Komentara: 28
Pregleda: 9856
Video

Bliži se dan primene SuBus elektronske naplate

20.10.2012. u 12:56h
Izvor: Vojvođanska Svaštara
Od 1. novembra i u Subotici se uvodi elektronska naplata autobuskih karata, tzv. „SuBus", a primenjivaće se kroz personalizovane karte, koje uglavnom uzimaju dosadašnji korisnici mesečnih, pretplatnih karata, kao i kroz nepersonalizovane karte, ili „elektronske novčanike".
Bliži se dan primene SuBus elektronske naplate

Kada je u pitanju personalizovane karte u „Sutransu" su izradili već 9.000 kartica i počeli njihovu postepenu raspodelu kako se ne bi stvarale gužve na šalterima, a one će moći da se koriste već u drugoj polovini oktobra.

„Elektronski novčanici" podrazumevaju da vlasnik, a to može biti i porodica, a ne samo jedna osoba, uplati određenu količinu novca na karticu i koristi je za toliko vožnji koliko novca ima na kartici. Ipak, ako mu i bude nedostajalo za vožnju na koju se ukrcao, putnik neće biti odbijen već će na kartici „ući u minus".

Prema rečima mr Tibora Fazekaša, direktora „Su transa", nastojali su da uvođenjem ovog sistema kao nužnog radi osavremenjavanja javnog prevoza, istovremeno i izbegnu sve loše strane koje su se pojavile u drugim gradovima. Tako ni jedan putnik neće biti odbijen, od putnika se ne traži da ukucava relaciju na kojoj putuje, a da bi se izbegle gužve na ulasku ili izlasku iz vozila, informator o vlasniku kartice i količini novca na njoj smešten je na sredini vozila.

Bliži se dan primene SuBus elektronske naplateSa „elektronskim novčanikom" istovremeno može putovati i više osoba, ali u tom slučaju treba obavestiti vozača kako bi štampao potreban broj isečaka kartice.

Od putnika se očekuje da prednja vrata koriste za ulaz u vozilo i tom prilikom karticu samo postave pred čitač, kao i da prilikom izlaska na zadnja vrata ponovo stave karticu na čitač kako bi se „odjavili". Ovaj postupak bitan je za dispečere „Su transa" da bi mogli da reaguju u slučaju gužvi u autobusima.

Prilikom odjavljivanja iz autobusa, putnicima će se do Nove godine vraćati na karticu pet dinara, a od Nove godine čak 25 dinara. Razlog za to je što vozna karta za vlasnike elektronskih kartica košta 55 dinara, a ta cena ostaće i nakon što od nove godine vožnja sa sadašnjih 60 poskupi na 80 dinara. Fazekaš kaže da je ovaj povrat novca i svojevrsni motiv da putnici pre izlaska iz vozila ponovo očitaju svoje kartice.

Inače, izrada ovih kartica košta 400 dinara i to je jednokratan izdatak, a kartica se može kupiti ili dopuniti na međumesnoj autobuskoj stanici, u turističkoj agenciji „Su transa", i na terminalima prevoznika na Teslinom naselju i na Zorci. Iz „Su transa" je najavljeno i da će na nekoliko mesta u gradu postaviti elektronska obaveštenja o linijama, i vremenu saobraćanja autobusa.

Izvor: Vojvođanska Svaštara
Postavljeno pre 11 godina i 5 meseci
Komentara: 28
Pregleda: 9856

Povezane vesti

Povezane teme

Suboticatrans

gradski prevoz

SuBus

elektronska naplata

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.