• Pregleda: 7814

Zvanično rešena prva Pištaljka! vezana za problem biciklističke staze kod bolnice

Zvanično rešena prva Pištaljka! vezana za problem biciklističke staze kod bolnice

Uvodeći odeljak Pištaljka! u okviru portala Subotica.com dobili smo i fantastičan odziv i isto tako pozitivne kritike naših sugrađana. Zadovoljstvo svima nama je što možemo putem ovog teksta da vam saopštimo da je prva Pištaljka! i zvanično rešena. 

Zahvalnost za rešavanje ove Pištaljke!: problema sa biciklističkom stazom kod bolnice u ime naših sugrađana dugujemo i Vlatku Jovićeviću i rukovodstvu JKP "Čistoća i Zelenilo" Subotica, odnosno Borisu Vugdeliji, jednom od rukovodica koji je koordinirao akcijom, a čija vam saopštenja u nastavku prenosimo.

Ispred portala Subotica.com, kao najposećenijeg gradskog internet medija, imali smo tu obavezu društvene odgovornosti za iniciranje čitavog ovog projekta. Nadamo se njegovoj daljoj nadogradnji i u kvalitativnom i kvantitativnom smislu. Imajući u vidu i razgovore sa gradskim čelnicima i njihove pozitivne stavove i obećanja za dalja rešavanja problema prisutnih u rubrici Pištaljka!, pozivamo vas, drage sugrađane, da i dalje aktivno učestvujemo u rešavanju problema našeg grada. Kao nezavisan medij, na sebe preuzimamo obavezu da kritikujemo našu lokalnu vlast, da bi radila što bolje, u interesu građana, i isto tako da ih pohvalimo, kada nam sa makar malo volje i zalaganje omoguće rešenje problema, sa kojima se mnogi od nas svakodnevno susreću."Čitajuci vaš sajt, rubriku "Pištaljka!", zainteresovao sam se za rešavanje problema koji su u nadležnosti JKP "Čistoća i Zelenilo". Smatram da na ovaj način poboljšavamo komunikaciju između građana i JKP. Cilj nam je da u saradnji sa našim sugrađanima rešimo probleme koji ne iziskuju mnogo sredstava već samo malo volje i energije, a u korist svih nas. Ovim putem apelujem na građane da nam se i dalje obraćaju, ili lično ili putem "Pištaljke!", u cilju zajedničkog rešavanja komunalnih problema, a sve u cilju da naš grad bude što čistiji, bezbedniji i lepši. Nadam se da je ovo samo početak dugoročne saradnje izmedju JKP "Čistoća i Zelenilo" i sajta Subotica.com. Mi ćemo svaki problem koji je u našoj nadležnosti sanirati u najkraćem mogućem roku, jer nam je to kao javnom preduzeću MISIJA, biti servis građana."

Boris Vugdelija, rukovodilac u JKP Čistoća i Zelenilo

Subotica.com - Pištaljka rešena - biciklistička staza kod bolnice

Zahvaljujući i G-dinu Vlatku Jovićeviću, koji je pomogao u rešavanju ovog problema, prenosimo i njegovo mišljenje vezano za navedenu problematiku:

Izazov su sistemska rešenja

"Sistemsko rešenje za probleme komunalno-ekološkog karaktera je Kontakt Centar po uzoru na gradove u EU. Oni doprinose bržem prepoznavanju problema (građani prijavljuju 0-24h), boljoj uvezanosti službi, inspekcija i JKP, kao i ekspresnom rešavanju tih problema. Postiže se bolja komunikacija građani-lokalna samouprava, veća bezbednost i zadovoljstvo življenja.
Dobar primer prakse u Srbiji je Paraćin. Kontakt Centar 024 je koliko sam informisan, u pripremi. JKP Čistoća i Zelenilo je na putu da samostalno kreira sličan sistem.
"Pištaljka!" je odlična!"

Vlatko Jovićević

 

Galeriju sa fotografijama rešavanja problema ove Pištaljke! možete videti na linku: Pištaljka! - Biciklistička staza kod bolnice, a video prilog trenutnog stanja funkcionisanja biciklističke staze pogledajte u nastavku.

