Komentara: 27
Pregleda: 2933

Žigmanov dobio novi mandat na čelu DSHV-a

17.07.2021. u 10:11h
Izvor: Agencija "Tanjug"
Tomislav Žigmanov ostaje na čelu Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV), odlučeno je sinoć na izbornoj skupštini stranke. Na izbornoj skupštini, koja je održana u Domu kulture u Tavankutu, Žigmanov je bio jedini kandidat za predsednika stranke, a podržalo ga je 135 od 144 predstavnika DSHV iz cele Vojvodine, prenosi Hina.
Žigmanov dobio novi mandat na čelu DSHV-a
Foto: Tomislav Žigmanov (Hrvatska riječ FB stranica)

U programskoj platformi pod nazivom „Za dostojanstvo i ravnopravnost Hrvata u Srbiji“ Žigmanov je naveo da će nastaviti da se zalaže za njihovo pravo na učešće u procesima donošenja odluka, što podrazumeva uvođenje instituta zagarantovanih mandata u predstavničkim telima Srbije, na svim nivoima vlasti.

Žigmanov je u izlaganju ocenio da Srbija prema hrvatskoj manjini ne ispunjava obavezu o osiguravanju zagarantovanih mesta, pre svega u Skupštini Srbije, te je najavio da će nastaviti da se bori za jednake mogućnosti učestvovanja u javnom životu, obrazovanju, kulturi, informisanju i službenoj upotrebi hrvatskog jezika i zapošljavanja u državnim i javnim institucijama.

Dom kulture u Tavankutu (foto: Hrvatska riječ FB stranica)

Žigmanov je dodao da je, i pored brojnih otvorenih problema, rukovodstvo DSHV uspelo da ostvariti značajne rezultate - dobijeno je vlasništvo nad rodnom kućom bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu, prostor za hrvatska udruženja u Beogradu, otvoren Lektorat za hrvatski jezik u Novom Sadu i počela je izgradnja Hrvatske kuće u Subotici.

Naveo je kako je to postignuto zahvaljujući saradnji sa hrvatskom Vladom, odnosno s premijerom Andrejom Plenkovićem, hrvatskim županijama i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

DSHV je osnovan 15. jula 1990. godine na osnivačkoj skupštini u Subotici, kao politička stranka u kojoj se, kako je tada navedenom, "oblikuju, izražavaju i zastupaju kolektivni interesi Hrvata u Vojvodini radi ostvarivanja političkih, kulturnih, ekonomskih i drugih ciljeva".

Izvor: Agencija "Tanjug"
Postavljeno pre 3 meseca i 1 nedelju
Komentara: 27
Pregleda: 2933
Povezane teme
dshv demokratski savez hrvata u vojvodini tomislav žigmanov
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.