Komentara: 43
Pregleda: 11024
Foto

Centralno groblje na prostoru vojnih poligona iza Druge kasarne

08.02.2021. u 14:22h
Izvor: Subotica.com
Centralno groblje biće smešteno na prostoru nekadašnjih vojnih poligona Radanovac, koji se nalaze iza bivše Druge kasarne "Petar Drapšin" koja je namenjena za izgradnju poslovno-komercijalnog kompleksa. To je predviđeno Planom generalne regulacije VI za delove zona Mali Radanovac i Radanovac, koji je Skupština grada jednoglasno usvojila na poslednjem zasedanju.
Centralno groblje na prostoru vojnih poligona iza Druge kasarne

Iako je Generalnim urbanističkim planom do 2018. godine bilo predviđeno da Centralno groblje bude smešteno u Malom Radanovcu, Grad je od ove ideje odustao, budući da je lokacija na kojoj je groblje bilo planirano u privatnom vlasništvu. Kako nije došlo do eksproprijacije, JP za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje odlučilo je da Centralno groblje uvrsti u novi, Generalni urbanistički plan Subotica - Palić do 2030. godine, na neiskorišćenom prostoru nekadašnjih vojnih poligona Radanovac, koji su u vlasništvu lokalne samouprave.

- Dakle, Centralno groblje neće biti smešteno uz Segedinski put na prostoru bivše Druge kasarne "Petar Drapšin", već iza kasarne na prostoru nekadašnjih vojnih poligona. To je zemljište koje se prostire na 126 hektara, a koje je neuređeno i neizgrađeno, i ono je samo jednim delom namenjeno za Centralno groblje koje će zauzimati oko 57 hektara - objašnjava Karolj Terteli, odgovorni urbanista. - Centralno groblje će biti uvučeno i do njega treba da se izgradi pristupna saobraćajnica prvog reda, koja će predstavljati jedan od gradskih prstenova oko centra grada. Na nju će se nadovezati i ulaz u Centralno groblje, koje će imati sve što jedno novo groblje zahteva.

Centralno groblje na prostoru vojnih poligona iza Druge kasarneIzgradnjom Centralnog groblja rešio bi se dugogodišnji problem nedostatka grobnih mesta u Subotici, dodaje naš sagovornik, budući da su postojeći kapaciteti iskorišćeni.

- Generalnim urbanističkim planom je definisano da je grad sa ovolikim brojem stanovnika prevazišao mogućnost širenja postojećih groblja. Poznato je da su se naselja proširila na delove koji su nekada davno možda i bili namenjeni za proširenje groblja i kao jedan bitan strateški plan jeste da se formira novo Centralno groblje, što je sada mnogo realnije, jer će se nalaziti na gradskom zemljištu - ističe Terteli, dodajući da će ograđeni prostor bivše Druge kasarne "Petar Drapšin" predstavljati poslovno-komercijalnu zonu, koja će imati za cilj dalji razvoj privredne zone i obezbeđivanje lokacija za nove investitore.

Centralno groblje na prostoru vojnih poligona iza Druge kasarneNaredni korak ka realizaciji Centralnog groblja, kako navodi Terteli, jeste da lokalna samouprava naruči izradu urbanističkog projekta kojim bi se tačno definisala saobraćajnica, parking prostor, ulaz i objekti svih namena koji su potrebni da opslužuju Centralno groblje.

Izvor: Subotica.com
Kasarna "Petar Drapšin" (Druga) na Palićkom putu Kasarna "Petar Drapšin" (Druga) na Palićkom putu Kasarna "Petar Drapšin" (Druga) na Palićkom putu Kasarna "Petar Drapšin" (Druga) na Palićkom putu Kasarna "Petar Drapšin" (Druga) na Palićkom putu Kasarna "Petar Drapšin" (Druga) na Palićkom putu Kasarna "Petar Drapšin" (Druga) na Palićkom putu Kasarna "Petar Drapšin" (Druga) na Palićkom putu
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 2 meseca
Komentara: 43
Pregleda: 11024
Povezane teme

centralno groblje

groblje

javno preduzeće za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje

jp za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.