Komentara: 31
Pregleda: 4836

Zimska služba u pripravnosti za novi snežni talas

26.02.2018. u 14:31h
Izvor: Subotica.com
Tokom protekle nedelje, Zimska služba utrošila je ukupno 240 tona soli i frakcije na lokalnim putevima i gradskim ulicama, a zbog novog snežnog talasa i niskih temperatura i ove nedelje će biti u pripravnosti.
Zimska služba u pripravnosti za novi snežni talas

Zbog snežnih padavina koje se očekuju tokom ove nedelje, niskih temperatura i stvaranja leda, Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje za region Bačke, te je danas i sutra na snazi žuti, a u sredu narandžasti meteoalarm. Iz Zimske službe poručuju da su spremni za predstojeće ledene dane, te da je postupak rada uvek isti, bilo da je reč o tri ili 15 centimetara snega.

- Danas se očekuje početak snežne vejavice koja bi trebalo da potraje do četvrtka. U obilazak terena izlazimo redovno, a reagujemo onda kada nam to odobri JP za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje. Na teren izlaze i oni, te odluke donosimo na osnovu zajedničke slike i procene. Postupak rada je uvek isti. Ako je debljina snežnog pokrivača do 5 centimetara, tada možemo da guramo sneg i uporedno bacamo frakciju i so. Kada je sneg manji, ni onda ne možemo da izostanemo, jer kod izlazaka na veće i otvorene puteve, kao što je auto-put, najmanja količina snega ili leda može da napravi bezbednosi problem - kaže Elizabeta Tumbas, koordinator JKP "Čistoća i zelenilo".

Zimska služba u pripravnosti za novi snežni talas

Tokom protekle nedelje Zimska služba je organizovala nekoliko akcija u stepenu potpune mobilnosti, za vreme kojih je utrošeno 80 tona soli i 160 tona frakcije, odnosno sitne rizle koja sprečava proklizavanje.

- Tri akcije u kojima je učestvovala teška mehanizacija, organizovane su 20. februara. Prva od 9 do 15 časova, a kako padavine nisu prestajale, još jedna je organizovana u večernjem terminu od 21 do 1 čas iz ponoći. Međutim, kako se situacija sa vremenom nije menjala, dobili smo nalog za još jednu akciju, od 3 do 8 časova ujutro. Kada je u pitanju higijena grada, izašlo je pet traktora sa lakšom mehanizacijom, koji su čistili sa 25 do 30 ljudi i oni su sve vreme bili prisutni, jer je njihov zadatak da u roku od 24 časa, od početka padavina, naprave reda na trotoarima i biciklističkim stazama koje su u našoj nadležnosti - ističe Tumbas, dodajući da je Zimska služba sutradan izašla i na lokalne puteve prema Bikovu, Tavankutu i Mišićevu zbog snežnih nanosa od 10 centimetara, koje je naneo vetar sa okolnih njiva.

Zimska služba u pripravnosti za novi snežni talas

KAZNE ZA NEODGOVORNE - Prema Odluci o čišćenju i uklanjanju snega i leda na teritoriji grada Subotice, pravna i fizička lica dužna su da uklanjaju sneg i led sa prilaznih puteva, trotoara i staza koje koriste, počev od ulica, puteva ili trotoara sa kojih su druga lica obavezna da uklanjaju sneg, pa sve do svojih objekata kojima ti prilazi služe.

Ukoliko se ova odluka ne poštuje, predviđene su i novčane kazne, u visini od 2.500 dinara za fizička i 10.000 dinara za pravna lica i preduzetnike.

Međutim, veliki snežni nanosi primećeni su i u centru grada, tačnije na prostoru Sunčanog sata na kojem se nalazilo brdo od snega. Koordinator JKP "Čistoća i zelenilo" objašnjava da je to uobičajen postupak prilikom čišćenja Korzoa, te da se sneg odnosi samo u izuzetnim slučajevima. 

- Kada sklanjamo sneg sa šetališta, normalno je da pravimo snežne nanose, pogotovo sa leve i desne strane i to se ne odnosi, već se ostavlja da se istopi. Sneg se odnosi samo u izuzetnim slučajevima, kao što je bilo 2004. godine, kada je bio ogroman sneg koji je trajao mesec dana, tada smo dobili nalog da ga odnesemo. U Programu postoji utovar i odnos snega, kada on više ne može da se očisti niti nagura, i to je opcija koja postoji samo u izuzetnim situacijama - objašnjava Tumbas.

Tokom predstojećih ledenih dana, iz Zimske službe apeluju na sugrađane da redovno čiste prilazne puteve, staze i trotoare ispred svojih kuća, zgrada ili poslovnih prostora. 

- Prema Javnom komunalnom redu, vlasnici su u obavezi da očiste trotoar ispred svoje kuće, zgrade ili poslovnog prostora od snega, leda, trave ili lišća, jer taj deo javnog prostora pripada njima - poručila je Elizabeta Tumbas.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 1 mesec
Komentara: 31
Pregleda: 4836
Povezane teme

zimska služba

čišćenje snega

sneg u Subotici

ledeni talas

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.