• Pregleda: 5184

Bez rasprave o Deklaracijama o migrantima

Skupštinska rasprava o Deklaracijama o protivljenju realizaciji projekta izgradnje objekata za smeštaj migrantskih porodica, koje su odvojeno predložile odborničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara i Pokret za građansku Suboticu, završena je i pre no što je počela. Na predlog odbornika Srpske napredne stranke, a uz podršku većine prisutnih odbornika, one su skinute sa dnevnog reda današnjeg zasedanja gradskog parlamenta.
Bez rasprave o Deklaracijama o migrantima

U mnogo čemu suprostavljene strane, SVM i Pokret za građansku Subotici danas su se složile u jednom – da se učini sve da se zaustavi projekat Vlade Srbije da uz podršku Kraljevine Norveške izgradi stanove za migrantske porodice. Razlika je samo u jednom, što SVM pored toga traži i da se trajno zatvori postojeći Prihvatni centar u Subotici.

Međutim, na samom početku sednice, odbornici SNS-a zatražili su da se tačke  16. i 29. skinu sa dnevog reda jer poštuju i podržavaju rad i odluke Vlade Srbije.

- Odbornička grupa „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“ u potpunosti podržava politiku koju Vlada Srbije vodi u odnosu na postojeću migrantsku krizu. S obzirom da iza projekta za izgradnju objekta za smeštaj migrantskih porodica stoji Vlada Srbije, za našu odborničku grupu su obe deklaracije neprohvatljive – obrazložio je predlog Stevan Bakić, predsednik odborničke grupe SNS.

Projekat koji je zatalasao prilično usnulu subotičku javnost još jednom je objasnio Nenad Ivanišević, koji je u ime Vlade Srbije sa Kraljevinom Norveškom pregovarao o njegovoj realizaciji.

- Ovo je tema međudržavnog sporazuma Vlade Srbije i Kraljevina Norveške, koji je sklopljen uz saglasnost Kancelarije za saradnju sa Evropskom unijom. Radi se o mogućnosti da se šest lica, uglavnom majki sa decom, koje se pojave kao eventualni tražioci azila, a kojih je danas veoma malo jer ne žele da ostanu na teritoriji Srbije, tokom projekta koji traje 18 meseci smeste dok se ne završi azilna procedura – objasnio je za skupštinskom govornicom Nenad Ivanišević, zamenik predsednika Radne grupe Vlade Srbije za rešavanje mešovitih migracionih tokova. - I kada bi se pojavili, a nema ih, po završetku procedure bili bi smešteni u jedan od pet centara za azil, ne bi živeli ovde. Posle završetka projekta objekti će biti dati na upravljanje Gerontološkom centru. Trenutno u Prihvatnom centru u Subotici ima 98 migranata, nekada ih je bilo više od šest stotina, po parkovima...

Ivaniševićevo obrazloženje izazvalo je negodovanje odbornika koji su podneli predlog Deklaracije, koje je svojim potpisima podržalo više od 3.600 ljudi.

- Ne slažem se sa obrazloženjem Nenada Ivaniševića, koji je sa pozicije državnog sekretara trebao je da zna šta misle Subotičani, mogao je da  svojim autoritetom uradi da se migrantska kretanja usmere u drugom pravcu, tako da migranti zaobilaze Suboticu a ne da se ovde grade smeštajni partneri – istakao je Janoš Nagel, odbornik SVM. - Loše smo shvaćeni od strane koalicionog partnera, nemamo ništa protiv politike Vlade Srbije, ali zastupamo interese građana, moramo da saslušamo šta oni misle o nekim pitanjima, među kojima je i migrantska kriza. O njihovom stavu najbolje govori veliki broj potpisa protiv izgradnje smeštajnih kapaciteta za migrante, skupljenih za samo dva dana. Velika većina Subotičana misli kao i potpisnici peticije.

Po rečima Jenea Maglaija, predsednika odborničke grupe PZGS, skidanje tačaka sa dnevnog reda je protiv interesa građana.

- Ako i jedan čovek ima nešto protiv neke odluke treba da ga saslušamo, a ne da se problemi guraju pod tepih. Mi smo još u martu podneli predlog za sazivanje vanredne sednice zbog ove teme – podsetio je Maglai. - Mi nismo protiv zatvaranja Prihvatnog centra, mislimo da ima dovoljno kapaciteta da se pitanje smeštaja migranata i da ne treba da se grade novi smeštajni objekti. S obzirom na visinu investicije i borj stanova, moramo da izrazimo sumnju da se radi o koruptivnom poslu, a SVM je slab da to spreči.

Na Maglaijevo izlaganje reagovao je gradonačelnik Bogdan Laban, upozoravajući ga da govornicu ne koristi za obmanu javnosti i iznošenje neistina i podsećajući ga da je posle njega u budžetu nasledio 13 miliona dinara i 500 miliona dinara obaveza.

