Komentara: 20
Pregleda: 7038
Foto

Protest radnika "Agroseme-Panonija" nastavljen i tokom noći

01.10.2015. u 17:12h > 02.10.2015. u 02:05h
Izvor: Subotica.com
Oko 40 radnika preduzeća „Agroseme-Panonija“ protestvovalo je danas ispred firme, tražeći da im se isplate četiri zaostale plate i uplate doprinosi.
Protest radnika "Agroseme-Panonija" nastavljen i tokom noći

Po rečima predsednice sindikata Ane Pavluković, radnici su nezadovoljni zbog teške povrede i nepoštovanja ugovornih obaveza iz oblasti rada, jer plate nisu primili od juna, doprinosi im nisu uplaćivani sa 2011, 2012, 2014 i cele ove godine, a zdravstveno osiguranje ističe za nekoliko dana. Sa njima su protestvovali i zaposleni u „Agrolabu“, koji zarade nisu primili od aprila, a doprinosi im nisu uplaćivani od 2008. godine.

- Mirnim protestom želimo da dođemo do svojih plata i da nam se regulišu doprinosi – kaže gospođa Pavluković. - Nedavno smo imali sastanak sa gradonačelnikom, obudsmanom i drugim nadležnima i obećano nam je da ćemo 1. oktobra dobiti zaostale zarade. Kako se to nije desilo, odlučili smo se za protest i ovde ćemo biti do ispunjenja naših zahteva.

Protest radnika "Agroseme-Panonija" nastavljen i tokom noći

Radnici traže i da ih primi premijer Aleksandar Vučić, koji je insistirao da se pri kupovini preduzeća zadrže sva radna mesta, što po njihovim rečima nije učinjeno. Kod novog poslodavca, austrijske firme „Advance seed“, prešlo je da radi samo 18 ljudi.

Protestu je prisustvovao i Milan Popović, predsednik subotičkog Samostalnog sindikata, koji je pokušao da ubedi radnike da imaju strpljenja za rešenje ove situacije.

- Ovde se teško može nešto uraditi, jer je preduzeće došlo u tešku situaciju zbog nekih kredita i zbog hipoteka je prodat veći deo imovine, a samo deo opreme ostalo je u vlasništvu „Agrosemena“. Nažalost, krajnji rezultat toga biće stečaj ili likvidacija - objašnjava Popović. - Jedan broj radnika je prešao kod preduzeća koje je kupilo deo imovine, a za ostale je jedino rešenje ako preduzeće ode u stečaj da odu na biro. Na nedavno održanom sastanku, rukovodstvo preduzeća koje je kupilo imovinu obećalo je da će pomoći da se radnicima poveže radni staž, isplate zarade i deo otpremnina. Zbog problema uknjižavanja imovine, nije bilo moguće realizovati kredit, i zbog toga verovatno kasni i to obećanje.

Protest radnika nastavljen i tokom noći

Protest radnika "Agroseme-Panonija" nastavljen i tokom noći

Radnici preduzeća „Agroseme-Panonija“ nastavljaju protest do daljnjeg, bez namere da odustanu od njega. Protest će trajati neprekidno, na prostoru ispred fabrike, gde će radnici dolaziti u smenama. Protest, po njihovim rečima, neće prestati sve dok se ne ispune zahtevi za ispunjenje njihovih osnovnih prava na koje gazda i rukovodstvo preduzeća u ovom momentu ne reaguju.

Protest radnika "Agroseme-Panonija" nastavljen i tokom noći

Pismo Aleksandru Vučiću

Radnici su pripremili i dopis koji će tokom današnjeg dana biti upućen premijeru Aleksandru Vučiću, od koga očekuju pomoć u rešavanju svojih problema.

Izvor: Subotica.com
Protest radnika "Agroseme-Panonija" (protest je nastavljen i tokom noći) Protest radnika "Agroseme-Panonija" (protest je nastavljen i tokom noći) Protest radnika "Agroseme-Panonija" (protest je nastavljen i tokom noći) Protest radnika "Agroseme-Panonija" (protest je nastavljen i tokom noći) Protest radnika "Agroseme-Panonija" (protest je nastavljen i tokom noći) Protest radnika "Agroseme-Panonija" (protest je nastavljen i tokom noći) Protest radnika "Agroseme-Panonija" (protest je nastavljen i tokom noći) Protest radnika "Agroseme-Panonija" (protest je nastavljen i tokom noći)
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 8 godina i 7 meseci
Komentara: 20
Pregleda: 7038

Povezane vesti

Povezane teme

protest radnika u Subotici

agroseme panonija

protest

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.