Komentara: 26
Pregleda: 3169

SSSS: Da prosečne zarade u Subotici budu na nivou republičkog proseka

02.05.2024. u 13:00h
Izvor: Subotica.com
SSSS: Da prosečne zarade u Subotici budu na nivou republičkog proseka

Velike inostrane kompanije koje posluju u našem gradu bi trebalo više kapitala da usmere ka radnicima, izjavili su iz Saveza samostalnih sindikata Subotice povodom Međunarodnog praznika rada.

Sve više kapitala dolazi iz inostranstva i tražimo od vlasnika velikih kompanija koje dolaze u naš grad sa ciljem da ovde posluju i taj kapital umnože, da profit usmere i ka zaposlenima koji nam sve češće podnose pritužbe kako zarade ne prate prosečnu cenu rada niti inflaciju. Radnici svedoče i da se pregovori sa poslodavcima retko završavaju uspehom, odnosno rezultat pregovora najčešće bude kompromis koji poslodavca neće opteretiti, ali ni zadoovoljiti zaposlene - kazao je predsednik SSSS, Ištvan HuđiSubotica ima prosek zarada niži od republičkog i to treba da se koriguje.

SSSS: Da prosečne zarade u Subotici budu na nivou republičkog proseka

Iz Sindikata napominju i da dnevnica za rad državnim praznicima mora biti znatno viša.

Valjalo bi promeniti Zakon o radu i obavezati poslodavce da se rad državnim praznicima plaća 300 odsto. Smatramo da državni praznici služe kako bi se radnicima omogućio kratak predah, da provedu dan sa porodicom. Poslodavci moraju da shvate da bez radnika ne mogu, a da je radnicima potreban odmor - dodao je Huđi.

Sa visinom zarade nisu zadovoljni mladi koji su tek zakoračili na tržište rade, pa se neretko odlučuju da život od nule započnu u inostranstvu.

SSSS: Da prosečne zarade u Subotici budu na nivou republičkog proseka

- Visina zarade je ključni faktor zbog kog dolazi do odliva mladih iz zemlje. Mi se raznim akcijama, edukacijama i aktivnostima trudimo da ublažimo taj trend odlaska mladih - objašnjava Miloš Suvajac, predsednik sekcije mladih u SSSS - Od prošle godine održavamo i čas za srednjoškolce u okviru kog ih upoznajemo sa značajem potpisivanja ugovora o radu. One koji tek treba da istupe na tržište rada edukujemo o tome koliko je važno da budu upoznati sa sadržajem tog ugovora koji je neophodno da se poštuje i primenjuje. Takođe, upućujemo ih na Sindikat koji postoji kako bi se zalagao za poštovanje ugovora o radu i poštovanje prava radnika.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 nedelje i 17 časova
Komentara: 26
Pregleda: 3169
Povezane teme

prvi maj

ištvan huđi

savez samostalnih sindikata subotice

praznik rada

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.