• Pregleda: 5793

Protest radnika "Agroseme-Panonija" nastavljen i tokom noći

Oko 40 radnika preduzeća „Agroseme-Panonija“ protestvovalo je danas ispred firme, tražeći da im se isplate četiri zaostale plate i uplate doprinosi.
Protest radnika "Agroseme-Panonija" nastavljen i tokom noći

Po rečima predsednice sindikata Ane Pavluković, radnici su nezadovoljni zbog teške povrede i nepoštovanja ugovornih obaveza iz oblasti rada, jer plate nisu primili od juna, doprinosi im nisu uplaćivani sa 2011, 2012, 2014 i cele ove godine, a zdravstveno osiguranje ističe za nekoliko dana. Sa njima su protestvovali i zaposleni u „Agrolabu“, koji zarade nisu primili od aprila, a doprinosi im nisu uplaćivani od 2008. godine.

- Mirnim protestom želimo da dođemo do svojih plata i da nam se regulišu doprinosi – kaže gospođa Pavluković. - Nedavno smo imali sastanak sa gradonačelnikom, obudsmanom i drugim nadležnima i obećano nam je da ćemo 1. oktobra dobiti zaostale zarade. Kako se to nije desilo, odlučili smo se za protest i ovde ćemo biti do ispunjenja naših zahteva.

Radnici traže i da ih primi premijer Aleksandar Vučić, koji je insistirao da se pri kupovini preduzeća zadrže sva radna mesta, što po njihovim rečima nije učinjeno. Kod novog poslodavca, austrijske firme „Advance seed“, prešlo je da radi samo 18 ljudi.

Protestu je prisustvovao i Milan Popović, predsednik subotičkog Samostalnog sindikata, koji je pokušao da ubedi radnike da imaju strpljenja za rešenje ove situacije.

- Ovde se teško može nešto uraditi, jer je preduzeće došlo u tešku situaciju zbog nekih kredita i zbog hipoteka je prodat veći deo imovine, a samo deo opreme ostalo je u vlasništvu „Agrosemena“. Nažalost, krajnji rezultat toga biće stečaj ili likvidacija - objašnjava Popović. - Jedan broj radnika je prešao kod preduzeća koje je kupilo deo imovine, a za ostale je jedino rešenje ako preduzeće ode u stečaj da odu na biro. Na nedavno održanom sastanku, rukovodstvo preduzeća koje je kupilo imovinu obećalo je da će pomoći da se radnicima poveže radni staž, isplate zarade i deo otpremnina. Zbog problema uknjižavanja imovine, nije bilo moguće realizovati kredit, i zbog toga verovatno kasni i to obećanje.

Protest radnika nastavljen i tokom noći

Radnici preduzeća „Agroseme-Panonija“ nastavljaju protest do daljnjeg, bez namere da odustanu od njega. Protest će trajati neprekidno, na prostoru ispred fabrike, gde će radnici dolaziti u smenama. Protest, po njihovim rečima, neće prestati sve dok se ne ispune zahtevi za ispunjenje njihovih osnovnih prava na koje gazda i rukovodstvo preduzeća u ovom momentu ne reaguju.

Pismo Aleksandru Vučiću

Radnici su pripremili i dopis koji će tokom današnjeg dana biti upućen premijeru Aleksandru Vučiću, od koga očekuju pomoć u rešavanju svojih problema.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

