Komentara: 0
Pregleda: 3784

"Zlatni toranj" za "Najgoru osobu na svetu"

23.07.2021. u 17:21h
Izvor: Subotica.com
"Zlatni toranj" za "Najgoru osobu na svetu"

„Zlatni toranj“ za najbolji fim ovogodišnjeg Festivala evropskog filma na Paliću pripao je norveškom filmu  „Najgora osoba na svetu" reditelja Joakima Trira. Ovom ostvarenju pripala je i nagrada FRIPESCI žirija.

- Film  se nagrađuje za majstorstvo korišćenja svih elemenata kinematografije u dubinskom istraživanju psihologije ljudskih odnosa u savremenom društvu – navodi međunarodni žiri u čijem sastavu su bili  filmski kritičar Klaus Eder, glumica Minja Peković, filmski reditelj Jovan Arsenić , filmski reditelj Kristos Nikou i filmska rediteljka Daria Oniščenko.

"Zlatni toranj" za "Najgoru osobu na svetu"Nagrada „Palićki toranj“ za najbolju režiju pripala je Feritu Karahanu za režiju filma „Čuvar brata svojega", realizovanog u tursko-rumunskoj koprodukciji. Žiri je obrazloženju naglasio da nagradu reditelju dodeljuje „za prefinjen način na koji otkriva društveno stanje u Istočnoj Turskoj." 

Specijalno priznanje britanskoj produkciji „Dnevnik iz Gvantanama" u režiji Kevina Mekdonalda, „za glumačku bravuru Tahara Rahima i režiju Kevina Mekdonalda zbog kojih smo osetili patnju zatvorenika u Gvantanamu."

"Zlatni toranj" za "Najgoru osobu na svetu"

Za najbolji film u takmičarskom programu „Paralele i sudari“  proglašen je film „Nun of your business" Ivane Marinić Kragić.

- Glavna nagrada u selekcij „Paralele i sudari“ ide odvažnom, tematski izazovnom, ali i inspirativnom, toplom i duhovitom filmu koji je duboko odjeknuo u nama. Ovo je priča o snazi ljubavi, ali i priča o neizmernoj količini hrabrosti - hrabrosti da se suprotstavimo institucijama koje i dalje, oblikuju i definišu naš život, hrabrosti da ustanemo za svoja prava, svoje želje, svoju ljubav i slobodu - navodi se u obrazloženju Međunarodnog žirija kritike, na čijem čelu je bila filmska kritičarka Ana Šturm.  - Ovaj film je važan jer je hrabro umetničko delo, ali je još važniji jer je poruka od ljudi za ljude. A poruka glasi: ko sam ja i kako živim svoj život nije tvoj posao!

"Zlatni toranj" za "Najgoru osobu na svetu"

Specijalno priznanje žirija kritike dodeljen je filmu „Dečak" Vitalija Akimova,  je „brutalno iskren i duboko ličan film koji se urezao u naše stomake, ali  i u naša srca - nešto što su u stanju da urade samo sjajni filmovi i filmski stvaraoci“.

Žiri FIPRESCI za najbolji film Glavnog takmičarskog programa proglasio je takođe film „Najgora osoba na svetu" Joakima Trira, „za oporu i otrežnjujuću studiju karaktera, koja stavlja u fokus stanje savremene žene kao nesigurne ali osnažene ličnosti, u obliku vizionarskog postromantičnog filma."

Nagrade će biti dodeljene večeras na Letnjoj pozornici, na ceremoniji zatvaranja 28. Festivala evropskog filma.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 9 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 3784
Povezane teme

festival evropskog filma palić

palićki filmski festival

zlatni toranj

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.