Komentara: 9
Pregleda: 3439

Predsednik Srbije primio delegaciju hrvatske nacionalne zajednice

18.08.2020. u 14:26h > 17:47
Izvor: Subotica.com
Delegacija Hrvatskog nacionalnog saveta (HNV) u Srbiji, predvođena predsednicom Jasnom Vojnić, sastala se danas u Beogradu sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem.
Predsednik Srbije primio delegaciju hrvatske nacionalne zajednice

Kako su istakli u HNV, sastanak je imao za cilj da se iskaže zahvalnost predsedniku Srbije za izdvojena sredstva za otkup dela rodne kuće bana Josipa Jelačića, ali i da se razgovara o otvorenim pitanjima i izazovima sa kojima se suočava ova manjina u Srbiji.

- Razgovarali smo o konkretnim pitanjima koji su izazov za hrvatsku zajednicu u Srbiji, među kojima su prostor za našu zajednicu u glavnom gradu Srbije, zatim Hrvatskom školskom centru, vidljivosti hrvatske zajednice, ali i o drugim temama - predočila je Jasna Vojnić - Razgovor je protekao u izuzetno pozitivnoj atmosferi, upravo onakoj kakva je i pokrenuta iz Hrvatske prema tamošnjim Srbima.

Vojnić očekuje očekuje da se nastavi i komunikacija i saradnja sa predstavnicima hrvatske zajednice i da se započnu rešavati i druga pitanja integrisanja hrvatske zajednice u srpsko društvo.

Zahtev HNV je bio, i ostao, da hrvatska zajednica bude aktivno uključena u proces donošenja odluka, što kako kaže Vojnić od nedavno nije slučaj.

- Garantovani skupštinski mandat na republičkom i pokrajinskom nivou je nešto od čega nećemo odustati - poručila je Vojnić, napominjući da je prilikom današnjih razgovora iskazana spremnost da se rešavaju i ta pitanja.

Krajem meseca jula ova delegacija je imala prijem kod predsednik Vlade Vojvodine, Igora Mirovića, a tema sastanka je bila praktično ista kao sa predsednikom Vučićem. Kako je tada rečeno, kuća bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu predviđeno je da se svečano otvori 16. oktobra.

REAKCIJA HRVATSKOG DEMOKRATSKOG FORUMA

Hrvatski demokratski forum (HDF) sa čuđenjem je primio vest da je Tomislav Žigmanov bio član delegacije HNV-a na današnjem sastanku kod predsednika Srbije Aleksandara Vučića.

- HDF se već više od deset godina zalaže za uspostavljanje korektnih i korisnih odnosa sa institucijama Republike Srbije i u tom smislu pozdravlja razgovore koje predstavnici HNV-a imaju sa državnim strukturama. Međutim, neprihvatljivo je da u tim razgovorima učestvuju osobe koje ne predstavljaju nikog, koje nikad na izborima nisu zatražile podršku hrvatske zajednice i koje unutar hrvatske zajednice sprovode interese drugih, a ne Hrvata koji ovde žive - upozorava Zvonimir Perušić, predsednik HDF-a. - Žigmanov je na nedavno završenim izborima hrvatsku zajednicu pokušao usmeriti prema strankama koje nemaju nikakve veze s Hrvatima i tu je propao jer ga Hrvati nisu podržali.

HDF u svom saopštenju postavlja pitanje predsednici HNV-a, koje glasi - Ko je, kada, na osnovu kojeg dokumenta, uz čiju saglasnost i s kojim razlogom "ugurao" Žigmanova u delegaciju za razgovore s predsednikom Vučićem?

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 8 meseci
Komentara: 9
Pregleda: 3439

Povezana vest

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.