Komentara: 26
Pregleda: 15938

Zoo vrt na Paliću sarađuje sa Ministarstvom u zbrinjavanju ilegalno uveženih životinja

20.08.2012. u 09:22h
Izvor: Zoološki vrt Palić
Direktorica palićkog ZOO vrta, Helena Sagmajster najoštrije je danas demantovala navode Aleksandra Vučića, po kojima „ova ustanova od Ministarstva energetike dobija milion dinara mesečno za ishranu lavova“.
Zoo vrt na Paliću sarađuje sa Ministarstvom u zbrinjavanju ilegalno uveženih životinja

Zoološki vrt Palić je pre nekoliko godina započeo saradnju sa prethodnim Ministarstvom životne sredine, urbanizma i prostornog planiranja na prihvatu i smeštaju životinja koje su bile predmet ilegalne trgovine, a u skladu sa CITES konvencijom i Zakonom o zaštiti prirode. U praksi je to značilo, da su životinje koje je zaplenila državna inspekcija privremeno smeštane u prihvatilište Zoo vrta, do isteka zakonske procedure.

Po ugovoru potpisanom sa Ministarstvom, ono snosi sufinansiranje troškova zbrinjavanja svih zaplenjenih životinja smeštenih u vrt, nakon podnošenja zvaničnog izveštaja, što za 2012. iznosi 1 000 000,00din za sve pristigle jedinke, njihov smeštaj, hranu i veterinarski tretman. Ove životinje nisu u vlasništvu zoo vrta, smeštene su u prihvatni deo i posetioci ih ne mogu videti.

Osim prihvata zaplenjenih životinja, zoo vrt obavlja delatnost prihvata, rehabilitacije i reintrodukcije u prirodu povređenih životinja, najvećim delom ptica grabljivica.

Sedam lavova u zbirci zoo vrta, kao i ishrana svih ostalih životinja u zbirci, finansirani su isključivo sopstvenim sredstvima vrta - od ulaznica. U vrtu trenutno ima 120 vrsta životinja i preko 750 jedinki, dok je u prihvatilištu trenutno smešteno oko 200 životinja.

Kristijan Ovari, biolog u zoološkom vrtu na Paliću, dodao je da se smeštaj životinja koje su bile predmet ilegalne trgovine radi uslužno za državu, i da ova ustanova nema nikakve koristi od njih, jer one nisu ni dostupne posetiocima.

- Ove godine smo primili čak 375 životinja i ovde stižu primerci sa svih graničnih prelaza u Srbiji, a mnoge od njih su i povređene i njihovo lečenje zahteva ogromna sredstva. Na godišnjem nivou, troškovi prihvatilišta su oko pet miliona dinara – zaključio je Ovari.

Neke od životinja iz privremenog prihvatilišta u Zoo vrtu Palić

Izvor: Zoološki vrt Palić
Postavljeno pre 10 godina i 3 meseca
Komentara: 26
Pregleda: 15938
Povezane teme
zološki vrt Palić ZOO vrt Palić
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.