20
Vesko Odgovori
Jedna od najjacih i najboljih firmi po platama, sada ce morati na dobos, posto su tajkuni
zajedno sa određenim polticarima skinuli kajmak i ostavili kolektiv ocerupan, a ovi kod kojih
su radnici isli za pomoc, bice slabe vajde jer cuvaju svoje funkcije i dobre plate. Kako moze
neko da godinama ne uplati radnicima penzijsko osiguranje, a naravno i da ne isplacuje plaate.
Vesko Odgovori
Trebali su dati podrsku radnicima i bivsi radnici, sada penzioneri, kao neki drzavni rukovodioci
koji su potekli i radili u toj firmi, kad su bila dobra vremena.
student Odgovori
Za ne isplaćene plate I otpremnine krivac je isključivo poslodavac, ali za neplaćene doprinose za PIOZ pored poslodavca, krivac je I poreska uprava, koja je I odgovorna državi I radnicima za naplatu doprinosa I poreza.U ovom kao I u mnogo drugih slučajeva nije ih naplatila niti bar obezbedila, a radnici za taj propust ne mogu tužiti poslodavca.
MAUZER Odgovori
Cim je tamo Milan Popovic neocekujte nista,jos mu samo fali i Hudji i gortovo radnici na ulici,oba doticna gospodina su unistitelji Suboticke privrede,od Agrokombinata,Fidelinke nijedan slucaj nisu uspesno resili u korist radnika [*...*].Nema mirnih protesta svi na ulice prevareni i izigrani radnici
Sojic Odgovori
Maglai AJ na slikanje,falis!!!
maslacak Odgovori
gde je sad zastupnik gradjana?
Milan024 Odgovori
Bila je umetnost uništiti jednu tako mocnu firmu!!!!!!
Ljubivoje Odgovori
@Vesko
Koji su to "odredjeni politicari"? Nemoj sad da mesamo! Opleti lepo po gradonacelniku kad je kriv. Opleti po svojim pulenima sto su upropastili i ovo preduzece! Budi pravedan, a ne obojen.
nezaposlen Odgovori
Sve institucije u Subotici su krive za ovakva dešavanja, prva PORESKA UPRAVA zatim ISPEKCIJA koja štiti nezakonje, PIO fond koji dobija istrukcije iz NS od IMRIĆA, OMBUSMAN koji balansira na štetu pravde, SINDIKAT GRADSKI na čelu sa popovićem i huđijem koji svojim pričama godinama zamajavaju građane Subotice a posebno obespravljene radnike, a što se tiče političara oni gledaju sebe i koliki će plen da zgrabe za njihova pokolenja.
Bez motike nema pravde, samo revolucija može da spasi napaćen gladan NAROD.
tetka Odgovori
@ maslacak

Pitate? Pa on sada obilazi prigratska naselja da POMOGNE GRAĐANIMA /verovatno za dobru dnevnicu i putne troškove/!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
suboticanin Odgovori
Predstavnici sindikata odavno su se prodali ditektorima!
Vesko Odgovori
@ Ljubivoje, bio bi poduzi komentar kada bi nabrajao sve rukovodioce i polticare za propast
ovog i drugih preduzeca, a pitanje da li bi tada prosao komentar. Ukoliko bi i prosao mogao
bih biti pozvan na salusenje. Nisam ja obojen, vec ovi ovi sto su nas unistili su objeni i prema-
zani svim vrstama farbe, a ne moze im niko nista, kao i nekim stecajnim upravnicima, koji su
opustosili i napravili haos u kombinatima prema ranicima. Oni dobijaju nove predmete,da vode
stecaj i upropaste druge firme, i pored toga sto imaju vise krivcnih prijava i vodi se istraga
protiv njih, ali izgleda da to nije smetnja, vec preporuka za novo njihovo napredovanje.
Vesko Odgovori
Jedan nas lokalni politicar i clan gradskog veca bio je nekadasnji rukovodilac u ovom predeuzecu,
mogao je otici među ove radnike, ali on vise voli vasar od mangulice, gde se moze malo popiti i
salabrcniti. Nebi mu niko zbog toga uzeo fotelju, barem do kraja mandata. Mozda je cuva za i
kad ode u penziju, kao neki drugi visoki funkcioneri ove vlasti.
administrator Odgovori
Pedeset posto netacno, znam!!!
kiki Odgovori
Samo da vec jednom stave tacku na ovu temu-stecaj! Ova firma vec odavno tone. Radnici se godinama dzabe nadaju boljim uslovima. Ova drzava nema snage za ocuvanje kvaliteta domace privrede, vec za ulizivanje strancima...
imre Odgovori
Predsednica sindikata ide na more menja auto zanimljivo
Felix Odgovori
Za razliku od vas "IMRE",njen muz i sin vredno rade.Za sav trud kao sindikalista i za primer drugima VELIKO HVALA ANA!
uvek u pravu Odgovori
Pod jedan oterajte Popovića odatle. Za njega su su sve plate i doprinosi uplaćeni zaključno sa avgustom 2015. pa se čovek tako mora i ponašati. Ko ste mu vi da vas zastupa i brani?
LUDO STANJE Odgovori
ovakvi protesti trebali su početi još pre šest godina kada se jasno videlo kuda sve ide. sad je sve kasno. lopovi su se pobrinuli za svoju bezbednost.
Gordon Odgovori
Od kako je Gospodin Sarovic direktor agrosemena firma je pocela da tone jos dubje u dugove a drzava se nije pitala zasto se neisplacuju redovno plate i ostale dazbine za radnike cista sramota za nase politicare svima su usta puna demokratije a kada to treba da se provede u delo nema nikoga a radnici zavrse na ulici bez icega.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.