• Pregleda: 9658

Aktuelno: Rušenje skeleta i uređenje Subotice

Sudeći prema programu Direkcije za izgradnju grada, Subotičani će 2013. godinu, ukoliko se planovi ostvare, imati razloga da pamte jer će se dosta toga izmeniti, a na neke promene se čekalo i decenijama.
Aktuelno: Rušenje skeleta i uređenje Subotice

Na primer, nikada završeni deo Otvorenog univerziteta, poznat kao „betonski kostur", konačno će otići u istoriju još ove zime.

Rušenje skeleta u februara

- Postupak javne nabavke za uklanjanje ove konstrukcije je u završnoj fazi i negde krajem januara ili početkom februara uvešćemo izvođača u posao. Mislim da svi građani željno iščekuju da vide rušenje skeleta - kaže Snežana Pejčić, vršilac dužnosti direktora Direkcije za izgradnju grada.

Subotički centar počeće da dobija novi, ili je prikladnije reći svoj stari, bolji lik, ne samo zbog rekonstrukcije fasade Muzičke škole i još dve do tri koje će se obnoviti sufinansiranjem od strane Direkcije, nego i rešavanjem sudbine Zelene fontane, koja je poslednjih godina postala ruglo u srcu grada.


Zelena fontana?

Postoje tri predložena rešenja za Zelenu fontanu: da se zameni parternom, da se uradi slično kao ova sa žolnai keramikom, ili da to bude granit. U ovoj godini za fontanu je obezbeđeno 50 miliona dinara sa projektovanjem i počeće izvođenje radova, nakon što dođe do izbora rešenja, a predviđena su sredstva i za 2014. godinu, jer će investicija trajati dve godine.

Ukoliko se rebalansom budžeta u ovoj godini stvore mogućnosti, fontana će ulepšati centralni gradski trg još ove godine", objašnjava Snežana Pejčić.


Sanacija objekata

Za sanaciju zgrade Sokolskog doma kao i nekadašnje Berze rada na uglu ulice Đure Đakovića i Zmaj Jovine naručiće se projekti.


Majšanski most i majšanska petlja

U Direkciji očekuju da uskoro stigne izveštaj o stanju Majšanskog mosta jer su betonski stubovi na kojima počiva dotrajali, pa će nakon toga početi izrada plana popravke ove za Suboticu veoma važne saobraćajnice.

- Što se tiče eksproprijacije parcela na Majšanskoj petlji, ona je u završnoj fazi, projekat je već naručen, i predstoji pribavljanje lokacijske dozvole za izgradnju kružnog toka. Kada govorimo o putnoj infrastrukturi, za održavanje, revitalizaciju i izgradnju novih saobraćajnica u ovoj godini biće izdvojeno 370 miliona dinara, od toga oko 200 miliona za nove puteve. Imamo gotovih preko 60 projekata za ulice, od mesnih zajednica dobili smo listu prioriteta, i na osnovu toga sprovešće se javna nabavka - kaže direktorica Direkcije za izgradnju grada.

Saobraćaj u Subotici


Ono što će u saobraćajnim rešenjima u ovoj godini biti novina jeste mogućnost levog skretanja duž magistralnog puta u delu centralnog gradskog jezgra, a to će se odnositi na raskrsnice sa ulicama Ištvana Kizura, Boze Šarčevića, Ante Parčetića, Štrosmajerovom i drugim. Na ovaj način poboljšaće se protočnost saobraćaja, ali i bezbednost vozača i drugih učesnika.

- U toku je i izrada dokumentacije za probijanje saobraćajnice od Istočne petlje auto-puta prema Javnim skladištima i pristupiće se u ovoj godini eksproprijaciji parcela i projektovanju puta, jer će on biti vrlo značajan za rasterećenje tranzitnog, teretnog saobraćaja kroz centar grada. Jedno usko grlo u saobraćaju otkloniće se proširenjem dela Frankopanske ulice prema Dudovoj šumi, a radićemo i na projektima za proširenje ulica Braće majera i Sterijine i rekonstrukciji Ferenca Sepa zajedno sa tri raskrsnice - Kosovskom ulicom, ulicom Arsenija Čarnojevića i Alejom Maršala Tita.

Vrlo brzo, završiće se nedostajući deo puta u ulici Muškatla u Hajdukovu, prema graničnom prelazu. Za nas, kao upravljače putevima, veoma je važno katastarsko snimanje saobraćajnica i saobraćajne infrastrukture sa pratećom signalizacijom, koji posao je započet i očekujemo da bude završen do kraja ove godine za uže gradsko jezgro, a u 2014. godini u potpunosti - kaže Snežana Pejčić.