Vest povodom početnog prezentovanja problema (pre njegovog rešavanja) zajedno sa video prilogom na kojem se zaista vide problemi sa kojim su se biciklisti i pešaci susretali možete videti: Pištaljka! problem - biciklistička staza kod bolnice.

povezane teme

32
Горан Тодоров Odgovori
Хвала свима који су се ангажовали на решавању овог проблема - пробили смо лед, идемо даље!
Odeljak "pištaljka!" - kritikuj , pohvali, upozori - kaži otvoreno šta misliš!
Always Ultra Odgovori
A to li je? Pa dobro, ne mogu da se ljutim ako je iko sretniji zbog ovoga, mada mi se cini da to i nije bio neki problem. Vidim samo da se tamo osusilo neko blato i to je sve. I jos ovo da se g.Vugdelija u srce dirnuo i eto ucinio nam ogromnu uslugu...znate kako- onako zvuci malo patetike, malo rezije, malo nicega...Ostale pistaljke su daleko ozbiljnije od ovoga ali ja tu ne vidim da se neko u srce dira i da nam sprema slicno prijatno iznenadjenje. Nadam se da gresim!
korisnik Odgovori
Always, ne treba omalovažati rešenje bilo kojeg problema.
Always Ultra Odgovori
@ korisnik

Daleko od takve i namere, ja ne vidim sta je tu bio problem i sta je tu tako strategiozno planirajuci reseno?? Jos se spominje i neka nova energija u gradu koja je eto pokretala ovu slozenu operaciju!! Samo toliko me zanima!
Korisnik Odgovori
evo ti šta je bio problem, uzeo sam iz pištaljke:

Taj deo je nekoliko puta bio saniran zbog pucanja vodovodnih cevi i pretežno se zadržava voda. Prilikom košenja trave od Čistoće i zelenila radne mašine godinama nanose blato i travu na taj deo biciklističke i vrlo često dolazi do "proklizavanja" biciklista i padova. Ta deonica biciklističke staze i trotoara je izuzetno frekfentna jer prolaze i korisnici Bolnice i đaci medicinske škole i stanovnici mesne zajednice Aleksandrovo i svi oni koji rade iza te deonice. Taj deo je maltene potpuno zanemaren ako izuzmemo košenje trave, jer već godinama niko nije "prošao" lopatom i pokupio ostatke blata i lišća koji se sezonski nakupljaju.

Dodatni problem sad predstavljaju i grane drveća koje su se spustile, pa biciklisti bukvalno voze slalom sa preprekama, izbegavajući proklizavanje, sudar sa pešacima i drugim biciklistima i opasnost da onaj iz suprotnog smera naleti na njega jer ne vidi od grana.
Lana Odgovori
Da li ce autobusko stajaliste u Novom Zedniku biti reseno posto sam ziteljka ovog sela ili ne??? Hvala najboljem sajtu Subotica.com, samo napred
vlatko j Odgovori
Always Ultra je u pravu...jedna lasta ne čini proleće.
Pištaljka je dobra baza podataka problema, koju nadležne institucije treba da koriste.
Angažovaću se u kreiranju Kontakt Centra 024 i poboljšanju saradnje Pištaljke i JKP.
pozz svima
odlican 5 Odgovori
Odlicno. Ovo je anonimno i s tim niko ne moze problema da ima. A drugo i najvaznije - u svakok momentu svi mogu da gledaju a ne neki intervju na televiziji koji se zaboravi za 2 dana. Samo da napomenem/ ne treba nadlezni da ovo resavaju zbog politickih poena vec zbog toga sto im je to posao za koji ih svi mi placamo!
Always Ultra Odgovori
@ Vlatko

