Komentara: 0
Pregleda: 2014

Crveni krst edukovao učenike da prepoznaju trgovinu ljudima

18.09.2019. u 15:24h
Izvor: RTV Pannon
Saradnici subotičkog Crvenog krsta održali su radionicu o trgovini ljudima učenicima drugog razreda Osnovne škole "Sečenji Ištvan". Centar za zaštitu žrtava trgovine ljudima u ovoj godini prihvatio je 58 osoba – odraslih i dece – koji su postali žrtve trgovine ljudima. Među njima je 46 državljana Srbije, ostali su stranci.
Crveni krst edukovao učenike da prepoznaju trgovinu ljudima

Širom Srbije održavaju se radionice i predavanja u osnovnim i srednjim školama kako bi decu učili da se zaštite od trgovine ljudima. Sa početkom školske godine i subotička organizacija Crvenog krsta nastavila je pre nekoliko godina započet posao.

U objektu Osnovne škole „Sečenji Ištvan" u Šabačkoj ulici saradnici Crvenog krsta održali su radionicu učenicima drugog razreda. Deca su sa interesovanjem učestvovala u radu.

- Iz Crvenog krsta kažu da ne treba da sednemo u auto nepoznatih ljudi - kaže Kristofer Fabijan, učenik drugog razreda, a Mark Mesaroš dodaje: - Crveni krst je isto pomenuo da u svoje kuće ne puštamo ljude koji ne poznajemo i da na Fejsbuku i četovanje ne pišemo ljudima koje ne poznajemo.

Crveni krst edukovao učenike da prepoznaju trgovinu ljudima

Nikolina Plavšić, učenica osmog razreda Osnovne škole „Sečenji Ištvan" u svojoj školi je držala radionicu na srpskom i na mađarskom jeziku.

- Već dve godine sam volonter u Crvenom krstu. Danas smo govorili o trgovini ljudima. Imamo slike i razgovaramo o slikama, pokazujemo, igramo se, deci je to bilo jako interesantno. Do sada sam bila u više škola i obdaništa - ističe Nikolina.

Učiteljica Idliko Švaner kaže da o opasnostima trgovine ljudima treba mnogo razgovarati sa decom, podjednako i kod kuće i u školi. Primetila je da su deca zainteresovanija i aktivnija ukoliko od mlađih osoba čuju informacije o ozbiljnoj temi.

Crveni krst edukovao učenike da prepoznaju trgovinu ljudima

- Nažalost, događa se i u našem gradu, i to sve češće, da zavedu dete, nestanu deca, i zato i oni i učitelji treba da obrate mnogo pažnje. Zbog toga većina roditelja dolazi po decu. Ne smeju da ih puste da sami dođu kući, ali i mi moramo da ih obučimo, tako što u okviru ovakvih radionica razgovaramo na ovu temu. Dan za danom to unosimo u svoj svakodnevni život, gde god možemo ukazujemo šta ne treba da se radi, i kako da ispravno postupaju - zaključuje Švaner.

U toku školske godine Crveni krst će sa ovim programom obići sve subotičke osnovne i srednje škole. Volontere i mlade saradnike obučili su za ovaj posao kako bi umeli da svoje znanje prenesu na način odgovarajući dečijem uzrastu. 

Izvor: RTV Pannon
Postavljeno pre 4 godine i 6 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2014

Povezana vest

Povezane teme

trgovina ljudima

crveni krst subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.