specijalista transfuziologije u Opštoj bolnici.

U saradnji sa Službom za unapređenje zdravlja i prevenciju bolesti  Doma zdravlja, dobrovoljni davaoci i članovi njihovih porodica imali su mogućnost da izmere vrednosti šećera i holesterola u krvi. Akciju je ove godine podržala i Vicai optika, koja je organizovala besplatan pregled vida za sve učesnike akcije.  Kako bi od najranijeg uzrasta pokazali deci koliko je važno da budu humani i pomažu drugima poseban program, kao i svake godine, bio je posvećen najmlađim učesnicima.

Desetine sugrađana odazvalo se na božićnu akciju davanja krvi

- Humani Božić se razlikuje od svih naših akcija  zato što se održava u vreme praznika, u vreme kada su i deca animirana svim radostima koje donosi decembar, pa smo se i mi potrudili da okitimo jelku i da dovedemo Deda Mraza. Deda Mraz je deci uručivao poklone, a volonteri Crvenog krsta su ih zabavljali dok su njihovi roditelji davali krv. Akciju je podržalo i Udruženje pčelara „Pčela“ koje je, kao i prethodnih godina, obezbedilo slatki doručak za sve učesnike – kaže zamenica sekretara Crvenog krsta, dr Lidija Segedinčev.

Priliku da pomogne onima koje čeka borba za zdravlje, iskoristio je i profesor biologije, Geza Cekuš koji se danas čak 190. put upisao kao dobrovoljni davalac krvi.  Kako dobrovoljni davaoci mogu biti osobe do 65. godine starosti, ovom akcijom zaokužio je pola veka dugu misiju da pomaže ljudima, spasavajući im ono najdragocenije - život.

Desetine sugrađana odazvalo se na božićnu akciju davanja krvi

- Prvi put sam dao krv baš pred Božić 1969. godine i od tada sam svake godine, koliko sam mogao, četiri puta godišnje, davao krv. Malu pauzu napravio sam jedino, kada sam pre nekoliko godina imao operaciju i jedne godine kada sam bio u obavezi da primim vakcinu. Svi u mojoj porodici su dobrovoljni davaoci krvi, uspeo sam da ih motivišem da na ovaj način pomažu drugima. Iako se za dobrovoljno davalaštvo nekad dobijalo dva ili tri dana, nikad nisam koristio slobodne dane, a da jesam ne bih radio više od godinu dana - priča Cekuš, dok medicinskoj sestri pruža “zlatnu ruku” kako bi mu poslednji put izvadila krv.

Izvor: Subotica.com
Dobrovoljno davanje krvi u okviru tradicionalne akcije "Humani Božić" Dobrovoljno davanje krvi u okviru tradicionalne akcije "Humani Božić" Dobrovoljno davanje krvi u okviru tradicionalne akcije "Humani Božić" Dobrovoljno davanje krvi u okviru tradicionalne akcije "Humani Božić" Dobrovoljno davanje krvi u okviru tradicionalne akcije "Humani Božić" Dobrovoljno davanje krvi u okviru tradicionalne akcije "Humani Božić" Dobrovoljno davanje krvi u okviru tradicionalne akcije "Humani Božić" Dobrovoljno davanje krvi u okviru tradicionalne akcije "Humani Božić"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 4 meseca
Komentara: 1
Pregleda: 2731
Povezane teme

dobrovoljno davanje krvi

crveni krst subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.