Komentara: 31
Pregleda: 6800

Radnici Agroseme Panonije bez posla i para

09.02.2016. u 13:49h
Izvor: Subotica.com
Oko 50 radnika preduzeća „Agroseme Panonija“ i četiri zaposlena u „Agrolabu“ od početka godine su bez posla, a iako su proglašeni tehnološkim viškom još uvek nisu dobili otpremnine i zaostale zarade.
Radnici Agroseme Panonije bez posla i para

Radnici su u oktobru bili u tihom protestu zbog kašnjenja plata, potom im je zabranjen ulaz u preduzeće a krajem godine svi su dobili rešenje o prestanku ugovora o radu zbog „tehnoloških, ekonomskih i organizacionih promena“. Prema tom ugovoru, potpisanom 31. decembra, poslodavac je dužan da u roku od 30 dana zaposlenima isplati zaostale zarade i otpremnine. Prema rečima radnika, do danas se to nije dogodilo. Zbog neuplaćenih doprinosa, mnogi radnici ne mogu da ostvare pravo na penzije.

- Radnicima „Agrosemena“ duguje se sedam plata i 36 meseci neuplaćenih doprinosa, dok zaposleni u „Agrolabu“ platu nisu primili devet meseci i takođe nemaju uplaćene doprinose – kaže Mikloš Olajoš Nađ, predsednik UG „Solidarnost“, kome su se radnici obratili za pomoć u rešavanju problema. - Podsećam da smo mi još 2012. godine podneli krivičnu prijavu za krađu gasa u ovom preduzeća, ali i pored sve dokumentacije, niko do sada za to nije odgovarao. I sada ćemo podneti krivičnu prijavu protiv NN lica, zbog kršenja prava na rad i zloupotrebu položaja.

Vlasničku strukturu „Agrosemena“, prema njegovim rečima, čine akcionari (19%), država (24%), PIO fond (6%) i novosadsko preduzeće „Stan agrar“ u stečaju (49.9%). Prošle godine imovinu preduzeća kupilo je austrijsko preduzeće „Advance Seed“ i angažovalo deo radnika.

- Kada nas je posetio premijer Aleksandar Vučić obećano je da će 40 radnika biti zaposleno a da će ostali biti zbrinuti, međutim, do danas se ništa od toga nije realizovalo. Tražili smo pomoć na sve strane, kako bi ostvarili svoja prava, ali nikakav odgovor nismo dobili – sleže ramenima Jovanka Kolar, agronom koja je u preduzeću provela 14 godina.

Izvor: Subotica.com
Konferencija za novinare Udruženja Solidarnost Konferencija za novinare Udruženja Solidarnost Konferencija za novinare Udruženja Solidarnost Konferencija za novinare Udruženja Solidarnost Konferencija za novinare Udruženja Solidarnost Konferencija za novinare Udruženja Solidarnost Konferencija za novinare Udruženja Solidarnost Konferencija za novinare Udruženja Solidarnost
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 8 godina i 2 meseca
Komentara: 31
Pregleda: 6800

Povezane vesti

Povezane teme

udruženje solidarnost

agroseme panonija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.