Ili kako Irci na svojem starom i divnom Gejlik jeziku kazu " Ni dheantar Samhradh le fainleog amhain ! " ( to znaci - jedna lasta ne cini LETO!! ( a ne prolece )). Ideja vam je dobra, samo istrajte u praksi jer inace nam nema boljitka ni cistijeg grada! Pozz i vama
Sanda Odgovori
Da zaista, malo prije sam prošla tuda biciklom i gotovo da nisam prepoznala put ! Svaka čast za ovu Pištaljku !
Fenix Odgovori
Svaka čast , pogotovo svaka čast Subotica.com-u što je dokazao i ovim primerom da su građani Subotice na prvom mestu, da nije sajt privržen nekoj političkoj stranci ili osobama koji bi zbog toga cenzurisao nečija izlaganja , ovo je jedan zdrav sajt preko kojeg možemo da izložimo naše mišljenje, stavove i napokon tako počnemo jednim zdravim dijalogom da utičemo na stvaranje pozitivnih promena koje će pomoći većini građana Subotice. Još jednom pozivam sve sugrađane da aktivno učestvuju u radu sajta i da zajedno gradimo naš grad po našem ukusu!
Milan Odgovori
Ja ne vidim da je ovde nešto značajno urađeno! U odnosu na to kako je bilo pre i posle doduše vidi se da je biciklistička staza malo uređena i proširena ali kakva je to tamo pukotina i da li je moguće da je opet pešačka staza "izvisila" tj. značajno je uža od biciklističke staze? Zar posetioci bolnice koji dolaze iz tog pravca pešice ili siđu sa autobusa ne mogu ići tuda jedan pored drugog već moraju jedan iza drugog kao da su u zatvoru? I šta ako ipak morate ići pored nekoga jer je ta osoba bolesna ili povređena? Pa pobogu u svim civilizovanim gradovima pešaci su na prvom mestu. I da li je uređen trotoar ispred ulaza bolnice i od bolnice do semafora ka Prozivci što sam u komentaru takođe ovde napomenuo?
Verka Odgovori
Postovani, svakom je svoj problem velik, tako da vas molim da ne sudite vi da li je problem velik ili nije. Da koristite ovaj put svakodnevno, znali bi ste koliko je olaksanje voziti se normanlo a ne kao dosad. A i pesaci sad imaju vise mesta.
A ako i vi imate problem, postavite novu pistaljku i cekajte resenje. Nama se isplatilo!
Pozdrav iz Sandora.
su Odgovori
A razlika je ?
Ajte molim vas, pa ovde je samo pocisceno blato sa asfalta a vi dizete hvalospeve kao da bogzna sta odradjeno.
Sasa Odgovori
Ja sam iskreno ocekivao da ce pesacka i biciklisticka staza biti presvuceni slojem asfalta a ovako se " komplikovana i slozena operacija " svela na uklanjanje blata i ponekog busena. Slazem se da je ovo poboljsanje i da nekome moze da pomogne u svakodnevnik problemima posto ce sve vise ljudi ici biciklima ili pesaka zbog astronomski skupe karte gradskog prevoza ali da se za ovu " akciju " istice i zasluzan pojedinac stvarno sramota. Ajde da su sanirali sve ovakve i slicne pojave u gradu pa da i kazem da se vidi neka nova energija ali ovo...
Da se razumemo, ne kritikujem sajt, svaka cast za akciju i rubriku Pistaljka ali " zasluzni " poslanik je samo dokazao da vredja inteligenciju svojih sugradjana kao i kad je njegova stranka pred nedavne izbore za mz delila jabuke, ruze, pelene...
Oskar (:icecold) Odgovori
Nije bitno koliki je problem, bitno je da se rešio. Nažalost moralo je preko medija jer se drugačije nije moglo (zapravo ko hoće, nađe način. Ko neće, nađe razlog ili jednostavno ignoriše) . Pištaljka je dobra ideja i može da bude veoma korisna. Bilo bi dobro kada bi se u postavljanju svake pištaljke problem poveže sa osobama koji su nadležni za to. Recimo da se osoba X žali na nepokošenu travu na XX igralištu i prilikom postavljanja te pištaljke, elektronska pošta se šalje JKP-u kako bi se mogli angažovati što pre oko tog problema. Takođe bi bilo dobro da postoji opcija u pištaljki gde nadležni zaduženi za taj problem mogu označiti pištaljku sa "u toku je rešavanje problema od strane JKP-a" kako bi čitaoci znali da se na tom problemu radi.
Postoji mnogo problema u našem gradu, a preko Pištaljke je moguće skrenuti pažnju na nadležne. Ipak kada se njihova nemarnost ili neefikasnost ispolji preko medija, nije im svejedno :)
Lenin Odgovori
То што је урађено чика Јова би урадио за 2-3 сата.Иначе јако ми се свиђа снимак,нарочито око 4:20 ту се види сва лепота нашег града и да имамо и брда и долине.Сваки прилог би требало завршити са таквим кадровима :-)
Always Ultra Odgovori
@ Milan

Skroz ste u pravu i ja sam vas vec slicnim komentarom pretekao! Mene ovo lici na neku losu komendiju- kao resili smo ono sto i nije problem, padaju suze radosnice zahvalnosti, samo fale jos crvena vrpca, stafeta i cvece koje obasipa! Ono sto spominjete naravno nije reseno

