• Pregleda: 3218

Alarmantno stanje u preduzetništvu

Za privredni iskorak je neophodno prepoloviti sivu ekonomiju, koja se odvija na nivou 40 odsto visine društvenog bruto proizvoda. Preduzetnici na rubu egzistencije, nezaposlenih sve više, a .poreski sistem nerealan konstatovano je Regionalnoj privrednoj komori Subotice.
Alarmantno stanje u preduzetništvu

Regionalna privredna komora Subotice je u četvrtak sa preduzetnicima i predstavnicima Zanatske komore razgovarala o problemima preduzetništva u regionu i dogovorila strategiju nastupa preduzetnika na predstojećim sajmovima privrede u Zrenjaninu, Celju i Banja Luci.

RPK će obezbediti štandove i besplatan prevoz za sve firme koje žele da se predstave na tim sajmovima, dok preduzetnici treba da snose troškove boravka. Povod sastanku je izveštaj o teškom stanju preduzetnika, na osnovu kojeg je zaključeno da predstoji vreme „zatezanja kaiša”, što će biti veliki izazov za novu Vladu.

- Cilj RPK je da u sklopu Zakona o komorama, pokrene rešavanje najvećih problema koje imaju preduzetnici. Na teritoriji regije zaposleno je između 13.500 i 14.000 radnika, što se može izjednačiti sa 30 fabrika poput Severa, u ovom momentu. To je značajan broj zaposlenih, čija radna mesta mogu opstati ako država reši zahteve preduzetnika oko sive ekonomije, rada na crno, nedostatka obrtnih sredstava, visokih poreza i doprinosa, a veliki je broj primedbi i na rad inspekcijskih organa - istakao je Slobodan Vojinović, predsednik RPK Subotica.

On je rekao da je veliki problem što Srbija praktično nema Razvojnu banku, jer vojvođanska razvojna banka ne može da ispuni sve potrebe koje nameće privreda.

- Neophodno je prolongirati privrednicima obaveze bar na dve godine, a sivu ekonomiju sa sadašnjih 40 posto rezultata u odnosu na visinu društvenog bruto proizvoda, trebalo bi bar prepoloviti. Zahtevali smo da se donese zakon da svi privredni subjekti budu oročeni rokovima plaćanja od 45 do 60 dana, uz prelazni rok od šest meseci, ali država do sada nije sprovela te zahteve. Sa druge strane, inspekcije nekim preduzećima gledaju kroz prste, a druge zbog dana kašnjenja plaćaju penale i idu na sud. Zakonima bi trebalo obezbediti iste aršine za sve preduzetnike - kaže Vojinović.

Istaknuta je potreba da se sačuvaju firme koje neguju stare zanate, a Zoran Disić, predsednik Skupštine Zanatske komore istakao je da je preduzetnicima u toj sferi potrebna edukacija, a da najvećih problema imaju sa naplatom potraživanja.

Ivan Vojnić Tunić, sekretar RPK podsetio je na brojne razloge negativnih proizvodnih trendova, sistemske probleme od visoke stope nezaposlenosti do deficita u privrednim rezultatima i neophodnost da se prioritetno rešavaju ekonomski problemi u državi.

- Ohrabruje jedino stopa inflacije koja relativno nije visoka, sa 5,5 procenata u junu. Ukoliko se taj procenat zadrži tokom čitave godine, privrednici će ipak spasiti deo proizvodnje. Privrednicima je neophodno reprogramirati dugove bar na dve godine i obezbediti sredstva sa prihvatljivim kamatnim stopama, koje važe u EU. Uz to, neizbežna je reforma poreskog sistema. Ključno je da se donese Zakon o obaveznosti plaćanja i PDV-u, koje će ispoštovati i država. Bez podsticaja privredi, reformi i smanjenja procenta sive ekonomije i javni sektor će imati velike probleme. Kada brojka od 770.000 nezaposlenih bude smanjena bar na 300.000 ljudi, Srbija će biti stabilna zemlja, a uslov je i da trošenje javnih prihoda bude svedeno samo na nivo ostvarenih sredstava - istakao je Vojnić Tunić.

