Komentara: 114
Pregleda: 12116

Badnji dan bez litije i programa na Trgu zbog nepovoljne epidemiološke situacije

04.01.2022. u 15:31h > 05.01.2022. u 12:03h
Izvor: Subotica.com
Ovogodišnje obeležavanje Badnjeg dana po julijanskom kalendaru proteći će u nešto izmenjenom programu. Odlazak po badnjak i posvećenje istog u šumi na Makovoj sedmici održaće se po planu, međutim neće biti svečanog dela na Trgu, kao i litija kroz grad.
Badnji dan bez litije i programa na Trgu zbog nepovoljne epidemiološke situacije

Program obeležavanja organizuju Srpski kulturni centar "Sveti Sava" i Srpska Pravoslavna Crkvena opština subotička. Okupljanje je ispred crkve Svetog Vaznesenja Gospodnjeg, a organizovan polazak vozilima na Makovu sedmicu na seču Badnjaka tradicionalno kreće u 8 časova, dok je povratak u 9,30 časova.

U popodnevnom delu programa neće biti tradicionalne svečane povorke ulicama, od crkve do centralnog trga, kao ni kulturno-umetničkog programa uoči loženja badnjaka, tradicije koja se u Subotici neguje od 1995. godine. Podsetimo, prošle godine je otkazan kompletan program obeležavanja Badnjeg dana.

Badnji dan bez litije i programa na Trgu zbog nepovoljne epidemiološke situacije

Kako objašnjavaju u SKC "Sveti Sava" program na Trgu je, kao i organizovani doček Nove godine, otkazan zbog nepovoljne epidemiološke situacije.

Za 19 časova u SKC "Sveti Sava" zakazan je prigodan svečani Božićni program na kojem će nastupiti Dečji hor "Emanuil" i Hor SKC "Sveti Sava", kao uvod u guslarsko veče.

Odluku organizatora da ne bude masovnog okupljanja na Trgu podržao je i obrazložio gradonačelnik Subotice, Stevan Bakić. Kako se navodi, odluka je doneta teška srca i sa opredeljenjem da se tradicija nastavi čim se stvore uslovi.

- Tokom 2021. situacija oko zaraze se stalno popravljala ali ovi kritični zimski meseci su doneli novi „omikron“ soj koji se značajno brže širi i već izaziva rekordne stope infekcije u našem okruženju - objasnio je Bakić. - Organizator je ipak ove godine uspeo da obnovi deo programa za Badnji dan, koji će izvesti poštujući mere zaštite zdravlja ali masovno sabranje našeg naroda na centralnom trgu zaista nije bilo moguće organizovati.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 2 meseca
Komentara: 114
Pregleda: 12116

Povezana vest

Povezane teme

badnje veče

seča badnjaka

badnji dan

paljenje badnjaka

loženje badnjaka

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.