Komentara: 25
Pregleda: 14232

Voda jezera Palić nije bezbedna za kupanje

15.07.2015. u 17:00h
Izvor: RTV Yueco
Ukoliko ne idete na more, a želite da "spas" od visokih temperatura potražite na obližnjim javnim kupalištinma, lekari savetuju da se odlučite za kupanje na bazenu u Dudovoj šumi ili pak, u Sportsko-rekreativnom centru „Prozivka“, jer se na ova dva lokaliteta jednom nedeljno kontroliše uzorak vode.
Voda jezera Palić nije bezbedna za kupanje

Zbog lošeg ekološkog statusa, te svrstavanju u 5. klasu vode, turistički deo jezera Palić nikako nije pogodan za kupanje, tj. u turističke svrhe. Lekari ističu da bi se pri korišćenju javnih kupališta, trebalo strogo pridržavati preventivno - sanitarnih higijenskih mera, kako bi sprečili negativne zdravstvene posledice.

Da se uživanje, koje na visokim temperaturama pruža plivanje na javnim kupalištima ne bi završilo neprijatnostima po zdravlje, trebalo bi birati proverena i bezbedna kupališta, upozoravaju lekari. U Centru za higijenu i humanu ekologiju ZZJZ kažu da su pre početka sezone radili po jednu kontrolu uzorka vode termalnog bazena na Paliću i bazena Camping, dok se uzorak vode na bazenima u Dudovoj šumi i Sportsko-rekreativnom centru „Prozivka“ uzima jednom nedeljno.

Voda jezera Palić nije bezbedna za kupanje

Na osnovu parametara koji se prate a koji su predviđeni Pravilnikom o parametrima za ocenu hemijskog i ekološkog statusa površinskih voda i na osnovu Uredbe o graničnim koncentracijama štetnih materija u površinskim vodama u prošlonedeljnoj analizi uzorka vode jezera Palić obuhvaćeni su parametri brojnost algi, biomasa algi i modrozelene alge. Sve tri analize su pokazale da u mesecu julu voda jezera Palić nikako nije za kupanje, jer po nekoliko puta prelazi granične vrednosti predviđene za 5. klasu vode. Za kupanje, tj. u turističke svrhe se preporučuje voda 2. i 3. klase.

Lekari savetuju da bi osobe sa respiratornim problemima, kožnim, mokraćnim i polnim infekcijama trebalo da se uzdrže od kupanja na javnim kupalištima. Takođe, javna kupališta bi trebalo da izbegavaju i deca do 2 godine starosti, trudnice, hronični bolesnici i starije osobe, koje imaju veću osetljivost i slabiji imunitet.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 8 godina i 9 meseci
Komentara: 25
Pregleda: 14232

Povezana vest

Povezane teme

jezero palić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.