Komentara: 3
Pregleda: 4493

Dan bez automobila - 22. septembar

18.09.2012. u 16:41h
Izvor: RTV Yueco
U Evropi 22. septembra održava akcija “Dan bez automobila”. Toga dana ljudi bi trebalo na ulice da izađu na biciklama, rolerima, skejtovima ili jednostavno da prošetaju.
Dan bez automobila - 22. septembar

Učešće je uzelo 2000 gradova među kojima je i Subotica, a sa ciljem sa se apeluje na vozače da tokom godine manje koriste automobile u centru grada. Naš grad, pored 14 iz Srbije već jedanestu godinu će da učestvuje u ovoj akciji.

Moto ovogodišnje akcije dana bez automobila glasi: “U dobrom pravcu”.

Akcija ima za cilj da promoviše biciklizam i druga nemotorizovana kretanja, kako bi se doprinelo kvalitenijem, zdravijem i ekološkom razvoju života.

U planu je da se organizuje biciklistička trka u subotu, kao i da se zatvore pojedine ulice u centru grada radi merenja kvaliteta vazduha i nivoa buke.

Dan bez automobila

sa današnje konferencije za novinare povodom "Dana bez automobila"

Saobraćaj će biti zatvoren na Trgovima Žrtava fašizma i svete Marije Terezije, kao i između ulica Matka Vukovića i Petefi Šandora i Dimitrije Tucovića. Ulice će biti zatvore u petak od 20 časova do subote 13 časova kada će trgovi biti otvoreni za saobraćaj, a u navedenim ulicama saobraćaj će biti otvoren od 20 časova.

Prvo spontano organizovanje "Dana bez automobila" počelo je za vreme naftne krize 1970, a u pojedinim evropskim gradovima ovaj dan je organizovan početkom devedesetih godina prošlog veka. Subotica ima 80 kilometara izgrađene biciklističke staze koje nisu u najboljem stanju.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 7 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 4493

Povezana vest

Povezane teme

dan bez automobila

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.