Komentara: 2
Pregleda: 2819

Agora: Nedostaje dijalog među verskim zajednicama

24.11.2012. u 16:58h
Izvor: RTV Yueco
Saradnja i otvoreni dijalog između predstavnika tradicionalnih verskih zajednica, kao i interakcija sa predstavnicima drugih verskih zajednica, ne beleži se u dovoljnoj meri, a paranoična samozaljubljenost u sopstvenu veroispovest postala je opšta stvar, izjavio je na današnjoj tribini “Agora” magistar sociologije Branislav Filipović.
Agora: Nedostaje dijalog među verskim zajednicama

Pored njega, na današnjoj poslednjoj tribini u ovom serijalu, čija tema je bila religijska politika i praksa, uz pitanje da li su verske zajednice ravnopravne ili su neke ravnopravnije od drugih, govorio je i filozof Tomislav Žigmanov koji je rekao, doduše ne eksplicitno, da ima pojava neravnopravnosti među njima.

U svom izlaganju na današnjoj Agori, magistar Branislav Filipović izneo je stav da je multikulturalnost, a samim tim i multikonfesionalnost svedena na diskurs čiji su elementi politička korektnost i disciplina spontaniteta. Filipović tvrdi da je, nakon eksplozije etniciteta devedesetih prošlog veka, oblikovan kulturni model segregativnog multikonfesionalnizma koji je obezbeđivao političku stabilnost i nacionalni suživot građana, lišenih bilo kakve upućenosti jednih na druge. On smatra da je zajednički život uspostavljen na bogatstvu različitosti, a ne na traženju sličnih i univerzalnih vrednosti partikularnih identiteta.

Agora: Nedostaje dijalog među verskim zajednicama

Filozof Tomislav Žigmanov, po pitanju religijse politike i prakse, ističe da je potrebno posmatrati tri elementa: zakonodavni okvir, institucionalni okvir koji radi na primeni zakonodavnog i sama praksa. Žigmanov podseća da je Srbija tek 2006. donela zakon o crkvama i verskim zajednicama, a da je to rešenje po određenim pitanjima trpelo kritike od samog donošenja, među kojima je i kritika da zakon ima i određene elemente diskriminacije. Što se institucija tiče, Žigmanov tvrdi da ih karakteriše nestalnost, dok po pitanju prakse ocenio da je u poslednjih deset godina bila dinamična, sa različitim oscilacijama, uz elemente neravnopravnosti.

Današnja tribina bila je poslednja u okviru 14.tog ciklusa, u organizaciji Otvorenog univerziteta, uz podršku fondacije Fridrih Ebert. Kompletna izlaganja i diskusije sa današnje tribine pogledajte naredne nedelje na Yu eco televiziji u večernjem terminu.

Izvor: RTV Yueco
Poslednja Subotička agora - Religijska politika i praksa Poslednja Subotička agora - Religijska politika i praksa Poslednja Subotička agora - Religijska politika i praksa Poslednja Subotička agora - Religijska politika i praksa Poslednja Subotička agora - Religijska politika i praksa Poslednja Subotička agora - Religijska politika i praksa Poslednja Subotička agora - Religijska politika i praksa Poslednja Subotička agora - Religijska politika i praksa
Postavljeno pre 11 godina i 4 meseca
Komentara: 2
Pregleda: 2819
Povezane teme

Otvoreni univerzitet Subotica

branislav filipović

subotička agora

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.