Komentara: 40
Pregleda: 7353

Gradski fond preuzima otplatu kredita građana?

26.10.2012. u 16:52h
Izvor: RTV
Stambeno-kreditni pronatalitetni fond grada Subotica razmatra preuzimanje otplate kredita onih građana koji su ostali bez posla, a sredstva bi bila vraćena u fond nakon što korisnik kredita ponovo pronađe posao, rekao je Tanjugu gradonačelnik Subotice Modest Dulić.
Gradski fond preuzima otplatu kredita građana?

Kako bi se pomoglo korisnicima stambenih kredita ovog fonda koji su ostali u međuvremenu bez posla, razmatra se, prema njegovim rečima, primena modela iz Hrvatske, odnosno njihovog Zakona o davanju jemstva za stambene kredite.

"Na modelu hrvatskog zakona, predloženo je da Pronatalitetni fond preuzme otplatu kredita u slučaju gubitka posla, a najduže na period od jedne ili dve godine, odnosno dok korisnik kredita ponovo ne nađe posao. Novac se ne daje na poklon, nego bi korisnik imao obavezu da vrati sredstva Gradu po otplati kredita banci" - rekao je Dulić Tanjugu.

Prema njegovim rečima, procenat problematičnih kredita obuhvaćenih ovim fondom, odnosno onih koji kasne u otplati 90 i više dana, iznosi 3,17 odsto, odnosno sa otplatom kasni 92 od ukupno 2.903 korisnika kredita ovog fonda. Inače, prosečna mesečna rata ovog kredita iznosi 208,87 evra.

Dulić je precizirao da Fond trenutno raspolaže sa 6 -7 miliona dinara, i da se stalno puni vraćanjem rata kredita, a da bi za ovu meru bilo potrebno još 15 do 20 miliona dinara.

"Ako imamo godišnje oko 100 takvih slučajeva, ova mera bi iznosila oko 26-27 miliona dinara. S obzirom da u Pronatalitetnom fondu već imamo sredstava i da ona redovno stižu od otplata rata, iz budžeta bi za 2013. bilo potrebno dodatnih 15-20 miliona, što je mali novac u odnosu na efekat, s obzirom da je potražnja za stanovima pala upravo zbog straha ljudi da će u krizi izgubiti posao i da će biti izbačeni na ulicu" - rekao je Dulić.

Stambeno-kreditni pronatalitetni fond Grada Subotice je osnovan u svrhu podsticanja nataliteta, da subvencioniše bankarske stambene kredite i kroz podsticanje konkurencije među bankama značajno smanjuje kamatne stope za stambene kredite.

Stambeno-kreditni pronatalitetni fond Grada Subotice obezbeđuje učešće za bankarski stambeni kredit ili bankarski kredit za poboljšanje uslova stanovanja, za bračne ili vanbračne parove sa decom ili samohrane roditelje sa decom sa teritorije Grada Subotice.

Izvor: RTV
Postavljeno pre 11 godina i 6 meseci
Komentara: 40
Pregleda: 7353

Povezane vesti

Povezane teme

gradonačelnik Subotice

Modest Dulić

stambeno kreditni pronatalitetni fond subotice

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.