Komentara: 33
Pregleda: 140386

Davor Štefanek olimpijski šampion

16.08.2016. u 12:40h > 17.08.2016. u 00:47h
Izvor: Subotica.com
Srpski rvač Davor Štefanek osvojio je zlatnu medalju u kategoriji do 66 kilograma grčko-rimskim stilom na Olimpijskim igrama u Riju.
Davor Štefanek olimpijski šampion

Štefanek je u finalu pobedio Jermena Migrana Arutujnana. Meč je završen rezultatom 1:1, ali je srpski rvač slavio jer je poslednji uzeo poen.

Subotičanin Štefanek je tako doneo najsjajniju prvu medalju Srbiji u Riju. Ovo je inače i prva medalja za srpsko rvanje posle 32 godine, odnosno prvo zlato posle 40 godina.

Srpski rvač, rodom iz Subotice, Davor Štefanek, plasirao se u finale rvanja (66 kg) na Olimpijskim igrama u Riju gde je u kvalifikacijama bio i više nego ubedljiv protiv takmičara iz Japana, a zatim je savladao nemačkog predstavnika, da bi u polufinalu savladao rvača iz Gruzije. 

Davor Štefanek olimpijski šampion

Olimpijska karijera Davora Štefaneka (1985) počela je još 2004. godine u Atini, nastavljena je 2008. u Pekingu, Davora nije bilo 2012. u Londonu, a sada je pravo vreme da treća olimpijada bude i sreća.

Prvu veliku medalju Štefanek je osvojio 2004. godine, a bilo je to srebro sa Prvenstva Evrope (Haparanda). Na Prvenstvu Evrope 2008. godine (Tampere) bio je treći, baš kao i 2012. godine (Beograd), dok je ove godine u Rigi bio treći. Titulu prvaka sveta osvojio je 2014. godine u Taškentu, dok je godinu dana kasnije u Las Vegasu bio treći.

Nastup na igrama u Riju 30-godišnji Štefanek je počeo u kvalifikacijama gde je bio bolji od japanca Tomohira Inoa rezultatom 9:0 (dva bacanja, tehnički tuš u prvoj rundi) i time prošao u narednu fazu.

Davor Štefanek olimpijski šampion

U četvrtfinalu Štefanek je sa 6:2 savladao tri godine mlađeg nemca Franka Stablera, inače aktuelnog šampiona sveta, i u polufinalu će se sastati sa gruzijcem Šmagi Bolkvacem. Davor je prvu rundu dobio rezultatom 5:1, Stabler je smanjio na 5:2, ali odgovorio je i Davor za konačnih 6:2.

Davor Štefanek olimpijski šampion

U polufinalnoj borbi Štefanek je imao odličnu borbu koju je dobio sa 7:0 i sasvim zasluženo u drugoj rundi "tuširao" protivnika za plasman u finale. Ulaskom u finale Davor je osigurao prvu medalju za Srbiju a kasnije večeras će se boriti za najsjajniju.

Nakon što je sudijski tim odbacio kao neosnovanu video proveru gruzijskog tima glavni sudija je potvrdio Davorovu pobedu a on je odmah otrčao u zagrljaj njegovom učitelju i mentoru Sretenu Damnjanoviću.

Davor Štefanek olimpijski šampion

Davor Štefanek olimpijski šampion

Pored Davora u reprezentaciji Srbije nalaze se i Kristijan Fris (59kg) i Viktor Nemeš (75kg), ali njih dvojica i pored velikih nadanja i očekivanja nisu uspeli da ostvare zapažen plasman, odnosno osvoje medalju.

Davor Štefanek olimpijski šampion

Izvor: Subotica.com
Na veselju kod Štefanekovih Na veselju kod Štefanekovih Na veselju kod Štefanekovih Na veselju kod Štefanekovih Na veselju kod Štefanekovih Na veselju kod Štefanekovih Na veselju kod Štefanekovih Na veselju kod Štefanekovih
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 7 meseci
Komentara: 33
Pregleda: 140386

Povezane vesti

Povezane teme

rvanje

rvanje grčko rimskim stilom

davor štefanek

olimpijske igre rio 2016

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.