Ostali planovi za ovu godinu

Direkcija za izgradnju grada u programu za ovu godinu ima i sanaciju Doma kulture u Tavankutu, koja će trajati dve godine, zatim izgradnju dva ili tri dečija igrališta i jednog ili dva sportska terena, a njihove lokacije biće utvrđene na osnovu prioriteta i potreba mesnih zajednica. Ono što će posle nekoliko decenija konačno biti pokrenuto sa mrtve tačke jeste pitanje izgradnje centralnog groblja, jer su predviđena sredstva za raspisivanje konkursa za arhitektonsko rešenje budućeg groblja, koje će se nalaziti u Malom Bajmoku.


Najviše za komunalije

- Direkcija će u ovoj godini raspolagati sa milijardom i 317 miliona dinara, od kojih će najveći deo, 448 miliona, biti utrošeno za komunalnu infrastrukturu grada. Za puteve je predviđeno 370 miliona dinara, u delu programa građevinskog zemljiša nešto manje od 150 miliona, za poslovne prostore 126 miliona i za održavanje stambenih objekata 88 miliona - kaže Snežana Pejčić.


Kako protiv vandala?

Problem krađe šahtovskih poklopaca i rešetki slivnika još nije rešen i one se nastavljaju nesmanjenim intenzitetom i ove godine. Da li će poklopci biti zamenjeni onima od plastične mase, koja neće biti interesantna kradljivcima?

- Imamo nekoliko ponuđača koji su voljni da ih izrade, ali problem je što u Subotici postoji čak 18 tipova slivnika i šahtova, i trebalo bi u malim serijama naručiti odgovarajuće rešetke i poklopce, što znatno povećava cenu, ili građevinskim radovima ujednačiti dimenzije ovih objekata, a to je takođe veoma skupo. U svakom slučaju poklopci od tvrde plastike bili bi trajnije rešenje - smatra v.d. direktora Direkcije za izgradnju grada Snežana Pejčić.

