Komentara: 37
Pregleda: 4634

Bakić: Iza nas teška godina, pred nama novi izazovi

28.01.2021. u 11:42h > 17:54
Izvor: Subotica.com  / TV Subotica
Iza nas je teška godina, puna izazova, pred nama je period postepenog oporavka, čekaju nas važni projekti koje završavamo - poručio je gradonačelnik Stevan Bakić prilikom gostovanja u emisiji "U sred srede" na TV Subotici. Prvi čovek grada govorio je o kapitalnim investicijama i aktivnostima koje će se postepeno realizovati, što u ovoj, što u godinama koje slede.
Bakić: Iza nas teška godina, pred nama novi izazovi

U godini pred nama nastaviće se radovi na realizaciji infrastrukturnih projekata kao što su zgrada Narodnog pozorišta, akva park na Paliću, dogradnja "Kolevke", rekonstrukcije škola, bolnice, stadiona...

Kompanija "Bojsen" privodi kraju proizvodni pogon koji će zaposliti više od 500 radnika, a kako kaže Bakić plate će biti mnogo veće nego u drugim fabrikama u privrednoj zoni, očekuje da će se to posledično odraziti i na povećanja plata u drugim fabrikama u "Zoni".

Bakić: Iza nas teška godina, pred nama novi izazoviBakić je istakao važnost rekonstukcije pružne mreže, izrazio je veliko zadovoljstvo povodom završetka deonice Subotica-Senta, ali i nastavka rekonstrukcije pruge Beograd-Budimpešta koja će osim boljeg povezivanja građana i privrede Subotici doneti i modernizaciju Željezničke stanice.

Dogradnja Doma "Kolevka", kaže, takođe odlično napreduje - proširuju se smeštajni kapaciteti i grade se objekti za rehabilitaciju i negu (fiskulturna sala i bazen). U ovaj projekat dogradnje biće uloženo 800 miliona dinara, a plan je da se sve oko ovog posla završi do kraja 2021. godine.

Bakić: Iza nas teška godina, pred nama novi izazovi

PODRŠKA POKRAJINE I REPUBLIKE IZUZETNO ZNAČAJNA

Da bi se Subotica razvijala izuzetno značajnu ulogu igra finansiranje sa viših nivoa vlasti, a gradonačelnik očekuje da će ta podrška i ove godine biti na istom, ako ne i višem nivou. Zahvaljujući tim sredstvima ove godine radiće se na završetku najvažnijih kapitalnih projekata - pozorišta i  akvaparka, zatim slede druga faza rekostrukcija Tehničke i Hemijsko--tehnološke škole, Osnovne škole "Matija Gubec" u Tavankutu, a uskoro počinju rekonstrukcije bolnice i stadiona.

Bakić: Iza nas teška godina, pred nama novi izazovi

Idejno rešenje rekonstruisane subotičke bolnice

Gradonačelnik Bakić je istakao da će se u narednim godinama investirati u razvoj vodovodne i kanalizacione mreže, za šta je potrebno pripremiti projekte i biti što aktivniji pri apliciranju na konkursima koji doprinose unapređenju komunalne infrastrukture.

RADI SE NA POBOLJŠANJU EKOLOŠKE SITUACIJE I KVALITETA JEZERSKE VODE

Što se tiče sanacije jezera Palić i Ludaš, odnosno aktivnosti u okviru KFW projekta, Bakić je rekao isti dobro napreduje, radi se aktivno na poboljšanju ekološke situacije i kvaliteta jezerske vode - do sada je izgrađeno 17 kilometara kanalizacione mreže na Paliću, a pri kraju je završetak biciklističke staze u četvrtom sektoru.

Bakić: Iza nas teška godina, pred nama novi izazovi

PALIĆ ĆE BITI ATRAKTIVAN TOKOM CELE GODINE

Čisto jezero i infrastrukturno izgrađeno Palićko naselje biće vrlo značajno za akva park sa velnes sadržajem koji se već uveliko gradi. Gradonačelnik smatra da će se završetkom izgradnje akva parka značajno pojačati turistička perspektiva Palića, tako što će ovaj objekat sa svojih 5 otkrivenih i 5 zatvorenih bazena privlačiti turiste tokom cele godine. Bakić je nagovestio da su u toku pregovori za izgradnju hotelskog smeštaja uz obalu jezera.

Bakić: Iza nas teška godina, pred nama novi izazovi

Arhiva, jun 2020

PARTERNA FONTANA OPLEMENILA CENTRALNO JEZGRO

Komentarišući parternu fontanu u centru grada, koja je završena pre nekoliko meseci, Bakić je naglasio da je tako oplemenjeno gradsko jezgro i ova moderna fontana odlično se nadovezuje na reprezentativni objekat kao što je Narodno pozorište, podvlačeći da parterna fontana nije bila luksuz nego potreba.

Bakić: Iza nas teška godina, pred nama novi izazovi

POZORIŠTE I AKVA PARK DO KRAJA GODINE

Dve su centralne teme - akva park i pozorište. Za završetak dva kapitalna projekta, iza kojih je odlučno stala država, novac je obezbeđen, i gradonačelnik smatra da je sasvim realno da oba projekta budu završena do kraja 2021. godine. Što se tiče pozorišta, u toku je opremanje unutrašnjosti, a do polovine godine se očekuje raspisivanje javne nabavke za narednu fazu i uvođenje izvođača u posao.

Bakić: Iza nas teška godina, pred nama novi izazovi

GRAĐANI SE BORILI HEROJSKI PROTIV KORONE

Osvrćući se na situaciju sa koronom, kako smo se kao grad nosili poslednjih skoro godinu dana, Bakić je rekao da su se grad i građani borili herojski, zahvalio se medicinskim radnicima koji rade u sklopu Doma zdravlja, Bolnice i Zavoda za javno zdravlje, ali i vojsci i policiji, koji su se pored lekara našli na udaru epidemiološke krize.

- Gradska uprava dala je sve od sebe da pomogne građanima. Subotičani su se pokazali da su među najdisciplinovanijim građanima u Srbiji, o čemu govore i brojke - kaže Bakić - Odziv na imunizaciju je veliki, iznad očekivanja, želeo bih da pozovem građane da tako i nastave, jer što pre steknemo kolektivni imunitet pre ćemo se vratiti normalnom životu, razvoju privrede, turizma, ugostiteljstva, kulture i drugih društvenih grana. Godina za nama je bila teška, ali je i pokazala da jedinstveni možemo mnogo da uradimo.

Bakić: Iza nas teška godina, pred nama novi izazovi

NASTAVLJAJU SE PRIJEMI ZA GRAĐANE

Nedugo po preuzimanju funkcije gradonačelnik je započeo nedeljne prijeme građana. Zbog pogoršane epidemiološke situacije neko vreme ti sastanci nisu održavani, ali kako najavljuje već od naredne srede građani će ponovo moći da lično iznesu svoje probleme. U ovom periodu primljeno je 86 građana, a po rečima prvog čoveka grada 60 slučajeva je rešeno.

Izvor: Subotica.com / TV Subotica
Postavljeno pre 3 godine i 2 meseca
Komentara: 37
Pregleda: 4634

Povezana vest

Povezane teme

gradonačelnik Subotice

stevan bakić

kapitalni projekti

kapitalne investicije

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.