Komentara: 7
Pregleda: 4679

Božićne čestitke sugrađanima koji slave po julijanskom kalendaru

06.01.2022. u 10:00h
Izvor: Subotica.com
Božićne čestitke sugrađanima koji slave po julijanskom kalendaru

Danas je Badnji dan za one koji slave po julijanskom kalendaru. Svečana trpeza je posna, te će riba i pasulj biti na stolu gotovo svih koji danas slave, dok će se dan kasnije, za Božić, uživati u pečenici, ali i slasnim đakonijama. Oni koji ne slave Božić u subotu iskoristiće priliku da ovaj praznik čestitaju svojim prijateljima, komšijama, kolegama i poznanicima.

Litija kroz grad, kulturno-umetnički program i loženje badnjaka na Gradskom trgu večeras neće biti održano zbog nepovoljne epidemiološke situacije.

Svima koji u narednim danima slave ovaj veliki hrišćanski praznik redakcija portala SUBOTICA.com želi srećan Badnji dan, a zatim i srećan Božić, u nadi da će ga provesti u toplom domu, uz porodicu i najbliže, u duhu praznika rođenja Hristovog.

SREĆAN BADNJI DAN, SREĆAN BOŽIĆ!

* * * * * * * * * *

Božićna poruka Stevana Bakića, gradonačelnika Subotice

Božićne čestitke sugrađanima koji slave po julijanskom kalendaru

Svim sugrađanima koji Božić slave po julijanskom kalendaru želim da čestitam predstojeći najradosniji hrišćanski praznik. Uz najbolje želje za zdravlje, radost i porodični mir, moram da uputim i jedan apel.

Imajući u vidu da, nažalost i ove godine praznik rođenja Hristovog dočekujemo u veoma složenoj i neizvesnoj epidemiološkoj situaciji, želim da pozovem sve pravoslavne sugrađane da razumeju teške i odgovorne odluke koje su donesene u vezi sa badnjačkim svečanostima. (Više o ovome pogledajte u povezanoj vesti)

Vreme u kojem se rodio Hristos bilo je doba iskušenja i krize za njegov narod, a njegovo rođenje označilo je i početak nove nade, kako za njegove sunarodnike, tako i za ceo svet. Čovekoljublje na koje nas poziva naša vera neretko zahteva od nas žrtvu i odricanje, pa smo tako i danas pozvani da mislimo na svoje sugrađane, lekare, medicinsko i nemedicinsko osoblje naših zdravstvenih ustanova, za koje nema praznika i predaha u borbi koju vode za svakog čoveka koji boluje.

Zato vas pozivam da se, u duhu praznika, podsetimo njihovog truda i da im pomognemo, svojom odgovornošću, kroz vakcinaciju, poštovanje zaštinih mera i odgovoran pristup prazničnom zajedništvu.

Sa tim željama vam upućujem najradosniji pozdrav – Mir Božji! Hristos se rodi!

* * * * * * * * * *

Božićna poruka Balinta Pastora, predsednika Skupštine Subotice

Božićne čestitke sugrađanima koji slave po julijanskom kalendaru

U ime Skupštine grada Subotice čestitam Božić svim sugrađanima koji ga slave po julijanskom kalendaru. Želim Vam prijatan praznik proveden u zdravlju, ljubavi, radosti i miru. Srećan Božić!

Mir Božji - Hristos se rodi!
 

* * * * * * * * * *
 

Božićna poruka prezvitera Ilije Anđelića, drugog paroha subotičkog Hrama Vaznesenja Gospodnjeg

Božićne čestitke sugrađanima koji slave po julijanskom kalendaru

Svim pravoslavnim hrišćanima koji praznike rođenja Hristovog i Novu godinu proslavljaju po julijanskom kalendaru, u ime sveštenog bratstva Svetovaznesenjskog hrama u Subotici i u svoje lično ime, želim da čestitam predstojeće praznike, na prvom mestu rođenje Hristovo.