On je naglasio da Izveštaj o preduzetništvu ukazuje da je stanje alarmantno.

- Preduzetnici su na rubu egzistencije, nezaposlenih je sve više, a poreski sistem je nerealan, jer nije našao način da se oporezuje siva ekonomija. Naši poreznici kontrolišu samo ono što postoji u evidenciji, a mnogi ne plaćaju poreze. Nelegalne ekonomije i rada na crno ima i u drugim državama koje su članice EU, ali ne u procentu koji je nadmašio legalne ekonomske tokove - istakao je Vojnić Tunić i naveo da su to razlozi zbog kojih će RPK uputiti predloge novoj Vladi oko mera pomoći ugroženim privrednicima.

Izvor: SuMedija

povezane teme

11
Petrovic Odgovori
Dobro jutro Sorabijo!!!!
Samo da vas obavestim, ovaj problem je postao ocigledan jos pre 10 godina, za to vreme mu se razvio dosta dobar koren, tesko cete vi to danas da dovedete u red.

Tribali ste se malo ranije probudit, mal ako nie sad vec kasno za taj poso!
james bond Odgovori
istakao je Slobodan Vojinović@
Istakao jedan od vecitih direktora javnih i drustvenih preduzeca. Nema tog preduzeca gde je doticni bio direktor a da nije propalo a sad nasao da popuje. E tako nam i treba kad smo lopovsko drustvo.
Pepe Odgovori
Da nije taj bio nekada direktor i u 29. novembru, kada je jos fabrika dobro stajala i uspesno radila, pa je posle njegovog direktorovanja fabrika naglo pocela da propada ???
Hmm, zaista interesantno.
Pera Odgovori
Preko dvadeset godina unistavanja Srbije a pored toga i Subotice dovelo je do toga da budemo jedna od najgorih zemalja u Evropi.Pored toga surovi globalizam se shiri i polako zahvata ceo svet.Nasi politicari i tajkuni su deo globalnog sranja koji se nece zaustaviti.Jer sotona radi svoj posao.A sve dok mi cekamo nesto,cak i ako se borimo,odemo negde napolje.Sve je to samo privremeno.Zato spremte se spremte...
no koment Odgovori
He poreski inspektori kontrolisu,kome ide ta prica,pa gomila kineza sto je otvorila prodavnice neplaca porez,placa minimalan porez,neuplacuje PIO za radnike,potpisuje sa radnicima da su primili 25000 ili vise din. platu a daju im na ruke kes platu od samo 15000 din. i na to normalno nereaguje poreska inspekcija.Zasto gospoda iz poreske uprave nenateraju sve da se plata placa na tek. racun da se vidi ko koliko postuje zakon od privatnika.
Radnik Odgovori
Šta ovaj "stručnjak priča , uništio je nekoliko subotički preduzeća, posledne preduzeće koje je dokrajčio je IKOM. Šta reči takav nam vodi PK.
pedja Odgovori
ovaj nekad ima , a nekad nema brkove....
sale Odgovori
Sta ovaj pametuje?Pa on je jedan od Toletovih igraca,koji su timski unistili suboticku privredu za vreme Slobe!Nek neko opovrgne ovo sa argumentima! *** cenzurisano ***
Bivsi Odgovori
Sta ima ovaj da popuje kad pojma nema !!! Voleo bi znat ko njega podrzava i ko ga je postavio na ovo izmisljeno radno mesto ? Da nesto zna ne bi propali firme sto navodno vodio i bio generalni direktor. Dole snjim nek on prvo odgovara za propale firme !!!
Dejan Odgovori
Radim u sportskoj kladionici *** cenzurisano ***, i bojim se da uplacivanje plate na tekuci racun nece biti prava slika :( dobijes minimalac na racun i onda jos vratis deo a koliko sam primetio ima toga i dalje
Mila Odgovori
Dali ovi ljudi imaju obraz, Voinović je uništio zajedno sa crnogorskom mafijom privredu Subotice, namesto je propadanje IKOMA , na platnom spisku Ikoma su bili članovi njegove porodice , koji nikada nisu kročili u Ikom ,i sada on priča o alarmantnom stanju, sramota bruka ....
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.