- Treba svojim primerom da pokažemo da smo deo Evrope, jer dobro znamo šta su izbegličke kolone i zato se saosećamo sa svim nevoljnicima koji na tom putu prolaze i kroz našu zemlju. Uz to, međunarodna zajednica je dala veliki podršku Vladi Srbije u rešavanju pitanja migracionih tokova – poručio je gradonačelnik Laban.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

32
cole Odgovori
uglavnom svi koji su glasali da se nastanu migranti u subotici,dosli ovde ko migranti pa i normalno da ih prihvataju.a bogami ima tu nesto i od provizija od izvodjaca radova koji grade najskuplje kuce
Џим Гарисон
Ne pricaj bezveze vec procitaj tekst. Potreba SVM- i Jencike da se raspravi o migrantima je ravno potrebi moje babe da raspravi desavanja u Siriji.
Borislav Odgovori
Izgleda da se ispunilo jedino predizborno obećanje gradonačelnika,da će Subotica biti srpski grad.Mađarska nacionalna manjina treba ozbiljno da se zapita da li su u vlasti ili ne(mislim na SVM).Očigčledno ni vas gradonačelnik ne može da smisli kao ni Maglaija,samo niste to u stanju da kontatujete jer vas je obmanu tata Pastor pa vas ubeđuje u suprotno.Sramotno od SNS-a da nesme da se upusti u diskusiju o migrantima nego to apsolutnom većinom skida s dnevnog reda.
saša
Zašto bi se neko uopšte upuštao u diskusiju o nečemu o čemu i ne odlučuje. Ovu odluku (da se grade stanovi) donela je vlada Srbije na osnovu međudržavnog sporazuma sa Norveškom. Kako sad o tome da raspravljaju Timea, Maglai pa i Bakić I Laban. Nije to u njihovoj nadležnosti. Asfaltirajte mi ulicu umesto što pričate o migrantima.
ffilozoff Odgovori
Laban i Bakic Nam pricaju da smo deo Evrope???hehe,he , Pa Vi ste kocili SRBIJU,sa Vasim Kostunjavim i da nije ubijen filozof dr. ZORAN DJINDJIC,Srbija bi usla u EU,ohhooo... A smesno je i to da veliki vodja voli Evropu ,migrante,kulturu,nikad ne laze,ne obecava lazno,...ovo je moralno DNO-DNA!!!!
Џим Гарисон
To sto si zatucan, to je tvoj problem. Ukoliko bih ti okarakterisao stavove iznete u komentaru, admin bi me banovao! Pusti brkove kao sto su ih nekad nosili Evropljani 30-ih godina. Pristajace ti uz ovakve stavove.
Sting Odgovori
Naprednjacima puna usta Evrope i standarda. Kakvo licemerje. Zivot bi dali za Rusiju (doduse svi bi na Golom Otoku zavrsili 50ih kao IB ovci) ali sad moraju da plesu kako im poslodavac mali alek svira. No za utehu kraj vam je blizi nego sto mislite. Posle mozete pravac kod Mire jer u EU vala necete.
Џим Гарисон
Covece pa tebi ni CIA ne bi mogla dati odgovor ko ti je gazda koliko si ih promenio.
pista Odgovori
"Dobro znamo šta su muke izbegličke kolone i zato saosećamo sa njima" – rekao je Laban.
Mislim da gradonacelnik namerno zamenjuje teze. Jasno je na koje izbeglicke kolone misli, ali su ti ljudi sa svim svojim mukama dosli sa zenama i svojom decom, Hvala Bogu skoro svako se od njih kako-tako snasao u novoj sredini. Jednu cinjenicu medjutim ne smemo ispustiti iz vida, a to je da je najmanje 90 procenata danasnjih migranata vojno sposobna omladina, tj. musko celjade. Zasto se vecina u gradskoj skupstini pravi da ne zna sta se desava na svetskoj globalnoj politickoj sceni. Plasim se da ste vi najvecu Sorosevci.
psiholoskinja
Da li uopste ima razlika izmedju izbeglica?! kakvo menjanje teza, izbeglicka muka teska je pa je teska, za sve ljude!
Miroslav Odgovori
SVM je protiv evropskih integracija!Polako dozivljavaju politicku transformaciju u JOBIK.Toliko mrznje i ksenofobije prema tim nesretnicima je za svaku osudu.Bezgranicno politicko licemerje gde selektivno prihvataju obaveze i odgovornost.
janoš Odgovori
Vreme je da SVM raskine koialickiju sa SNS-om. Inače nas neće biti. Bravo g. Maglai.
Akica
Bravo za ove milione sto je ostavio duga?Zaista treba mu cestitati zatvorskom celijom.
Milan024 Odgovori
Klan Pastor, je zlo za suboticane i vojvođanske madjare !
Akica Odgovori
Kao prvo narod Srbije je jasno podrzao rad Vlade Srbije. Drugo pak,paraziti poput Maglaia nek bolje cute a trece najbitnije put koji smo zacrtali nece se menjati zbog takvih i njemu slicnih.
Safet Odgovori
GahahahNe daj te se snsovci samo napred pusti te fasiste neka mrze to pokazuju kakvi su a vi se bavite onim sto vas je vecina izabrala a to je da se pomogne siromastnima bolestnima ljudima koji beze od rata nemastine bolesti i bede ne obaziri te se na lajanje kerova nji ce njiova mrzja pokopat
ffilozoff
hoho,ho
Sting Odgovori
SVM je samo deklarativno tu nesto kao ovo ono da bi svoje birace zadovoljio i Orbanu pokazao na sta trosi pare. Inace da su hteli mogli su da bojkotuju sednicu i malo agresivniji da budu. Ali njima je dobro sa Baki sine i doktorom gradonacelnikom.
DrDžekil Odgovori
Daće Bog da i u Subotici izbije neki rat pa da se svi mi nađemo u istoj situaciji kao i ti migranti. Onda ćete možda uvideti kako izgleda i koliko je vaše licemerstvo.
zoli
bilo je takvih koji su se trudili devedesetih da izbije nesto u subotici ,ako ste vec onda ziveli tu,sigurno se secate bacene bombe na katedralu i na nepker(naravno nisu procesuirani cinioci).ali problem se stvorio sto nije bilo ko da puca.ne znam da li se nesto promenilo od tada...
Sting
U tvojoj se glavi vec odavno vodi rat negativnih i negativnih neurona.

