Komentara: 1
Pregleda: 3492

Božić po gregorijanskom kalendaru

25.12.2015. u 17:27h
Izvor: Subotica.com
Hrišćani koji se pridržavaju Gregorijanskog kalendara slave najradosniji praznik, Božić, rodjenje Hristovo. Prema  predanju Isus Hrist je rodjen 25. decembra u Vitlejemu i zbog toga se ovaj datum se obeležava i kao početak nove ere i nove istorije čovečanstva. U hrišćanstvu se veruje da je Hristovo rođenje donelo svetlost istine ljudskom rodu i da je tim događajem ispunjeno starozavetno proročanstvo o rodjenju Spasitelja.
Božić po gregorijanskom kalendaru

Katolička crkva u ponoć izmedju Badnjeg dana i Božića služi svetu misu koja se zove Ponoćka, jer se smatra da bas tada iz mraka dolazi Božje svetlo. Rimokatolička crkva i sve hrišćanske crkve koje vreme računaju po Gregorijanskom kalendaru sinoć su proslavile Badnje veče, uoči Božića, praznika rodjenja Isusa Hrista. 

Božić obeležavaju istovremeno i pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena, dok Ruska i Srpska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora taj praznik proslavljaju prema Julijanskom kalendaru, 13 dana kasnije. Božić je vreme kada je porodica na okupu.

Poslednjih godina, Božić je dosta komercijalizovan tako da se veruje  da poklon treba da bude što skuplji sa čime predstavnici crkve ne slažu.

Božićne čestitke gradonačelnika i predsednika Skupštine

Božić po gregorijanskom kalendaru

Čestitke povodom Božića sugrađanima koji praznik Hristovog rođenja proslavljaju po Gregorijanskom kalendaru, uputili su gradonačelnik Subotice Jene Maglai i predsednik Skupštine grada, Ilija Maravić.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 3 meseca
Komentara: 1
Pregleda: 3492
Povezane teme

božić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.