• Pregleda: 3358

Besplatno učenje kineskog jezika ili kaligrafije od jeseni na Ekonomskom fakultetu

Delegacija Konfučijevog instituta posetila je danas Ekonomski fakultet. Prilikom posete, dogovoreno je da od jeseni svi zainteresovani građani mogu besplatno da pohađaju kurseve kineskog jezika ili kaligrafije na ovoj visokoškolskoj ustanovi u Subotici.
Besplatno učenje kineskog jezika ili kaligrafije od jeseni na Ekonomskom fakultetu

Na Univerzitetu u Novom Sadu Konfučijev institut osnovan je 2014. godine. Od tada do danas, kurseve kineskog jezika za početnike, kaligrafije, biznisa i crtanja pohađalo je više od tri hiljade ljudi. Na današnjem sastanku dogovoreno je da se od početka naredne akademske godine takvi kursevi organizuju i u našem gradu. Pored studenata Ekonomskog fakulteta, priliku da izučavaju kineski jezik će imati i privrednici, kao i svi zainteresovani građani.

- Na osnovu dosadašnje komunikacije, ponudili smo Ekonomskom fakultetu da od jeseni započnemo program edukacije sa ovom ustanovom. Na ovaj način bismo omogućili svim zainteresovanim građanima i studentima da prisustvuju našim kursevima - rekao je prof. dr Čen Hu, direktor Konfučijevog instituta.

Da saradnja subotičkog fakulteta i Konfučijevog instituta nije slučajna, istakao je prodekan za međunarodnu saradnju, prof. dr Tomislav Sudarević, koji je podsetio da je ova visokoškolska ustanova jedna od prvih koje su uspostavile kontakte sa sličnim visokoškolskim ustanovma u Kini, još 2001. godine.

- Od te godine do danas veoma intezivno radimo programe razmene profesora, dolaska na konferencije. Postoji i predlog projekta koji nameravamo u narednom periodu da realizujemo zajednički. Ta saradnja koju smo imali od ranije sa kineskim visokoškolskim institucijama na ovaj način se samo produbljuje sa još jednim lepim programom. Potrebno je da animiramo sve stanovnike Subotice, jer ovo neće biti program koji je namenjen samo studentima našeg fakulteta. Ukoliko bi se pokazali lepi rezultati u perspektivi razmišljamo da se na našem fakultetu uvede mogućnost učenja kineskog jezika kao izbornog jezika, za one studente koji će već imati neku osnovu - najavio je prof. dr Tomislav Sudarević.

Nakon sastanka, studentima je održano predavanje na temu istorije tradicionalnog kineskog slikarstva. U znak sećanja na današnju posetu, kineski umetnici poklonili su Ekonomskom fakultetu platna koja su oslikali tokom predavanja.

Izvor: Subotica.com
6
Deng Odgovori
Kinezi su zainteresovani za radnu snagu iz Srbije?! Čuli su da jedino Srbi rade za manje para od njih.
Uvek u pravu Odgovori
Zamislite sliku Subotice za nekih 5-6 godina: Crni ljudi kod zelene fontane pričaju kineski i čekaju veče da odu na predstavu u belo pozorište.
Mare
Ne razumem ovaj rasisticki komentar. Moze pojasnjenje?
C Odgovori
Odlična stvar, samo će biti teško za onoga koga baš ne zanima istinski, već samo misli da bi bila dobra stvar da se nauči.
Uvek u pravu Odgovori
Pojašnjenje je to da će za nekoliko godina jedino belo u Subotici biti pozorište. Nije to rasizam nego gorka realnost.
Alex
Isto kao sto malta, bec i slicni gradovi/drzave su prekupirani nasim ljudima koji jedanko unose svoju kulturu,porodice u ta mesta i na kraju je to okej, jel? samo zato sto je "gastarbajter" :-). Malo izadji iz dvorista za razliku da blenes u novine i komentarses rasistickim porukama, ili proctiaj mozda koju knjigu kako svet funkcionise u 21 veku.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.