@ su

Eto, i vi uvidjate u kom grmu lezi zec !
bunjevac Odgovori
@ goran imam ozbiljnu zamerku. Ovaj vaš sajt je neprofesionalani i morate da se potrudite da ga operativno dignete na viši nivo. Bez svečanog otvaranja, presecanja traka, slikanja i snimanja aktera ove inicijative akcija je izgubila na važnosti. Ugledajte se na aktuelnu vlast. Gde god su stavili asfaltnu zakrpu su sekli vrpcu i slikovali se. Šalu na stranu ali je ovo pokazalo da se neke stvari mogu rešiti jednom lopatom a lopata se može koristiti i na drugi način.
djzajko Odgovori
"Čitajuci vaš sajt, rubriku "Pištaljka!", zainteresovao sam se za rešavanje problema koji su u nadležnosti JKP "Čistoća i Zelenilo".

lepo nema sta.ali ispada da vas dosada to i nije interesovalo.vi gospodine za te i slicne probleme gradjana subotice primate platu a vasa firma iz budzeta dobija itekako lepe pare i sad nemojte da ispadne da vasa MISIJA zavisi od pistaljke a jos manje od sugestije gradjana.vi ste servis gradjana a ne obrnuto.kako ste i sami rekli-treba samo dobra volje a ja bih dodao i organizacija.na kraju ispadne da se taj problem kod bolnice pojavio i vi ste ga na sva zvona resili ali taj problem je tistio ljude od mnogo ranije i nemojte mi reci da je trebala ovolika prasina da bi se ocistilo 100-tinjak metara puta za bicikliste tim pre sto je sve to posledica vaseg nemara.Prilikom košenja trave od Čistoće i zelenila radne mašine godinama nanose blato i travu na taj deo biciklističke.ubedjen sam da su vam i ranije gradjani aleksandrova davali na znanje da postoji problem ali ovako se dobija mnogo vise poena
Always Ultra Odgovori
Vau, ja sam odusevljen ozbiljnim porastom kvaliteta ostavljenih komentara. Jos sam vise iznenadjen kako vecina misli bas kao ja ( samo se nadam da nisam zrtva plagijata )??
Горан Тодоров Odgovori
@7728) odlican 5
Да, то је лепота објављивања информација на Интернету - увек и лако доступно.

@7730) Always Ultra
Идемо даље, нешто смо урадили, није за опевавање али је сигурно нешто, много више од ништа

@7731) Sanda
То је и суштина и тиме је наше задовољство веће

@7732) Fenix
Позив наравно вреди и са наше стране - заједно можемо да се боримо против корупције, непотизма и локалне деструкције

@7733) Milan
Урађено је колико се могло у том тренутку, морамо постепено да мењамо, интензивно и у континуитету али постепено

@7736) Sasa
Урађено је оно што смо тражили, није нешто што ће свима нама променити животе али смо барем обрадовали некога ко често користи тај пут. Тежити ка перфекционизму није реално у овом моменту, толико има пиштаљки да некада морамо да урадимо минимално а довољно како би ишли на квантитет а не квалитет. Колико год да вам све ово изгледало мало, недовољно, узмите у обзир да је ово један од стотину сличних проблема са којима ЈКП и остала Јавна предузећа треба да се позабаве, и овде је постављен тек само делић тога. Дозволите да се решава ситуација по ситуација, онда можемо да радимо евалуацију њиховог рада и воље да помогну.

@7737) Oskar (:icecold)
Идеја је одлична, у пракси нажалост није у потпуности остварљива, није довољно само послати мејл јер "они" у просеку не функционишу тако, потребно је потрошити много више енергије и индивидуално повући неке потезе који ће покренути читаву причу и испратити је адекватно до краја.

@7740) bunjevac
И схватио сам то као шалу :) Баш сам предложио колеги да би могли мало своје слике ставимо, да се "испромовишемо", да направимо неку пародију на све ове сец-сец, љуб-љуб, слик-слик, кез-кез монтиране прилоге али нажалост, или срећом, имамо паметнијег посла и то ћемо оставити за неки други пут :)

@7741) djzajkо
Пиштаљка! је ту да помогне да се увиде проблеми, а такав смо сајт, пре свега аполитичан и независан, да можемо да си дозволимо да наглас преносимо оно што већ сви знају а нерадо се прича. Одељак постоји да би се приближио грађанима и њиховим проблемима, овај сајт месечно посети "Суботица и по" и осећамо потенцијал да можемо више да постигнемо на Интернету за овај Град - не подстичемо револуције или неке друге сличне буне али тежимо ка отворености, објективности, директности и конкретности у решавању проблема овог Града.


Сматрамо да је ова прва акција имала ефекта, да је урађено нешто конкретно, и што је најбитније остварена је квалитетна иницијална сарадња са ЈКП "Чистоћа и зеленило", надамо се да ћемо имати позитивна искуства и са осталим ЈП-овима, у циљу што активнијег приступа решавању текућих проблема, и да, као што је неко овде рекао, они заиста треба да раде за оне који их плаћају а то смо ми - Грађани Суботице.

