• Pregleda: 4685

"ATB Sever" zadovoljan minulom godinom

Posle dve decenije, kompanija „ATB Sever“ minulu godinu završila je pozitivno i to sa prometom koji prelazi 17 miliona evra. U novu godinu ulazi sa narudžbinama od deset miliona evra i planovima za osvajanje novih tržišta.
"ATB Sever" zadovoljan minulom godinom

Iako je prošlu godinu svuda obeležila teška i neizvesna poslovna atmosfera, subotička kompanija, deo velike „ATB“ porodice, koja se bavi proizvodnjom elektromotora, završila ju je veoma uspešno.

- Moramo biti zadovoljni, jer smo poređenja radi, 2014. imali promet od 13.5 miliona evra – istakao je direktor Milorad Vasić. - Izmirili smo sve obaveze prema dobavljačima, bankama i pozajmicama, koje smo imali u prethodnom periodu i uspeli da godinu za nama završimo u plusu. Možemo reći da je ovo za nas bila ključna godina, da imamo dugoročne planove do 2020. koje ćemo polako i sigurno realizovati.

Kompanija je bila izvozno orijentisana, čak 77.5 odsto ukupne proizvodnje izvezeno je u zemlje bivše Jugoslavije, Evropske unije i Rusku federaciju. Ostali deo bio je namenjen domaćem tržištu . Dominantan proizvod bio je elektromotor, a tu su i generatori i hidroelektrane i interkompanijski motori i komponente.

- U ovu godinu smo ušli sa planom da ostvarimo promet od 22.1 milion evra, a već imamo narudžbe za deset miliona evra – naglasio je šef prodaje Mile Todorović. - Da bi to ostvarili moramo da osvajamo nova tržišta, kao što su Kazahstan, Tajland, Singapur... Posebno nam je interesantno tržište Južne Amerike i Kanade, a povećanje prometa očekujemo i na ruskom tržištu, planiramo da ga ostvarimo u visini od 3 miliona evra, što je za 1.2 miliona više nego prošle godine.

U kompaniji trenutno radi 423 radnika, odnosno 49 više nego 2014. godine. Najviše novih radnika su bravari i zavarivači, kao i mašinski i elektro inženjeri.

- I u ovoj godini planiramo zapošljavanje bar još 30 ljudi, a nastavićemo i dobru saradnju sa Fakultetom tehničkih nauka iz Novog Sada, zahvaljući kojoj je sedmoro studenata kod nas radilo master radove a troje i ostalo da radi – dodao je direktor Vasić. - Potpisan je ugovor o saradnji sa Osnovnom i srednjom školom “Žarko Zrenjanin” i od novembra učenici drugog i trećeg razreda srednje škole smera Elektro zavarivači dolaze po dva puta nedeljno na praktičnu nastavu. Možemo se pohvaliti i zapaženim rezultatima na Sajmu tehnike u Beogradu i sličnim manifestacijama u Hanoveru. Šangaju i Roterdamu.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

7
Veteran Odgovori
Lepa informacija,i lepo ovako nešto pročitati!
ALIGATOR Odgovori
Svaka cast za Sever i za rukovodstvo :) kamo srece da nam bar svaka zatvorena fabrika funkcionise kao Sever..........samo napred :)
Dragana Odgovori
Veoma ohrabrujuće za mlade kadrove. Svaka čast, sve povale za menađžment firme!
lakumity Odgovori
Bolje da ćutim.
Jovan Odgovori
Hvale vredni rezultati, koji govore da nekadašnji gigant nije više na staklenim nogama i da ima sjajnu perspektivu.
Puno uspeha u daljem radu!
nikako Odgovori
svaka cast al jbg toliko mladih radnika da ce te sutra vec moci da zatvarate pogotovo onaj energomont a plate i uslovi hahahha
lolo Odgovori
Od 6500 radnika sa sadašnjih 400 , stvarno vredno hvale! Sramota i bruka Subotice kao i Vojvodine
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.