Komentara: 60
Pregleda: 11397
Foto

Žena koju su napali psi lutalice se uspešno oporavlja

17.02.2021. u 11:08h > 11:47
Izvor: Subotica.com
Subotičanka N.P. (55) koju je juče ujutru napao čopor pasa lutalica oporavlja se od zadobijenih povreda u Opštoj bolnici u Subotici i njeno stanje je stabilno.
Žena koju su napali psi lutalice se uspešno oporavlja

Po rečima dr Slobodana Puškara, direktora Opšte bolnice, žena je primljena u bolnicu  sa velikim brojem teških povreda, ali one nisu opasne po život.

- Pacijentkinji je pružena sva neophodna medicinska pomoć i ona je sada stabilno, povrede nisu bile opasne po život. U toku je dalje lečenje i zbrinjavanje pacijentkinje i ona će u narednih nekoliko dana biti puštena na kućno lečenje i onda će se ambulantno sanirati posledice povreda – kaže dr Puškar. - Ovakav stepen povreda od ujeda pasa koji zahteva hospitalizaciju se izuzetno retko dešava a u prethodne četiri godine nismo imali nijedan ovakav slučaj.

Povređenu ženu jutros je obišao gradonačelnik Stevan Bakić, koji podsetio da se nemili događaj dogodio na zajedničkom parkingu zgrade suda i „Kuće  zdravlja“, gde ju je dok je dolazila na posao napalo više pasa lutalica.

- Ovaj događaj nas je sve zabrinuo i iskazali smo spremnost da ženi pomognemo gde god bude potrebno. Grad Subotica ulaže dosta u rešavanje kompleksnog problema pasa lutalica, izgrađen je novi azil, ulaže se u projekat sterilizacije i obeležavanja, ali nažalost, i pored svog uloženog truda dešavaju se ovakve stvari – ističe gradonačelnik Bakić. – JKP „Čistoća i zelenilo“ dostavilo mi je izveštaj o ovom događaju i aktivnostima u poslednjih nekoliko meseci.  Po tome, na ovom potezu Senćanskog puta, gde su autobuska stanica, „Kuća zdravlja“ i sud, te Trgu Lazara Nešića i delu ka Migrantskom centru, prečistaču, stočnom groblju službenici zoohigijene su intervenisali deset puta od početka godine. Nažalost, postoji pravac koji je teško kontrolisati, prema teretnoj stanici koji je sav u šipražju i nemoguće ga je prečešljati.

Čopor pasa koji je napao ženu još uvek nije uhvaćen.

- Službenici zoohigijene dežuraju tokom celog dana, oni su intezivirali potragu a građani ako primete neka jave. Svesni smo problema koji imamo. Radimo na sprovođenju svih zakonskih odredbi koje su nam dostupne kako bi smanjili uticaj pasa lutalica – dodaje Radoslav Vukelić, sekretar Sekretarijata za komunalne delatnosti. - U više navrata smo inicirali i ukazali na potrebe izmene zakona, 2019. smo dobili odgovor da će se to pripremiti. Na samom terenu nam problem stvara nesavesno držanje pasa, a primera radi, u jednoj akciji koju smo sproveli na 740 domaćinstava, u 536 je pronađen neki kućni ljubimac od kojih je samo 180 bilo čipovano a 91 vakcinisan. Bićemo dostupniji, sprovešćemo akciju čipovanja i vakcinacije pasa što je dobro za sve nas. Kada su pušteni reprodukcija pasa je izuzetno velika a tu je opasnost od ujeda i prenosa zoonoza (infekcije i oboljenja životinja čiji se uzročnici u prirodnim uslovima mogu preneti na čoveka).

Tokom protekle godine Grad Subotica je na ime odštete građanima koje su imali ujed pasa isplatio 3,3 miliona dinara, a tokom 2019. čak 7,1 milion dinara.

- Molim građane da prijavljuju gde vide pse lutalice, apleujem na vlasnike pasa da ih ne puštaju i tako ugrožavaju svoje sugrađane, a pravnim licima da dobro obezbede svoje objekte kako tamo ne bi nalazili utočište – poručuje gradonačelnik.

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 nedelje i 4 dana
Komentara: 60
Pregleda: 11397
Povezane vesti
Povezane teme
subotička bolnica bolnica opšta bolnica ujed psa stevan bakić bolnica subotica slobodan puškar radoslav vukelić
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.