Komentara: 32
Pregleda: 6188
Foto

Bez rasprave o Deklaracijama o migrantima

06.07.2017. u 14:09h > 16:33
Izvor: Subotica.com
Skupštinska rasprava o Deklaracijama o protivljenju realizaciji projekta izgradnje objekata za smeštaj migrantskih porodica, koje su odvojeno predložile odborničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara i Pokret za građansku Suboticu, završena je i pre no što je počela. Na predlog odbornika Srpske napredne stranke, a uz podršku većine prisutnih odbornika, one su skinute sa dnevnog reda današnjeg zasedanja gradskog parlamenta.
Bez rasprave o Deklaracijama o migrantima

U mnogo čemu suprostavljene strane, SVM i Pokret za građansku Subotici danas su se složile u jednom – da se učini sve da se zaustavi projekat Vlade Srbije da uz podršku Kraljevine Norveške izgradi stanove za migrantske porodice. Razlika je samo u jednom, što SVM pored toga traži i da se trajno zatvori postojeći Prihvatni centar u Subotici.

Međutim, na samom početku sednice, odbornici SNS-a zatražili su da se tačke  16. i 29. skinu sa dnevog reda jer poštuju i podržavaju rad i odluke Vlade Srbije.

Bez rasprave o Deklaracijama o migrantima

- Odbornička grupa „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“ u potpunosti podržava politiku koju Vlada Srbije vodi u odnosu na postojeću migrantsku krizu. S obzirom da iza projekta za izgradnju objekta za smeštaj migrantskih porodica stoji Vlada Srbije, za našu odborničku grupu su obe deklaracije neprohvatljive – obrazložio je predlog Stevan Bakić, predsednik odborničke grupe SNS.

Projekat koji je zatalasao prilično usnulu subotičku javnost još jednom je objasnio Nenad Ivanišević, koji je u ime Vlade Srbije sa Kraljevinom Norveškom pregovarao o njegovoj realizaciji.

Bez rasprave o Deklaracijama o migrantima

- Ovo je tema međudržavnog sporazuma Vlade Srbije i Kraljevina Norveške, koji je sklopljen uz saglasnost Kancelarije za saradnju sa Evropskom unijom. Radi se o mogućnosti da se šest lica, uglavnom majki sa decom, koje se pojave kao eventualni tražioci azila, a kojih je danas veoma malo jer ne žele da ostanu na teritoriji Srbije, tokom projekta koji traje 18 meseci smeste dok se ne završi azilna procedura – objasnio je za skupštinskom govornicom Nenad Ivanišević, zamenik predsednika Radne grupe Vlade Srbije za rešavanje mešovitih migracionih tokova. - I kada bi se pojavili, a nema ih, po završetku procedure bili bi smešteni u jedan od pet centara za azil, ne bi živeli ovde. Posle završetka projekta objekti će biti dati na upravljanje Gerontološkom centru. Trenutno u Prihvatnom centru u Subotici ima 98 migranata, nekada ih je bilo više od šest stotina, po parkovima...

Ivaniševićevo obrazloženje izazvalo je negodovanje odbornika koji su podneli predlog Deklaracije, koje je svojim potpisima podržalo više od 3.600 ljudi.

- Ne slažem se sa obrazloženjem Nenada Ivaniševića, koji je sa pozicije državnog sekretara trebao je da zna šta misle Subotičani, mogao je da  svojim autoritetom uradi da se migrantska kretanja usmere u drugom pravcu, tako da migranti zaobilaze Suboticu a ne da se ovde grade smeštajni partneri – istakao je Janoš Nagel, odbornik SVM. - Loše smo shvaćeni od strane koalicionog partnera, nemamo ništa protiv politike Vlade Srbije, ali zastupamo interese građana, moramo da saslušamo šta oni misle o nekim pitanjima, među kojima je i migrantska kriza. O njihovom stavu najbolje govori veliki broj potpisa protiv izgradnje smeštajnih kapaciteta za migrante, skupljenih za samo dva dana. Velika većina Subotičana misli kao i potpisnici peticije.

Bez rasprave o Deklaracijama o migrantima

Po rečima Jenea Maglaija, predsednika odborničke grupe PZGS, skidanje tačaka sa dnevnog reda je protiv interesa građana.

- Ako i jedan čovek ima nešto protiv neke odluke treba da ga saslušamo, a ne da se problemi guraju pod tepih. Mi smo još u martu podneli predlog za sazivanje vanredne sednice zbog ove teme – podsetio je Maglai. - Mi nismo protiv zatvaranja Prihvatnog centra, mislimo da ima dovoljno kapaciteta da se pitanje smeštaja migranata i da ne treba da se grade novi smeštajni objekti. S obzirom na visinu investicije i borj stanova, moramo da izrazimo sumnju da se radi o koruptivnom poslu, a SVM je slab da to spreči.

Bez rasprave o Deklaracijama o migrantima

Na Maglaijevo izlaganje reagovao je gradonačelnik Bogdan Laban, upozoravajući ga da govornicu ne koristi za obmanu javnosti i iznošenje neistina i podsećajući ga da je posle njega u budžetu nasledio 13 miliona dinara i 500 miliona dinara obaveza.

- Treba svojim primerom da pokažemo da smo deo Evrope, jer dobro znamo šta su izbegličke kolone i zato se saosećamo sa svim nevoljnicima koji na tom putu prolaze i kroz našu zemlju. Uz to, međunarodna zajednica je dala veliki podršku Vladi Srbije u rešavanju pitanja migracionih tokova – poručio je gradonačelnik Laban.

Izvor: Subotica.com
10. sednica Skupštine grada 10. sednica Skupštine grada 10. sednica Skupštine grada 10. sednica Skupštine grada 10. sednica Skupštine grada 10. sednica Skupštine grada 10. sednica Skupštine grada 10. sednica Skupštine grada
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 8 meseci
Komentara: 32
Pregleda: 6188

Povezane vesti

Povezane teme

Nenad Ivanišević

savez vojvođanskih mađara

jene maglai

migranti

migranti u subotici

imigranti

bogdan laban

stevan bakić

prihvatilište za migrante

pokret za građansku suboticu

migrantska kriza

deklaracija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.