Komentara: 60
Pregleda: 5089
Foto

Bakić: Moja ruka je pružena poljoprivrednicima, ali apelujem da ne blokiraju grad

11.08.2022. u 17:12h > 18:14
Izvor: Subotica.com
Gradonačelnik Stevan Bakić obratio se medijima povodom protesta lokalnih ratara, te izneo predloge Vlade. Tom prilikom, poručio je da su vrata njegovog kabineta uvek bila otvorena za sve građane, pa tako i poljoprivrednike. Bakić je dodao da, iako je spreman za razgovore, ne podržava dovoženje mehanizacije u centar grada.
Bakić: Moja ruka je pružena poljoprivrednicima, ali apelujem da ne blokiraju grad

U odgovoru Vlade na zahteve poljoprivrednika, između ostalog, stoji da će odluka o ograničenju izvoza poljoprivrednih proizvoda biti stavljena van snage, država je predvidela i podsticaje u iznosu od 22 dinara po litri goriva, za 60 litara po hektaru. 

Kada je u pitanju zahtev koji se tiče otkupne cene suncokreta, uljare su ponudile otkupnu cenu u iznosu od 535 evra po toni plus PDV. Privrednicima je omogućeno da na NIS-ovim pumpama toče gorivo dva puta u toku dana u mašine, plus u kanister od 60 litara. Agro kartice će se izdavati po ubrzanoj proceduri. Dogovoreno je da u drugom kvartalu, zbog suše, premija za mleko bude 15 dinara po litri. Resorno ministarstvo već radi na realizaciji zahteva koji se tiče moratorijuma na poljoprivredne kredite - naveo je gradonačelnik Stevan Bakić.

Bakić: Moja ruka je pružena poljoprivrednicima, ali apelujem da ne blokiraju gradOn je dodao da je otvoren za razgovor sa poljoprivrednicima, ali je apelovao na njih da ne blokiraju grad.

- Moja vrata su uvek otvorena za sve građane Subotice. Primio sam i saslušao svakoga ko je izrazio potrebu da se vidimo. Tako da nema nikakve potrebe za bilo kojim vidom pritiska na mene, poput traktora u Štrosmajerovoj ulici. Iako zahtevi koje su ratari izneli nisu u mojoj nadležnosti ponudio sam im da razgovaramo, upoznao ih sa svim novostima iz Vlade. Zašto sada trpi ceo grad zbog nečega za šta nije kriv ni gradonačelnik ni građani - poručio je Bakić i istakao da je pozvao petočlanu delegaciju poljoprivrednika na sastanak, ali da je dobio odgovor da neće biti sastanka ukoliko ne primi sve poljoprivrednike koji se nalaze u Štrosmajerovoj ulici - Prvo treba da vidimo kako će se odvijati situacija u Beogradu, a kada se to reši treba da vidimo kako Grad može pomoći lokalnim ratarima. Juče sam rekao da sve što je u mojoj moći, a da ne naruši stabilnost budžeta ću da pomognem. Predstoji nam teška jesen i još teža zima, moram da vodim računa o celom gradu i svim građanima. Ne smem dozovliti da stabilnost ovog grada bude narušena, imam ogromnu odgovornost i ne mogu da se rukovodim ličnim interesima pojedinaca. Pružam ruku svima, uvek možemo razgovarati ali bez ucena. Nikada nisam razgovarao na bazi ucena niti podlegao pritiscima, pogotovo nerealnim - zaključio je gradonačelnik. 

Bakić: Moja ruka je pružena poljoprivrednicima, ali apelujem da ne blokiraju grad

U međuvremenu nezadovoljni poljoprivrednici i dalje "kampuju" u Štrosmajerovoj ulici - oko 14:30 časova imali su protesnu "sporu" vožnju u užem centru grada tako što su, kako kažu po instrukcijama partnera u protestu iz Novog Sada ometali saobraćaj, kao vid skretanja pažnje na svoje probleme.

Neka odluka je trebalo da se donese do 15 časova, kada su i paori sa traktorima i zaustavili svoju vožnju na polaznoj tački, ali ni sat vremena kasnije nema odluke šta dalje - da li će se blokirati raskrsnice ili će doći do razlaza.

Oko 12 časova predstavnici nezadovoljnih poljoprivrednika su se obratili medijima, rekli da ne žele da ide njih nekoliko na sastanak sa gradonačelnikim, da očekuju da idu svi, a shodno razvoju situacije i da su već umorni i željni predaha odlučili su da će se razići, odnosno prekinuti protest dok se ne donese druga odluka, a koja bi najverovatnije bila u pravcu da se ide za Novi Sad, Naknadno se odustalo i od te ideje, ostali su da protestuju, sa primetno manjim brojem traktora.

Izvor: Subotica.com
Obraćanje gradonačelnika Bakića povodom zahteva poljoprivrednika Obraćanje gradonačelnika Bakića povodom zahteva poljoprivrednika Obraćanje gradonačelnika Bakića povodom zahteva poljoprivrednika Obraćanje gradonačelnika Bakića povodom zahteva poljoprivrednika Obraćanje gradonačelnika Bakića povodom zahteva poljoprivrednika Obraćanje gradonačelnika Bakića povodom zahteva poljoprivrednika Obraćanje gradonačelnika Bakića povodom zahteva poljoprivrednika Obraćanje gradonačelnika Bakića povodom zahteva poljoprivrednika
Postavljeno pre 1 godinu i 8 meseci
Komentara: 60
Pregleda: 5089

Povezane vesti

Povezane teme

gradonačelnik Subotice

gradska kuća

protest poljoprivrednika traktorima

protest poljoprivrednika

stevan bakić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.