Komentara: 11
Pregleda: 3676

Alarmantno stanje u preduzetništvu

04.08.2012. u 17:03h
Izvor: SuMedija
Za privredni iskorak je neophodno prepoloviti sivu ekonomiju, koja se odvija na nivou 40 odsto visine društvenog bruto proizvoda. Preduzetnici na rubu egzistencije, nezaposlenih sve više, a .poreski sistem nerealan konstatovano je Regionalnoj privrednoj komori Subotice.
Alarmantno stanje u preduzetništvu

Regionalna privredna komora Subotice je u četvrtak sa preduzetnicima i predstavnicima Zanatske komore razgovarala o problemima preduzetništva u regionu i dogovorila strategiju nastupa preduzetnika na predstojećim sajmovima privrede u Zrenjaninu, Celju i Banja Luci.

RPK će obezbediti štandove i besplatan prevoz za sve firme koje žele da se predstave na tim sajmovima, dok preduzetnici treba da snose troškove boravka. Povod sastanku je izveštaj o teškom stanju preduzetnika, na osnovu kojeg je zaključeno da predstoji vreme „zatezanja kaiša”, što će biti veliki izazov za novu Vladu.

- Cilj RPK je da u sklopu Zakona o komorama, pokrene rešavanje najvećih problema koje imaju preduzetnici. Na teritoriji regije zaposleno je između 13.500 i 14.000 radnika, što se može izjednačiti sa 30 fabrika poput Severa, u ovom momentu. To je značajan broj zaposlenih, čija radna mesta mogu opstati ako država reši zahteve preduzetnika oko sive ekonomije, rada na crno, nedostatka obrtnih sredstava, visokih poreza i doprinosa, a veliki je broj primedbi i na rad inspekcijskih organa - istakao je Slobodan Vojinović, predsednik RPK Subotica.

On je rekao da je veliki problem što Srbija praktično nema Razvojnu banku, jer vojvođanska razvojna banka ne može da ispuni sve potrebe koje nameće privreda.

- Neophodno je prolongirati privrednicima obaveze bar na dve godine, a sivu ekonomiju sa sadašnjih 40 posto rezultata u odnosu na visinu društvenog bruto proizvoda, trebalo bi bar prepoloviti. Zahtevali smo da se donese zakon da svi privredni subjekti budu oročeni rokovima plaćanja od 45 do 60 dana, uz prelazni rok od šest meseci, ali država do sada nije sprovela te zahteve. Sa druge strane, inspekcije nekim preduzećima gledaju kroz prste, a druge zbog dana kašnjenja plaćaju penale i idu na sud. Zakonima bi trebalo obezbediti iste aršine za sve preduzetnike - kaže Vojinović.

Istaknuta je potreba da se sačuvaju firme koje neguju stare zanate, a Zoran Disić, predsednik Skupštine Zanatske komore istakao je da je preduzetnicima u toj sferi potrebna edukacija, a da najvećih problema imaju sa naplatom potraživanja.

Ivan Vojnić Tunić, sekretar RPK podsetio je na brojne razloge negativnih proizvodnih trendova, sistemske probleme od visoke stope nezaposlenosti do deficita u privrednim rezultatima i neophodnost da se prioritetno rešavaju ekonomski problemi u državi.

- Ohrabruje jedino stopa inflacije koja relativno nije visoka, sa 5,5 procenata u junu. Ukoliko se taj procenat zadrži tokom čitave godine, privrednici će ipak spasiti deo proizvodnje. Privrednicima je neophodno reprogramirati dugove bar na dve godine i obezbediti sredstva sa prihvatljivim kamatnim stopama, koje važe u EU. Uz to, neizbežna je reforma poreskog sistema. Ključno je da se donese Zakon o obaveznosti plaćanja i PDV-u, koje će ispoštovati i država. Bez podsticaja privredi, reformi i smanjenja procenta sive ekonomije i javni sektor će imati velike probleme. Kada brojka od 770.000 nezaposlenih bude smanjena bar na 300.000 ljudi, Srbija će biti stabilna zemlja, a uslov je i da trošenje javnih prihoda bude svedeno samo na nivo ostvarenih sredstava - istakao je Vojnić Tunić.

On je naglasio da Izveštaj o preduzetništvu ukazuje da je stanje alarmantno.

- Preduzetnici su na rubu egzistencije, nezaposlenih je sve više, a poreski sistem je nerealan, jer nije našao način da se oporezuje siva ekonomija. Naši poreznici kontrolišu samo ono što postoji u evidenciji, a mnogi ne plaćaju poreze. Nelegalne ekonomije i rada na crno ima i u drugim državama koje su članice EU, ali ne u procentu koji je nadmašio legalne ekonomske tokove - istakao je Vojnić Tunić i naveo da su to razlozi zbog kojih će RPK uputiti predloge novoj Vladi oko mera pomoći ugroženim privrednicima.

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 11 godina i 8 meseci
Komentara: 11
Pregleda: 3676
Povezane teme

privredna komora

regionalna privredna komora

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.