Komentara: 16
Pregleda: 3577

Bez rešenja za radnike Agrosemena

05.11.2015. u 15:38h
Izvor: Subotica.com
Na Otvorenom univerzitetu danas je održan sastanak između radnika preduzeća „Agroseme – Panonija“ i „Agrolab“, ombudsmana Zlatka Marosiuka i Milana Popovića, predsednika Samostalnog saveza sindikata Subotice, kako bi se rešio problem zaposlenih koji mesecima nisu primili svoje plate.
Bez rešenja za radnike Agrosemena

Zbog neisplaćenih zarada 47 radnika Agrosemena i četiri Agrolaba stupili su u štrajk pre oko mesec dana, kada im je obećano da će njihov problem biti rešen i da će im novi vlasnik firme isplatiti zaostale lične dohotke. Rešenja, međutim do danas nema.

- Pre mesec dana su nam zabranili ulazak u radne prostorije. Naše radne knjižice su u sefu preduzeća, a saradnja sa direktorom je u zastoju. Nemamo pet meseci plate, zdravstveno osiguranje, staž za 2011., 2012., 2014. i 2015. godinu nam nije uplaćen. Vidno smo bolsni, iznemogli i osećamo se bespomoćno – kaže Ana Pavluković, dodajući da su se za pomoć obraćali Vladi Srbije, pokrajini, inspekciji rada, ministarstvima za rad, finasije, privredu, Poreskoj upravi u Subotici, gradonačelniku, ombudsmanu, Privrednoj komori, sindikalnoj organizaciji...

Niko od ovih institucija očigledno nema način da se problem radnika reši.

- Johan Kavel, kupac imovine obećao je pomoć radnicima ukoliko uspe da zakupi ili kupi halu koja je u vlasništvu pokrajine, ali očigledno taj naš dogovor nije urodio plodom – kaže Milan Popović, predsednik SSS. - Na kraju sam lupio šakom o sto i rekao da ako ne može da pomogne, onda ne može ni da očekuje našu pomoć da lobiramo da mu izađu u susret sa halom. Pominje tek 2016. godinu i da će pomoći ako bude imao mogućnosti, ako i njemu krene posao. Sa direktorom nisam imao kontakata. Ne znamo šta dalje, jer radnici nemaju ni zdravstveno osiguranje, ni zarade, ne znamo kako da odu na tržište rada i traže drugi posao.

U razgovore je od samog početka uključen i ombudsman Zlatko Marosiuk, koji podseća da je zapisniku od 19. marta je zabeleženo da je kupac imovine, preduzeće „Advance Seed“ iz Austrije obećalo pomoć.

- Kavel nije privatizovao preduzeće, samo je kupio imovinu, ali je obećao pomoć radnicima. Radnici jesu i dalje u radnom odnosu, ali nemaju kontakt sa rukovodiocima koji bi mogli da donesu odluku o tehnološkom višku ili stečaju, čime bi oni ostvarili pravo da se prijave na tržište rada – dodaje Marosiuk. Ovo je potpuno nezakonita situacija jer se ne zna ni ko je dozvolio da „Advance Seed" već koristi pokrajinsku halu, kao i mašine koje je popisala Poreska uprava.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 5 meseci
Komentara: 16
Pregleda: 3577

Povezane vesti

Povezane teme

agroseme panonija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.