Nek ti rat bude u kuci.
panonski čamac
Ne znam kakav bi bio kao izbeglica lično, ali sigurno ne bi gađao kamenjem granicu druge države i obijao vikendice meštanima dok mi je par kilometara dalje obezbeđena hrana i smeštaj.
ffilozoff
Dace BOG da bude manje kretena!!!
ffilozoff
$ Zoli nije procesuiran,samo je izbacen iz sluzbe i sad je bogatas...
panonski čamac Odgovori
To, tako tako! Klečite Mađari pred vašim gospodarom Vučkom! Šta, mislili ste da imate neki glas? Nema, prodali ste se za par javnih preduzeća i sad uživajte!
goralma Odgovori
@PSIHOLOSKINJA Sta mislis da udomis jedno desetak migranata kada si toliko pametna????
OBJEKTIVAN Odgovori
Mislim da bi trebalo da pogledate neki od hiljadu klipova koji su dostupni na netu o ovoj temi pa da onda komentarisete. Ovde nije rec da li je neko protiv nekoga ko je izbegao zbog rata ili slicno. Neko kome je neophodna pomoc bi se ponasao kao gost u zemlji gde se nalazi i postovao njihova pravila. Oni to ne rade. oni imaju zadatak da uvode haos. Ako bi neko prihvatio moja pravila u mojoj kuci ne ugrozavajuci mene ja bi ga vrlo rado primio kao gosta. Ali ako neko moje gostoprimstvo zloupotrebljava onda o tome vise nema sta da se razgovara. Problem kod nas je i taj sto bi se u slucaju bilo kakvih nemira mi nasli na direktnom udaru jer ne postoji evikasno sredstvo odbrane sto pokazuje i snimak iz zemalja koji imaju malo bolje uredjenu zastitu nego nasa zemlje. Mislim na policiju i slicno...
Dokaz je da se mi ne moze zastitit od nekolicine maloletnika koji na ocigled svih prisutnih kradu i otimaju u po bela dana.
https://www.facebook.com/ultrasinfohungary/videos/1416822321716815/
dada Odgovori
Molim vas obavestite doticne da se nista ne pitaju po pitanju migranata.
punisher Odgovori
labane izdajico
punisher Odgovori
PANONSKI ČAMAC
Nece da moze. Pre ce vucko da kleci pred nasim i njegovim gospodarom Orbanom u ENP
Миљојко Odgovori
А што их влада Србије не би сместила на Дедиње или на Сењак, што тамо не направе центар од тих норвешких пара?
jimmy Odgovori
Ma dosta nam je izbeglica, ma odakle oni dolazili. Imamo i naših, sa prostora bivše Juge, pa sad imaju veća prava i slobode od starosedeoca. Dobili su pravo glasa i doveli diktatora na vlast, svi su dobili krov nad glavom, i još im se dovlači građevinski materijal, a imaju i preko Drine i Dunava imanja. Svi su takođe zapošljeni na dobrim radnim mestima, naravno budžeckim firmama, gde pametuju i narušavaju subotički stari izgled, svoim investicijama. Starosedeoci su postali mahom sirotinja i beda, jer nemogu da se zaposle, od dođoških veza i vezica, a i mnogi su beskućnici, jer se njima ne pomaže, jer su oni na svojoj zemlji. Sramota je to velika. Sad Ivanišević, takođe dođoš kroji i prekraja, naseljava i uzima lovu.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.