Izvor: SuMedija

povezane teme

27
branko Odgovori
ma nemoj! dve godine ce trajati izivljavanje sa fontanom? jel to mozda zato da bi posle godinu dana po starom dobrom obicaju provalili kako fali jos 50 i kusur miliona da se zavrse radovi? dakle jos jedna rusevina za gradjane, i jos novca u dzepovima lopova razume se.
Mefisto Odgovori
Rekla kazala....
ruzica Odgovori
Pa koliko vidim zuti Vi ste suzili sebi izbor sta ove godine da unistite i srusite:gradsku kucu ili zgradu bivseg"jadran"bioskopa?!
mali Odgovori
Lepo samo napred i hrabro ,ovo je za svaku pohvalu ovako sazeto strucno i opsirno objasnjenje i izlaganje bi trebalo da dobije nagradu za prvoaprilsku salu ,svaka cast davno ovakve temeljne ideje nisu potresale suboticko tle ,tresla se gora rodilo se ....zenski strand ?? mozda,....ambulanta na radanovcu ???....,...precistac koji nije presao tehnicki prijem ?????...,parking oko biseg tusa??????....jos malko da se trese pa da se napravi negde zgrada hitne pomoci????
sss Odgovori
pa nemojte gospodo da ste tako hitri ostavite malo da buduca vlast ima sta da radi...
fegah Odgovori
aman to rusenje je aktuelno vec godinama, kad ga sruse onda objavite, znamo da i dalje tamo stoji ne morate da nas podsecate svakih nedelju dana...a sto se tice fontane "ja tu nista ne bih dir'o" savrseno se uklapa uz pozoriste i sveopste mrtvilo koje vlada u ovom gradu (citaj: selu) !
Vesko Odgovori
Lepo isplanirano, samo jos da bude urađeno.Samo prvo, stvarno uklonite taj skelet, a nemojte se otezati ni sa ostalim sto sto ste obecali građanima.
tetka Odgovori
Divni planovi! Pitanje je sada: u kom procentu će se ostvariti i u kojoj deceniji ovopga veka? A što se riče Majšanskog mosta čik i to čudo da vidimo. Pa pre par godina su već jednom URADILI VELIKI PROJEKAT, pomerili su bankine, zasadili ukrasno bilje /koje posle niko nije održavao/ i naravno bilo je svečano puštanje u saobračćaj i uslikavanje. A ovo ruglo što su sada uradili rušenjem je zaista..........
sale Odgovori
Mislim da nece biti pola uradjeno od nabrojanog. Sto se ne radi sad,kad vreme dozvoljava, I pitenje,nije li ova direktorka bila u vodovodu?Samo ih vrte u krug.,ili je ovo napredovanje u poslu?
Pera Odgovori
Manje pričajte više radite.Dela su jaša od reči.Za rušenje treba 5000 eura i tri dana.A nikako to da urade već 30 godina.Strašno!
koper Odgovori
Ovo je samo jos jedna reklama lokalne vlasti...jaki na recima, slabi na delu.
popaj Odgovori
Dali je to čitam nešto od Žila Verna ili od Džordža Orvela ili od Eriha fon Denikena ili neko spava i SANJA,a prst u visi u noši ???????
makova Odgovori
Prioritet Majsanski most, raskrsnica je stvarno losa, malo malo pa nekog lupi auto.. Sam most je uzasan al dobro... A skelet cu ja srusiti za 5000 evra cekicem i dletom ako treba :)
subotica024 Odgovori
ako ovo budu ostvarili, ponovo cu glasati za DS. ukoliko stvarno budu samo obecanja, nikada vise za zute.
aps Odgovori
Bitno da moja ulica jos nije dobila asfalt...
feliks Odgovori
blablablablabla.....a rezultati ravni 0.
STRASNO!!!!!!!
Savo.. Odgovori
Zelena fontanu netreba rušiti...Novca jednostavno nema dovoljno...Nasuti crnu zemlju u središte fontane i zasaditi cveće ili neko zeleno bilje....Najjednostavnije rešenje....
marko Odgovori
ovo covek nezna da li da se smeje ili da place...toliko podcenjuju inteligenciju gradjana Subotice i toliko su bahati i bezobrazni da vise nemam reci!Svake nedelje skoro osvane neka vest ili Y krak, ili skelet ili pozoriste ili turizam koga nema u Subotici!STRASNO!
Predlazem da otvorite elektronsku kladionicu u kome ce gradjane pogadjati sta ce biti naredna objavljena PRAZNA prica bez ikakvih argumenata jer se stalno vrtite jedno te isto u krug draga gospodo ako niste primetili!To ce nam makar biti zanimljivije od ovih gluposti!
I nemojte vredjati inteligenciju gradjana ako vec vredjate svoju inteligenciju, ostanite na tome!!!!!
sos Odgovori
Ne morate gradjane upoznavat sa ruiniranom Suboticom i nabrajati skup imaginarnih zelja, znamo mi da uocimo sta je uradjeno a sta unisteno i poruseno ako nabrojane radove gospodjo Pejcic i gospodine Balazevicu uradite kao precistac 2,dok ste bili u vodovodu i kanalizaciji mozemo ocekivati samo povecanje poreza kao sto ste u vodovodu uradili sa cenom vode i odvodjenjem.Sada ne mogu da se ne upitam od kuda vi u direkciji za izgradnju grada i koje su preporucljive kvalifikacije i rezultati osim partijske pripadnosti i kadrovske vrtuske na svim nivoima vlasti u Subotici vas doveli na ove funkcije.? Na kraju jedna molba ,da objavite imena preduzeca i njihovih vlasnika koji ce izvoditi gradjevinske radove.ZNAM ZASTO ME TO ZANIMA A MISLIM I GRADJANE SUBOTICE.!!!
spartak Odgovori
MARKO , ima u potpunosti pravo o tome sto se svake nedelje servira gradanima grada , o tome sta ce se raditi . Da su se latili u ovih zadnjih par meseci vec skeleta kod radnicgog ne bi bilo , ali ovako bar ima o cemu mazati oci gradanima i misliti da smo svi DEBILI . SAMO TAKO OBECAVAJTE MISMO KO DECA JEDVA CEKAMO DA NAM NESTO OBECAJU PA DA SE RADUJEMO :O tome da ne pricamo da u zadnjih godina Subotica je dospela na zadnje mesto sto se tice betoniranih ulica u Vojvodini , ovo je samo jedna od puno puno zamerki ...
Član51406 Odgovori
Чини ми се да већ неки увелико припремају терен за нове ванредне изборе?!
Marco Odgovori
Kako protiv vandala ?? Prvog kojeg uhvate javno bicevati na trgu ! eto kako !
barbara Odgovori
A ta Pejčićka je stručnjak za sve!Blago nama sa takvim kadrovima![*...*]....sposobni i maštoviti, a Subotica sve više tone u totalni mrak!Lako je baratati gradskim (čitaj našim) novcima...dajte tim žutim kadrovima da vode privatnu firmu,da vodim dokle će dogurati.
Sting Odgovori
Imena firmi koje ce da rade ove "projekte"?
Subotičanin Odgovori
Kakva loša samoreklama lokalne vlasti, ukidaju jedini u Vojvodini sufinansiranje za treće dete u vrtićima a hvališu nam se nekakvim megalomanskim poduhvatima u građevinarstvu?
Ama baš svaki od ovih predloga koji su naveli je problematičan i podložan korupciji!
Subaja Odgovori
@Popaj, nije to Zil Vern, meni ovo sve sto citam, ove objave nase vlasti, lici na price Barona Minhauzena :D nazalost...
Igor Odgovori
"Ono što će u saobraćajnim rešenjima u ovoj godini biti novina jeste mogućnost levog skretanja duž magistralnog puta u delu centralnog gradskog jezgra, a to će se odnositi na raskrsnice sa ulicama Ištvana Kizura, Boze Šarčevića, Ante Parčetića, Štrosmajerovom i drugim. Na ovaj način poboljšaće se protočnost saobraćaja, ali i bezbednost vozača i drugih učesnika."

znaci zabrana levog skretanja ?
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.