Немојте у зачетку бити скептични и потцењивати ангажовање појединаца, дозволите да је могуће да је свима њима, па и нама, стало да се ови проблеми реше. Треба и "њих" с времена на време да потапшемо по рамену и кажемо "Браво! одлично урађен посао" иако можда није у целости. Постоји једна изрека: Слона ћеш најлакше појести тако што ћеш га исећи на комадиће.

Нећу се опет захваљивати свима, да се не опустите, чека нас још дуг пут да би постили пуни ефекат ове "Пиштаљке!". Ширите даље причу, делите линк до одељка на фејсу, на твитеру, мејлом, међу пријатељима - саслушајте њихове проблеме (и позитивне ситуације) и уколико они не могу поделите их ви (у њихово име) са нама. Што свише скренемо пажњу на ове проблеме то ће бити теже за игнорисати.
Silvia Odgovori
Odlicno Goran! Samo napred!!
terier Odgovori
Super,ajmo sad na zamenu lokala u Subotici,izdavanje gradskih lokala u podzakup i naravno da vidimo finansijski izveštaj o utrošenim sredstvima za trg Zorana Đinđića.
Pedja Odgovori
Kakav kolosalan projekat!!! Pa ovo je neverovatno!Posao koji se odradi za sat vremena a spominje se neka prica o brizi za gradjane!?Smejurija... A sto se tice sajta,odlican je ali ipak mislim da ste doticnog "rukovodioca" trebali spustiti na zemlju da se ne zanosi previse!
Always Ultra Odgovori
Drug Lenin je potpuno u pravu. Inace sto vise uporedjujem te slike sve manje razlika vidim!!!

@ Goran Todorov

Uz svo postovanje mislim da je ovo bio najmanji od svih problema iz Pistaljke i da je bilo bolje da su zakrpili rupe u centru grada nam! I nemojte biti milostivi prema gradskim "sluzbama" jer ne zasluzuju milost i razumevanje za placeni nerad! I jos da se g.Vlajko ovim hvali kao nekakvom superzamisljenom konspiracijom i tajnim planom koji nas je sve ostavio bez daha!
Milan Odgovori
@Goran Todorov "Урађено је колико се могло у том тренутку, морамо постепено да мењамо, интензивно и у континуитету али постепено" - ne razumem da li je ovo neki vic, satira...? Pa i "Crnogorci" iz popularnih viceva bi više i brže uradili!
Горан Тодоров Odgovori
Не желим икога да браним, нити сам сматрао, а камолим написао, да је учињено нешто велико са чиме треба да се поносимо или да некога дижемо у небеса - реално је да је урађена ситница али покренули смо се, и радујемо се новим изазовима и новим успесима.

Слажем се да је овом акцијом урађен један од мањих проблема који се овде спомињу али не бих ни то подценио, Погледајте галерију, или још боље нека неко ко је пролазио туда чешће каже колико му значи то "мало"?

@7748) Milan
Ако ћемо да меримо "response time" онда је он испод 24 сата, што је по мени сасвим ок. Пријављено је надлежнима у четвртак раније послеподне, а изашли су у петак преподне, у не тако малом броју. Мало ли је?

Апропо онога што сам рекао да морамо да будемо мало толерантнији, и да будемо упорни у скретању пажње - ово је борба за бољу Суботицу и не треба да делимо на велике и мале акције, треба да радимо их буде што више и да се раде у континуитету.
Sasa Odgovori
Ja cu jos jednom pohvaliti ideju i rubriku ovoga sajta " Pistaljka " , to je Vasa dobra volja i niko Vas na kraju krajeva ne placa da resavate komunalne i mnoge druge probleme u gradu. Ipak ne treba da se pretvori u hvalospeve pojedinim funkcionerima i poslanicima, to je njihovo zaduzenje, zbog toga ih placamo a placeni su mozda i najvise od svih opstinskih celnika u Srbiji. Ovo sto je uradjeno je iako ponavljam znam da nekome moze da pomogne veoma malo i to je pre svega uspeh sajta a velika sramota svih odgovornih u gradu .
rade Odgovori
ahhha!ovo je stvarno smesno!
problem?? blato? lopata??
vlatko jovicevic urgirao oko problema??? kog problema?? pa to im je duznost
ciscenje grada,odrzavanje javnih povrsina,ovo je stvarno besmisleno.
gospodo *** cenzurisano*** svaka cast!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.