Komentara: 28
Pregleda: 7163

Azilu "Alex" uskraćena besplatna isporuka hrane

06.02.2013. u 22:10h
Izvor: Radio Subotica
Subotički privatni azil Alex obratio se saopštenjem u kojem tvrdi da je 600 pasa koji se nalaze u ovom azilu ugroženo jer im je uskraćena pomoć grada i Čistoće, odnosno ukinuta besplatna dostava hrane iz bačkotopolskog Topika.
Azilu "Alex" uskraćena besplatna isporuka hrane

Prevoz mesečno košta oko 450 evra, za šta azil nema para, a u Aleksu takodje tvrde da im je prevoz uskraćen prošle nedelje bez najave. Kažu da su kontaktirali i grad i Čistoću, ali odgovor nisu dobili.

Predstavnici grada i javnog komunalnog preduzeća odgovaraju da ne samo da je Čistoća azilu Aleks donosila besplatno hranu, već im besplatno odnosi smeće i čisti septičke jame, isključivo dobrovoljno i bez ikakave obaveze da se pomogne privatnom azilu.

Direktor Čistoće Vladimir Dragin kaže da se pomagalo i drugim azilima za koje nije bilo obaveza i da Čistoću ta pomoć košta oko 200 hiljada dinara mesečno, što nisu mali izdaci. Poslednja informacija je da će Čistoća danas obezbediti prevoz za hranu privatnom azilu, a onda se planira sastanak u lokalnoj samoupravi svih zainteresovanih radi iznalaženja rešenja.

 

Saopštenje azila "Alex" (prenosimo u celosti):

Društvo za zaštitu životinja i azil Alex su osnovani 2003. godine, azil Alex je privatni azil.

Momentalno brine o preko 600 pasa. O životinjama brine samo četvoro ljudi koji se svakodnevno trude da im pruže sve sto im je potrebno. U proteklih 10 godina udruzenje Alex je sklonilo sa ulica preko 1000 pasa, svi su sterilisani, a neki od njih su udomljeni, takođe su rađene I besplatne sterilizacije vlasničkih pasa.

Alex je udruzenje koje je oduvek funkcionisalo uz pomoc donacija fizickih lica bez pomoci drzave i grada. Psi iz azila Alex se hrane mesnim separatom koji se dobija besplatno iz mesne industrije "Topiko" iz Bačke Topole. Gradska uprava je jedino obezbedila plaćanje prevoza kamionom hrane iz "Topika", dok je gradsko prihvatilište “Ganjo šor" u Subotici svakog meseca dobijalo 450.000 dinara a imaju 250 pasa. Osim toga u nekoliko navrata isplaćena im je jednokratna pomoć - npr 2010. godine su dobili 15 miliona dinara za izgradnju novog objekta koji nisu izgradili, a u medijima su u zvaničnom saopštenju najavili da im treba jos 15 miliona da bi ga zavrsili.

28. januar aove godine godine bez prethodne najave Gradska uprava je ukinula plaćanje kamiona koji je dovozio mesni separat u azil. Prevoz mesa je ukinut bez ikakve najave i datog vremenskog roka u kom bih pokušali da se snađemo, bez ikakvog objasnjenja - sve je urađeno od danas do sutra.

Prošle nedelje smo se sastali sa gosp. Suzanom Dulić (gradska uprava-komunalni poslovi) koja nam je obećala odgovor nakon razgovora sa gradonacelnikom Subotice. Nikakav odgovor nismo dobili. Obratili smo se i direktoru JKP "Cistoća i zelenilo" Dragin Vladimiru koji nas nije kontaktirao radi rešenja pomenute situacije.  Jedino objasnjenje koje smo dobili u telefonskom razgovoru sa gospođom Suzanom Dulić je da nam je kamion ukinut zbog “piskaranja po FB”, misleći pri tome na link koji je objavljen na FB profilu azila Alex a koji se odnosi na nelegalne radnje JKP "Čistoća I zelenilo”, a u kojem se spominje bivši ministar Oliver Dulic, gradonačelnik Subotice Modest Dulić I članovi njihove porodice zaposleni u JKP ”Čistoća i zelenilo”. Nakon toga je usledilo ukidanje prevoza hrane.

Zar tako izgleda demokratska država u kojoj građani nemaju slobodu govora koja je Ustavom zagarantovano pravo?!! Smatramo odgovor Suzane Dulić neprihvatljivim za jednog državnog sluzbenika.

Suvlasnica azila Alex dr Slavica Mazak Bešlić je podnela više krivičnih prijava protiv gore pomenutih, takođe je gradske odluke koje se odnose na problematiku rešavanja napuštenih pasa poslala u Ustavni sud radi ocene ustavnosti i do sada su već dve odluke proglašene neustavnima, a dve još.

Nažalost živimo u gradu gde gradska vlast donosi neustavne odluke i još ih pri tome godinama sprovodi bez ikakvih sankcija i zakonskih konsekvenci. Smatramo da je 600 pasa u azilu Alex stavljeno u životnu opasnost zbog borbe ljubitelja životinja da se u Srbiji poštuje I sprovodi zakon što bi trebalo da bude normalno u jednoj demokratskoj državi. Takođe napominjemo da je 250 pasa u gradskom prihvatilistu Ganjo šor gladovalo, bilo bez kućica, slame, veterinarske nege i pored 450.000 dinara svakog meseca, zbog čega su aktivisti udruženja Alex nosili doniranu hranu, kućice, slamu kako bi psi preživeli zimu, a kao odgovor smo dobili ukidanje kamiona za transport hrane.

Najugroženije pse smo preuzeli na negu, lečenje i oporavak u naš azil u našem trošku. Finansijski smo iscrpljeni jer smo brinuli o psima u azilu Alex, o napuštenim psima na ulicama, vršili smo besplatnu sterilizaciju vlasničkih pasa, izlazili smo na sve dojave o povređenim psima na ulicama Subotice, lečili smo ih u svom trošku, brinuli smo o psima u gradskom prihvatilištu "Ganjo šor", sprovodili smo program edukacije dece u školskim I predškolskim ustanovama. Smatramo da smo pokazali volju I način na koji može da se smanji problem napuštenih životinja.

Gradska uprava je po zakonu dužna da brine o svim napuštenim životinjama na teritoriji opštine bez obzira da li se oni nalaze u gradskom prihvatilištu, na ulici ili u azilu Alex. Time što su doveli pse u životnu opasnost prekršili su odredbe Zakona o dobrobiti životinja.

Ako gradska uprava Subotica ne reši problem prevoza hrane iz Bačke Topole do Subotice - 600 pasa u azilu Alex ce uginuti od gladi!

Izvor: Radio Subotica
Postavljeno pre 11 godina i 2 meseca
Komentara: 28
Pregleda: 7163

Povezane vesti

Povezane zviždaljke

Povezane teme

azil za pse

azil alex

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.