Komentara: 3
Pregleda: 2719

Značaj davanja krvi je višestruk - spašavaju se životi i podstiče humanost!

23.09.2020. u 15:14h
Izvor: Subotica.com
Više od dve decenije Crveni krst Subotice organizuje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi kroz "Humani Božić" i "Humanu subotu", manifestacije koje okupljaju cele porodice, a od ove subote, u sklopu obeležavanja Svetskog dana srca, pokreću i treću akciju za koju se nadaju da će postati tradicionalna u kalendaru humanih sugrađana.
Značaj davanja krvi je višestruk - spašavaju se životi i podstiče humanost!

U susret Božiću, Crveni krst svake godine organizuje akciju "Humani Božić" kao porodični događaj, na kojem decu dobrovoljnih davalaca Deda Mraz daruje paketićima, dok je leti ova manifestacija u znaku Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi, kojima se na "Humanu subotu" priređuj zahvalni ručak i poklanjaju ulaznice za Zoo vrt kako bi imali ispunjen dan sa mališanima. Kako objašnjava Nevena Lukić iz ove gradske organizacije, to je jedan od načina na koji se Crveni krst zahvaljuje dobrovoljnim davaocima, pri čemu ove akcije imaju višestruki značaj.

- Krv je najdragocenija tečnost, jer nju ne možemo da kupimo u prodavnici, ne možemo da je naručimo preko interneta, već su jedini izvor dobrovoljni davaoci i samo zahvaljujući njima može da se obezbedi dovoljna količina jedinica krvi, a jednom jedinicom krvi može da se spasi i do tri ljudska života - objašnjava Lukić, dodajući da Subotičani humani i odgovorni, ali da dobrovoljnih davalaca nikad dosta. -  Starijim generacijama koje već decenijama daju krv je to ušlo u naviku i oni sami dolaze i redovno prate kada mogu da daju krv, dok mlađe generacije malo slabije. Kod njih su prisutni određeni strahovi od igle ili da će pasti u nesvest, međutim, kada prođu proveru i shvate da je to vrlo minoran trenutak bola, počnu češće da dolaze. Najvičnija u tome su deca roditelja koji su dobrovoljni davaoci i zato se trudimo da kroz naše akcije, kao to su "Humana subota" i "Humani Božić", napravimo porodičan događaja da bi deca od malih nogu uvidela da je to dobra navika, izuzetno humana i potrebna, i da posle nastavila tradiciju svojih roditelja.

Značaj davanja krvi je višestruk - spašavaju se životi i podstiče humanost!A nastavku tradicije se nada i Crveni krst, koji će ove subote započeti novu akciju dobrovoljnog davalaštva krvi pod nazivom "Probudi srce", u susret obeležavanju Svetskog dana srca. Akciju će svojim prisustvom podržati i Zavod za javno zdravlje Subotica, pružajući zainteresovanim sugrađanima besplatne zdravstvene preglede, a sve dobrovoljne davaoce očekuje i "medeni" doručak.

- Ove godine smo želeli da uradimo nešto više i saosećajnije, ali i da apelujemo na sugrađane da je važno da kontrolišu zdravlje i da se odazivaju na preventivne preglede. Pored davanja krvi, na akciji će imati mogućnost da bez zakazivanja i čekanja urade pregled i da prekontrolišu svoje zdravlje, a sve njih očekuje i doručak zahvale koji će za njih pripremiti Udruženje pčelara "Pčela". Tako da ih očekuje jedna lepa i zaokružena manifestacija, koja želimo da od ove godine bude tradicionalna - poručuje Lukić.

Značaj davanja krvi je višestruk - spašavaju se životi i podstiče humanost!Dobrovoljni davalac krvi može da bude svaka zdrava osoba uzrasta od 18 do 65 godina, koja nema akutnu ili hroničnu bolest za koju uzima terapiju.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 6 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 2719

Povezana vest

Povezane teme

dobrovoljno davanje krvi

akcija davanja krvi

crveni krst

crveni krst subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.