Komentara: 1
Pregleda: 5473

Opasnost od ptičjeg gripa

29.11.2016. u 17:00h
Izvor: Subotica.com
Zbog objektivne i realna opasnosti od širenja ptičjeg gripa na teritoriji naše zemlje, pre svega na području Severnobačkog i Zapadnobačkog okruga, na snazi su mere za suzbijanje bolesti koje je preporučila Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.
Opasnost od ptičjeg gripa

U Severnobačkog okrugu juče je održan sastanak operativnog tima Okružnog štaba za vanredne situacije, na kome su dogovorene mere ukoliko se pojavi slučaj avijarne influence.

- Svi organi su pripremljeni. Postoje mere koje će Uprava za veterinu sprovoditi putem republičkog inspektora za veterinu a u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, Vojskom Republike Srbije i lokalnim samoupravama – objašnjava Dragi Vučković, načelnik Severnobačkog okruga. - Bolest nije opasna za ljude, već za ptice i pernate životinje. Ukoliko se pojavi i ukoliko bude moralo da dođe do uništenja pernate živine, nastalu ekonomsku štetu gazdinstvima i pravnim subjektima u celosti će nadoknaditi Ministarstvo poljoprivrede, putem Uprave za veterinu.

Prvi slučajevi ptičjig gripa tipa H5N8 u Mađarskoj zabeleženi su početkom novembra, a do sada je uništeno oko 80.000 zaraženih pataka, gusaka i ćuraka.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 4 meseca
Komentara: 1
Pregleda: 5473

Povezana vest

Povezane teme

ptičji grip

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.