Komentara: 3
Pregleda: 7862

Art bioskop Lifka - Kulturni brend grada

03.08.2016. u 20:06h
Izvor: TV Subotica
Prva javna svetska projekcija filma održana je 28. decembra 1895. u Parizu zahvaljujući pronalasku kinematogra braće Limijer. Prateći trendove u Evropi, prva javna projekcija filma u Subotici desila se 22. maja 1897. u tadašnjem hotelu Pešta .
Art bioskop Lifka - Kulturni brend grada

Na prelasku sa 19. u 20. vek, filmska industrija uzimala je zamah, a kinematografi su organizovali putujuće bioskope. Prepoznavši interesovanje sugrađana za stalne projekcije filma, Marijan Tumbas je 19. aprila 1908. godine na prostoru današnje ulice Đure Đakovića osnovao prvi stalni bioskop „Olimpija“ i smestio ga u veliku stalnu šatru sa kompletnom opremom za prikazivanje filmova. Svega par dana nakon bioskopa „Olimpija“, osnovan je drugi stalni bioskop u tadašnjoj Košut ulici, a vlasnici su bili Bertalan Karšai i Adolf Majerhof.

Tih godina, Aleksandar Lifka je imao putujući bioskop sa kojim je prikazivao filmove u Mađarskoj, Slovačkoj, BiH, Rumuniji i Srbiji. Lifkin bioskop u Subotici prvenstveno je bio postavljen na prostoru nekadašnjeg „Senjaka“ (okolina ulice Mirka Bogovića – kod NIS pumpe), a imao je 450 mesta i tada najsavremeniju opremu za prikazivanje. Ogromno interesovanje Subotičana za Lifkine projekcije, naveo je preduzetnog kinematografa, da prvog dana oktobra 1911. godine otvori svoj stalni bioskop u današnjoj ulici Trga Žrtava fašizma. Lifkin bioskop se danas navodi kao prvi subotički, ne bez razloga, jer on već preko jednog veka radi u kontinuitetu, što je raritet u svetu.

"Za Suboticu, trenutno bioskop Lifka predstavlja jedan od najznačajnijih kulturnih brendova kojih na svu sreću ima nekoliko, ali zaista Aleksandar Lifka je svojom delatnošću zadužio grad. Na ovom prostoru u sklopu nekadašnjeg hotela Hungarija, Lifka je otvorio prvi samostalni bioskop koji tokom decenija preživeo sve nedaće i ostao u svojoj nameni - bioskop“, kaže Viktorija Šimon Vuletić, direktorica Art bioskopa Lifka.

Popularnost filma nije jenjavala tokom decenija. Razvojem Holivudske produkcije i novih tehnologija, Subotičani su i dalje rado uživali u bioskopskim premijerama. Danas, kada su filmska ostvarenja svakome na dohvat ruke, putem interneta, bioskop i dalje igra značajnu ulogu u kulturnom životu grada.

"Mi iz godine u godinu beležimo sve veći rast publike. Ono što je nama uvek najdraže jeste da imamo mnogo mladih gledaoca, posebno dece“, dodaje Šimon Vuletić.

Ove godine u prvih 7 meseci, Art  bioskop „Lifka“ je posetilo preko 14.000 ljudi. Do kraja godine očekuje se da broj posetilaca pređe 20.000, što rezultat vredan pažnje za ovu malu kulturnu ustanovu.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 7 godina i 8 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 7862
Povezane teme

Art Bioskop Lifka

bioskop Lifka Subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.