Komentara: 39
Pregleda: 3669

Zvuk petardi izaziva burne reakcije kod dece sa smetnjama u razvoju!

28.12.2023. u 13:40h
Izvor: Subotica.com
Zvuk petardi izaziva burne reakcije kod dece sa smetnjama u razvoju!

Radost, veselje i zabava za većinu sugrađana prve su asocijacije na doček Nove godine. Međutim, dok se jedni raduju novogodišnjim praznicima i slobodnim danima koje će provesti sa porodicom i prijateljima, drugi strahuju od ovog perioda tokom kog se petarde bacaju intenzivno u svim delovima grada.

Svakako je najteže deci sa razvojnim smetnjama, kao i članovima njihove porodice koji ostaju nemoćni pred "najezdom" pirotehnike. Petarde mogu pokvariti raspoloženje i štićenicima "Kolevke", a iz ove ustanove socijalne zaštite apeluju na sugrađane da se suzdrže od upotrebe pirotehnike.

Zvuk petardi izaziva burne reakcije kod dece sa smetnjama u razvoju!Osobe sa razvojnim smetnjama su hiperosetljive na iznenadne, glasne zvukove što dovodi do izuzetnog straha kada čuju eksploziju petarde. Usled straha, moguće su burne reakcije kao što je plač, povlačenje, potreba da dete pobegne, da se sakrije, agresivno ponašanje prema okolini ili autoagresivno povređivanje - objašnjava Jelena Opačić, psiholog Doma za decu ometenu u razvoju "Kolevka" - Ovakve emocionalne reakcije se teško umirju i ostavljaju produženi negativni efekat na ponašanje deteta, a samim tim i na zdravstveno stanje. Iz tih razloga, apelujemo na građane da ne koriste petarde.

I ZA BACANJE PETARDI U DVORIŠTU SE MOŽE ODGOVARATI Osoba koja baci petardu na javnom mestu snosiće posledice ukoliko ga neko od komšija ili prolaznika vidi i prijavi policiji. Možete odgovarati i ako bacite petardu u svom dvorištu ukoliko se eksplozija čula i na ulici i uznemirila druge ljude. Takođe, ako se na ulici u tom momentu zatekne policajac, dužan je da vas prijavi! Kazni neće biti pošteđeni ni mlađi od 14 godina, ali će umesto njih odgovarati roditelji. Inače, nove odredbe Zakona o javnom redu i miru prediđaju novčane kazne od 100 do 150 hiljada dinara ili 30 do 60 dana zatvora za pucanje u vazduh iz vatrenog oružja.

Apel je uputila i Policijska uprava u Subotici iz koje podsećaju da upotrebom pirotehnike građani rizikuju da povrede sebe ili osobe u svojoj okolini.

- Podsećamo roditelje da igra sa pirotehnikom može biti izuzetno opasna, može doći do teških povreda, opekotina, razderotina, povreda lica, šaka, a u težim slučajevima i do invaliditeta, ali i do požara i eksplozija - navode iz PU u Subotici.

Zakonom je izričito zabranjena upotreba pirotehnike u zatvorenom prostoru i na javnim mestima gde se okuplja veći broj osoba, kao i prodaja pirotehničkih sredstava maloletnicima.

Napominjemo da vatromet mogu koristiti samo za to ovlašćena pravna lica na odobrenoj lokaciji, uz rešenje koje je izdalo Ministarstvo unutrašnjih poslova - dodaju iz subotičke Policijske uprave - Ovlašćena službena lica u Subotici, Bačkoj Topoli i Malom Iđošu aktivno preduzimaju sve mere i aktivnosti u skladu sa zakonom kako bi sprečili neovlašćenu prodaju i upotrebu pirotehničkih sredstava, a oni koje zateknu da neovlašćeno prodaju biće sankcionisani, a pirotehnika će im biti oduzeta.

Podsećamo, krajem prošle godine objavili smo tekst o reakciji dece sa autizmom na eksploziju petardi koji možete pročitati u povezanoj vesti.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 meseca i 4 dana
Komentara: 39
Pregleda: 3669

Povezana vest

Povezane teme

Policijska uprava Subotica

kolevka

deca iz kolevke

petarde

pirotehnička sredstva

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.