Neka novorođeni blagomladenac u srca svih nas i u naše porodice useli mir, ljubav i dobrotu, da bismo sa svetom nebeskom vojkom, i svetim anđelima mogli da pevamo "slava Bogu na visini i na zemlji mir među ljudima dobre volje".

Mir božji, Hristos se rodi.

* * * * * * * * * *

Božićna poruka mon. Slavka Večerina, subotičkog biskupa

Božićne čestitke sugrađanima koji slave po julijanskom kalendaru

"Više puta i na više načina Bog nekoć govoraše ocima po prorocima i konačno, u ove dane progovori nama u Sinu" (Hebr. 1,1-2).

Zastanimo ovih dana i u tišini svoje duše osluhnimo glas Boga koji progovara u svom Sinu. Progovara nam veličanstvenim sjajem, dubokom snagom i ljepotom svoje ljubavi koja želi zahvatiti svakoga od nas, progovara nam rođenjem svoga Sina, malenog Božića.

On je postao jedan od nas. On je tu u nama, spreman da se saživi s našim patnjama, spreman da nam pruži ruke i povede nas putem mira i ljubavi.

Ovih dana nastojimo blještavilom okićenog grada, velikom užurbanošću, groznicom potrošačkog duha i pripremama za veliku svetkovinu pokazati sebi samima, a i cijelom svijetu što za nas znači taj veliki blagdan. Možda to i jest izraz našeg pokušaja da progovorimo svom Bogu, uspostavimo dijalog s Njim i prihvatimo njegovu ljubav. Ali dok se trudimo učiniti taj naš blagdan što blistavijim i veličanstvenijim, kao da zaboravljamo govor koji možemo čuti u dubinama svoga srca: "Čovječe, stani tu, pred dijete Isusa, pokloni se duboko, budi zahvaćen Njegovom svjetlošću, ispuni svoj život toplinom Njegovih djetinjih ruku koje pruža patnicima, bolesnicima, gladnima i nemoćnima, starcima i umirućima! Kreni, iskiti svoj grad svojom dobrotom i ljubavlju, jednakoj onoj koju očekuješ od svoje majke, oca, djeteta, supruge, supruga, prijatelja! Budi najsjajniji ukras koji ispunja radošću sve one koji su ti darovani da pored tebe putuju stazama tvog života".

Božić kao blagdan rođenja Sina Božjega, kao objava Božje ljubavi u kojoj leži tajna Božje moći koja se daruje cijelom čovječanstvu, Božić kao radost koja se mora roditi u srcu svakog čovjeka. Smisao božićne radosti je u spoznaji svakog od nas da se rodio Kralj nebeski za mene, za tebe, za sve. Da se rodio iz duboke ljubavi za nas, ljubavi koju želi da darujemo jedni drugima da bismo gradili svoju budućnost i budućnost čovječanstva. Gradeći je međusobnom ljubavlju i u ljubavi prema Bogu stvorit ćemo pravedniji svijet. Da bismo uistinu doživjeli božićnu radost darujmo jedni drugima svoju ljubav i pažnju, a ne darove koji ne mogu ispuniti ničije srce trajnim zadovoljstvom. Budimo sa svojim najbližima okupljeni u božićnom slavlju sa spoznajom da smo najveći dar jedni drugima sjedinjeni i povezani Božjom ljubavlju koja nas pohađa u djetetu Isusu.

Svim vjernicima i ljudima dobre volje cijele Subotičke biskupije želim čestit, radostan i blagoslovljen Božić te dobru i blagoslovljenu novu 2022. godinu.

* * * * * * * * *

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 2 meseca
Komentara: 7
Pregleda: 4679

Povezana vest

Povezane teme

božić

badnji dan

pravoslavni božić

balint pastor

stevan bakić

srpska pravoslavna crkva

pravoslavna crkvena opština

slavko večerin

biskup slavko večerin

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.