Komentara: 38
Pregleda: 6822
Video
Foto

Bakić: Budžet Grada Subotice davno nije bio stabilniji

04.11.2021. u 09:50h > 12:32
Izvor: Subotica.com
Većinom glasova, 54 "za" i 2 "protiv", odbornici Skupštine grada Subotice usvojili su izveštaj o ostvarenju budžeta za period od januara do septembra.
Bakić: Budžet Grada Subotice davno nije bio stabilniji

U periodu od januara do septembra 2021. godine, budžet Grada Subotice je raspolagao sa sredstvima koja premašuju 5,5 milijardi dinara, što iznosi 73,71 odsto planiranog godišnjeg obima. Upoređujući sa istim prihodima i primanjima u odnosu na isti period prethodne godine, raspolagano je sa 13,93 odsto više sredstava.

Da ovakvo ostvarenje budžeta Subotica davno nije imala, složili su se i predstavnici vlasti i većeg dela opozicije.

Za njegovu uspešnost, po rečima gradonačelnika Stevana Bakića, na prvom mestu je što je on odgovorno planiran, a na drugom, paket mera privrednicima koje je donela Vlada Srbije, a stabilizacija privrede se ogleda u porezima na plate. Povećanje se može videti i u svim drugim stavkama prihoda.

Bakić: Budžet Grada Subotice davno nije bio stabilniji

- Počeli smo polako da izlazimo iz ovog "korona" budžeta. Planirani budžet za ovu godinu bio je planiran na 6,3 milijarde dinara, ali posle rebalansa on iznosi 7,2 milijarde dinara. Napominjem da mi i dalje radimo i funkcionišemo u uslovima pandemije korona virusa, koja nažalost nije nimalo oslabila - poručio je za govornicom Bakić. - U budžetu smo planirali 30 miliona dinara za izgradnju i rekonstrukciju ulica u gradu, međutim, finansijskom disciplinom uspeli smo da uštedimo i rebalansom smo opredelili još 110 miliona dinara. Kupili smo osam polovnih autobusa za "Subotica-trans", a taj trend ću zajedno sa saradnicima nastaviti i naredne godine, da zamenimo i ostale stare autobuse.

Gradonačelnik je podsetio i da je u projekat "Zdrava Srbija" ušla izgradnja 110 kilometara kanalizacione mreže i izgradnja dva prečistača otpadnih voda. Takođe, tokom godine rešavaju se i preneti dugovi iz prošle godine.

- Od deset rata za vojnu imovinu, Grad je tokom godine isplatio šest, danas ili sutra će i sedmu ratu i tako će dug biti oko 71 milion sa 214 miliona, koliko je bilo pre više od godinu dana. Ukoliko sve bude teklo po planu, možda ćemo i ceo dug izmiriti i u narednu godinu ući kao 1/1 vlasnik Doma vojske i Prve kasarne. S obzirom u kakvim uslovima radimo, ova godina će u finansijskom smislu biti jedna od najuspešnijih u istoriji grada - jasan je Bakić.

Bakić: Budžet Grada Subotice davno nije bio stabilniji

Po rečima Janoša Nagela, šefa odborničke grupe SVM, rezultati ostvarenja budžeta su jako dobri i od 2016. godine, svake godine se povećava strana prihoda.

- Kada poredimo, vidimo povećanje od 67 odsto u odnosu na pre pet godina. Tendencije se nastavljaju i prema očekivanjima, prvi put u istoji grada ostvariće se u obimu u kom je bio planiran - ističe Nagel.

Bakić: Budžet Grada Subotice davno nije bio stabilnijiIzveštaj o ostvarenju budžeta podržao je deo opozicije predvođen Miroslavom Milojevićem, šefom odborničke grupe "Pokret za građansku Suboticu", koji nije izneo kritike, već sugestije za narednu godinu.

- Ovde nije bilo elemenata za kritiku i brojke govore da je budžet uspešan. S obzirom da sada imamo drugačiju situaciju, mislim da bi trebalo da izađemo iz restriktivnog modela ponašanja i kao i drugi građani, koji mogu da daju predloge za budžet za narednu godinu i mi ćemo izneti svoje predloge. Između ostalog, to će biti studija izvodljivosti za ponovno uvođenje tramvaja u gradu - kazao je Milojević.

Protiv izveštaja budžeta bila je Jelica Santrač, odbornica Demokratske stranke Srbije, jer građani na terenu nisu zadovoljni.

- Koliko god da se friziraju cifre, ljudi nisu zadovoljni. Ne kažem da se nije ništa uradilo, ali je šteta da se nije uradilo nešto što je problematika već godinama unazad - dodala je Santrač.

Bakić: Budžet Grada Subotice davno nije bio stabilnijiBez puno rasprave, odbormici su usvojili i Izmenu PDR-a za delove grada "Željezničko naselje", "Makova sedmica" i deo zone "Mali Radanovac", Izmenu Odluke o opštinskim putevima, ulicama i nekategorisanim putevima, Odluku o organizaciji i funkcionisanju civilne zaštite na teritoriji Grada i Odluku o stipendiranju studenata.

11:14 - Prenos iz svečane sale Gradske kuće je završen, u nastavku pogledajte snimak.

Izvor: Subotica.com
15. sednica Skupštine grada 15. sednica Skupštine grada 15. sednica Skupštine grada 15. sednica Skupštine grada 15. sednica Skupštine grada 15. sednica Skupštine grada 15. sednica Skupštine grada 15. sednica Skupštine grada
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 5 meseci
Komentara: 38
Pregleda: 6822

Povezana vest

Povezane teme

sednica gradskog parlamenta

sednica lokalnog parlamenta

sednica skupštine grada

skupštinsko zasedanje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.