Komentara: 12
Pregleda: 5043

Manjak para odložio festival pozorišta za decu

03.02.2016. u 10:32h
Izvor: Politika Online
Umesto u maju, festival će se održati u septembru. – Pripreme Festivala evropskog filma Palić u potpunoj finansijskoj neizvesnosti
Manjak para odložio festival pozorišta za decu

Da li je ugroženo održavanje dva međunarodna festivala po kojima je Subotica poznata – Međunarodnog festivala pozorišta za decu i Festivala evropskog filma?

Savet i Direkcija Međunarodnog festivala pozorišta za decu, zajedno sa izvršnim producentom – Otvorenim univerzitetom, doneli su odluku da odlože održavanje 23. Festivala. Umesto u uobičajenom terminu u maju, festival će biti održan od 25. septembra do 1. oktobra ove godine, stoji u njihovom zajedničkom saopštenju, a osnovni razlog odlaganja je „finansijska neizvesnost”.

– U organizacionom i programskom smislu, festival bi mogao da počne već za mesec dana. Nama se do sada prijavilo preko 170 pozorišta sa raznih strana sveta i iz zemlje domaćina Srbije, među njima i ona sa nacionalnim renomeom. Predstoji nam selekcija predstava. Pristigao je i veliki broj prijava za međunarodnu teatrološku konferenciju posvećenu pozorištu za decu i mlade, osmu po redu, prevodi se knjiga „Lutka u kulturi” (drugi tom) nedavno preminulog Henrika Jurkovskog i dva zbornika sa naučnih skupova održanih na Festivalu 2015. Postigli smo dogovor sa Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu oko predstavljanja italijanskog lutkarstva u Subotici, Novom Sadu i Beogradu, ali u ovom trenutku uopšte ne znamo sa kojim festivalskim budžetom raspolažemo – kaže za „Politiku” Slobodan Marković, direktor i selektor Festivala.

Manjak para odložio festival pozorišta za decu

Prošle godine festival su Republika, Pokrajina i Grad Subotica finansirali sa ukupno 8,6 miliona dinara, a 1,5 miliona je direkcija festivala obezbedila posredstvom sponzorstva i kroz partnerstva, između ostalog i sa Delegacijom Evropske unije u Republici Srbiji. Ovo je, kažu u direkciji festivala, čak i restriktivan budžet jer od 2013. godine republičko Ministarstvo kulture umesto kao prethodnih godina šest miliona, sada obezbeđuje tek 1,5 miliona dinara. Marković smatra da je nedopustivo da se najstariji i jedini međunarodni festival pozorišta za decu u Srbiji svake godine dovodi u ovakav rizik. Ni Republika ni Pokrajina nisu još ni raspisale konkurse za finansiranje savremene umetnosti, a pritom direktor festivala ukazuje i na nedavnu izjavu Slaviše Grujića, pokrajinskog sekretara za kulturu, da je umesto lanjskih 212 miliona dinara, ove godine za projekte u oblasti savremenog stvaralaštva predviđeno tek 30 miliona, od čega je za scensko stvaralaštvo namenjeno tek nešto preko devet miliona.

– Pokušali smo da dobijemo i zvaničnu informaciju od Sekretarijata za kulturu šta to znači za festival, ali su naša pitanja ostala bez odgovora – žali se Marković.

Otvoreni univerzitet je izvršni producent ne samo Međunarodnog festivala pozorišta za decu, već i Festivala evropskog filma, koji se svake treće sedmice u julu održava na više lokacija na Paliću i u Subotici. Ilija Tatić, direktor Otvorenog univerziteta, kaže da se i ovaj festival priprema još od prošlog oktobra praktično u situaciji potpune finansijske nepoznanice. To što ni Republika ni Pokrajina nisu raspisale konkurse stvara im brigu jer iz ova dva izvora prošle godine su za filmski festival dobili po desetak miliona dinara.

 – Za ustanovu koja nije na budžetu, a priprema ovako ozbiljne i velike manifestacije, u kojima se mesecima unapred vode dogovori i sa umetnicima, i svim učesnicima festivala, ali i sa obezbeđivanjem prateće organizacije, ovo je teška situacija. Mi računamo na to da će na svim nivoima vlasti i dalje vrednovati festival jer on ima dugoročni značaj za našu kulturu i bilo bi nedopustivo da urušavamo njegov ugled u svetu filmske umetnosti – kaže Tatić.

Izvor: Politika Online
Postavljeno pre 8 godina i 2 meseca
Komentara: 12
Pregleda: 5043

Povezane vesti

Povezane teme

Dečji festival u Subotici

Festival za decu Subotica

palićki filmski festival

european film festival palic

međunarodni festival dečjih pozorišta

filmski festival u subotici

međunarodni festival pozorišta za decu

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.