• Pregleda: 1819

ZZJZ dobio sredstva za realizaciju Akcionog plana za borbu protiv bolesti zavisnosti

Zavod za javno zdravlje Subotica je dobio od Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu sredstva za realizaciju projekta "Hoću da znam jer ja biram!". Tim povodom danas je u ovoj ustanovi održana konferencija za novinare na kojoj je saopšteno više detalja o samo projektu i načinu realizacije.
ZZJZ dobio sredstva za realizaciju Akcionog plana za borbu protiv bolesti zavisnosti

Konkurs je raspisan u oktobru prošle godine radi realizacije Akcionog plana za borbu protiv droga u AP Vojvodini. Partneri na Projektu su Udruženje za pomoć zavisnicima i bivšim zavisnicima „Restart“ iz Novog Sada, Kancelarija za mlade Grada Subotica i Politehnička škola iz Subotice sa Prof. Isom Planićem.

Cilj projekta "Hoću da znam jer ja biram!“ je smanjenje problema bolesti zavisnosti u AP Vojvodini kroz unapređenje informisanosti, znanja i motivaciju mladih da kroz kreativnost prevazilaze razvojne probleme, korisno provode slobodno vreme i usvajaju ponašanja u korist zdravlja. Ciljna grupa su prvenstveno učenici srednjih škola, ali verujemo da će aktivnosti Projekta imati posredan uticaj i na ostale grupe mladih.

Koje aktivnosti su planirane u Projektu?

Planirane su multimedijalne tribine za učenike srednjih škola Subotice, Bačke Topole i Novog Sada. Multimedijalne tribine predstavljaju savremen i potpuno nov pristup u edukativnom radu sa mladima. Tribine će voditi multidisciplinarni tim koji čine lekar, psiholog, poznati sportista i bivši zavisnik, a njihov razgovor će pratiti sinhronizovano video materijal koji ilustruje razgovor između učesnika tribine. Biće prilike i za aktivno uključenje srednjoškolaca.

U Projektu su planirane i različite sportske aktivnosti i promocija kontakta sa prirodom.

Za sve srednje škole na teritoriji AP Vojvodine će biti raspisan konkurs za kratki video zapis (mobilnim telefonom). Ovim konkursom želimo da podstaknemo mlade da razmišljaju o svom zdravlju, posledicama zloupotrebe psihoaktivnih supstanci, kao i da ih edukujemo da preventivno deluju i aktivno učestvuju u rešavanju problema bolesti zavisnosti. Pristigli radovi srednjoškolaca će biti postavljeni na društvenim mrežama i biće dostupni za glasanje i komentare mladih. Za najuspešnije su planirane nagrade koje će im biti uručene na Svetski dan prevencije zloupotrebe i krijumčarenja droga, 26. juna.

Po rečima prim. mr sc med Nade Kosić Bibić, spec. socijalne medicine planirana je intenzivna kampanja na društvenim mrežama, a verujemo da će i svi lokalni pisani i elektronski mediji dati punu podršku Projektu.

Projektne aktivnosti će trajati od januara do kraja avgusta, a izveštaj o realizaciji treba da bude gotov do 15. septembra 2015. godine. Za realizaciju Projekta je odobreno 200.000 dinara. Koordinator Projekta je Dr Nada Kosić Bibić, načelnica Centra za promociju zdravlja u Zavodu za javno zdravlje Subotica.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

3
Sluga sive ekonomije Odgovori
I ja bi puno da znam jer i JA biram ,kao 1 . Di su novci ??? ....pa tako jos milion pitanja.
Vesko Odgovori
Bez Planicevih nema nista. Oni se u sve mesaju, kao margarin.
earthworker Odgovori
joj kad cujem rec projekat... dobro, ipak u ovom slucaju i nije neka lova tako da ok.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.