• Pregleda: 1484

Besplatni spirometrijski pregledi sutra

Povodom Svetskog dana borbe protiv hronične obstruktivne bolesti pluća, Odeljenje pulmologije Opšte bolnice Subotica organizovaće besplatne spirometrijske preglede u utorak, 19. novembra, u apoteci u podnožju Gradske kuće, od 11 do 13 časova.
Besplatni spirometrijski pregledi sutra

Svetski dan hronične obstruktivne bolesti pluća obeležava se s ciljem da se edukacijom stanovništva zaustavi trend porasta obolelih od ove potencijalno smrtonosne bolesti, a spirometrijski pregled smatra se jednim od najefikasnijih načina dijagnostikovanja ove bolesti, jer predstavlja bezbolni, brzi i neinvazivni test plućne funkcije.

- Uprkos tome što gotovo 600 hiljada ljudi u našoj zemlji boluje od hronične obstruktivne bolesti pluća i da je ona peti najčešći uzrok smrti u Srbiji, široka javnost malo zna o ovoj neizlečivoj bolesti, a još manje o rizičnim ponašanjima koja je izazivaju. Svoje simptome pripisuju starenju ili, pak, dugogodišnjem pušenju - kaže dr Bojana Šakić Matković, načelnica Odeljenja pulmologije subotičke bolnice, dodajući da spirometrija važi za "zlatni standard" u dijagnostici ove hronične bolesti. - U svakodnevnom radu, pulmolozi su prepoznali značaj rane dijagnostike i ranog započinjanja terapije. Tada je lečenje najuspešnije, a bolest se drži pod kontrolom. Cilj nam je da pored otkrivanja bolesti u početnoj fazi podignemo i svest građana o brizi za sopstveno zdravlje. Nadam se da će i sugrađani prepoznati našu želju i da će uzeti aktivno učešće u ovoj akciji.

Za besplatne spirometrijske preglede, nije neophodna overena zdravstvena knjižica niti lekarski uput, a svi sugrađani će istovremeno imati priliku da se konsultuju sa zdravstvenim radnicima bolnice.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

0

Ova vest još uvek nije komentarisana.