Komentara: 17
Pregleda: 5305

"Bunjevci za Suboticu" predali izbornu listu za gradsku skupštinu

27.05.2020. u 10:00h
Izvor: Subotica.com
Koalicija "Bunjevci za Suboticu - Savez bačkih Bunjevaca" koju čine političke organizacije "Savez bačkih Bunjevaca" i "Bunjevci građani Srbije", predala je juče Gradskoj izbornoj komisiji listu za lokalni parlament, za izbore zakazane za 21. jun. U ovoj koaliciji očekuju da će dobiti broj glasova koji će im omogućiti tri odbornička mesta u lokalnoj skupštini.
"Bunjevci za Suboticu" predali izbornu listu za gradsku skupštinu
Foto: Bunjevci.net

Po rečima Mirka Bajića, koalicija "Bunjevci za Suboticu - Savez bačkih Bunjevaca" zalaže se za bolju Suboticu, kako kaže onakvu kakvu su naši preci gradili vekovima.

- Našu koaliciju čine dve političke stranke, time smo dali priliku da na listi učestvuju svi oni koji nas podržavaju kroz delovanje u udruženjima uopšte, pa smo listu i nazvali "Bunjevci za Suboticu". Ova politička opcija je u interesu svih Bunjevaca, a ne samo onih Bunjevaca koji bi se politički deklarisali. - rekao je Mirko Bajić, u ime koalicije "Bunjevci za Suboticu - Savez bačkih Bunjevaca". - Želimo da ukažemo da su Bunjevci deo ovog grada, da postojimo, i da treba da ostavrujemo sva prava kao i drugi sa kojima zajedno živimo.

PROGLAŠENA LISTA - Koalicija "Bunjevci za Suboticu - Savez bačkih Bunjevaca" dostavila je 784 potpisa, i predložila 23 kandidata za odbornike u gradskoj Skupštini, te je Izborna komisija jutros proglasila listu, kaojoj se pod brojem 1 nalazi Mirko Bajić, zatim (u prvih 5) redom slede Dragan Kopunović, Svetlana Mormer, Tamara Babić i Boris Bajić.

Savez bačkih Bunjevaca (SBB) osnovan je 2007. godine (upisan u registar tri godine kasnije), zastupnik je Mirko Bajić, dok je Bunjevci građani Subotice (BGS) osnovan 2010. godine, a političku organizaciju zastupa Bojana Jelić. Obe organizacije su prijavljene sa sedištem na istoj adresi u Subotici.

- Nastojaćemo da dobijemo podršku birača kako bismo ostvarili ono što nam je jako bitno, a to je da uđemo u Skupštinu jer je bez političkog predstavnika u skupštinskim organima, bez političkog učešća u politićkom životu ne možemo ni da očekujemo rezultate. Niko se neće zalagati za nas koliko mi moramo da se založimo za sebe - istakao je Bajić prilikom predaje izborne liste.

U koaliciji "Bunjevci za Suboticu - Savez bačkih Bunjevaca" se nadaju da će biti u prilici da osvoje tri odbornička mesta (u sadašnjem sazivu imaju jedan) čime će biti u prilici da formiraju odbornički klub, da dobiju mogućnost da direktno predlažu akte i traže raspravu o stvarima koji su bitni za ovu nacionalnu manjinu.

"Bunjevci za Suboticu" predali izbornu listu za gradsku skupštinu

Kako je rečeno, kada uđe u gradsku Skupštinu ova koalicija će predložiti da se u Statutu Grada Subotice bunjevački jezik uvede kao jedan od zvaničnih jezika, i to ističu kao jedan od prioriteta u borbi za veća prava Bunjevaca.

Pored ove koalicije juče su dokumentaciju za učešće na predstojećim izborima predali i predstavnici koalicije "Vojvođanski front - ujedinjeni za demokratsku Suboticu", koji su danas predstavili program delovanja. Koalicija koju čine DSHV, LSV i Vojvođanska partija Gradskoj izbornoj komisiji predala je listu od 28 kandidata, odnosno nešto više od 900 potpisa podrške.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 9 meseci
Komentara: 17
Pregleda: 5305

Povezana vest

Povezane teme

mirko bajić

savez bačkih bunjevaca

bunjevačka nacionalna manjina

izbori2020

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.