Komentara: 15
Pregleda: 11417

Železničari umesto ogreva dobili da plate sudske takse

29.05.2016. u 12:18h
Izvor: Subotica.com
Pre jedanaest godina radnici Železnice Srbije u Subotici kupili su ugalj putem subotičkog odbora Nezavisnog sindikata preduzeća. Iako se tim ugljem nikada nisu ogrejali, stiglo im je da plate sudske troškove, jer su čelnici subotičkog odbora sindikata, kako je kasnije utvrđeno, falsifikovali pečat i zbog toga izgubili sudski spor sa centralnom organizacijom u Beogradu.
Železničari umesto ogreva dobili da plate sudske takse

Naime, tokom 2005.godine jedanaest radnika, među kojima je i Mirko Butorac iz Bajmoka, preko sindikata  je kupilo i otplaćivalo ugalj.

- Iako smo ogrev uredno otplatili, nismo ga dobili ni te, a ni iduće grejne sezone, te smo odlučili da podignemo tužbu protiv J.K., tadašnjeg sekretara Nezavisnog sindikata Železnice Srbije u Subotici - priča Mirko Butorac, koji godinama uzalud čeka svoje tri i po tone uglja.

- Tužba je podneta 2007. godine i posle godinu dana dobili smo spor i J.K. je morao da nam plati odštetu od ukupno 292.000 dinara. Kako nije imao od čega da nas isplati, sud je naložio plenidbe imovine, ali su one neuspešno završavane – priča dalje Butorac. - Kad je već bilo evidentno da neće moći da nam ništa plati,  on je početkom 2013. godine sa našim advokatom sklopio ugovor i dugovanje prebacio na subotičku sindikalnu organizaciju.

Kada je ugovor verifikovan, počinje isplata novca sa računa sindikata i prvi sa spiska dobija oko 17.000 dinara. Račun sindikata je vrlo brzo blokiran i prestaje odliv novca oštećenim železničarima. Zbog ovog poteza, dogovora o naplati i blokade računa, Nezavisni sindikat ŽS u Beogradu u aprilu podiže tužbu protiv J.K. i svih oštećenih železničara zbog zloupotrebe pečata organizacije.

Spor koji se vodio u Osnovnom sudu u Subotici dobila je centralana organizacija Nezavisnog sindikata, a u obrazloženju presude navodi se da „lice koje je sklopilo dogovor nije bilo ovlašćeno za zastupanje sindikata, tužiocu nije dostavilo punomoćje ili bilo koji drugi validan dokument“.

Zbog izgubljenog sudskog spora, oštećeni Subotičani moraju da plate sudske troškove od 18.000 dinara.

- Moramo da platimo a ne znamo zašto. Sindikat nas oštetio a sad mi njemu treba plaćamo. Za J.K. nam je jasno zbog čega je kriv, ali ne znamo zašto smo svi mi tuženi, kad smo prevareni i oštećeni – dodaje oštećeni železničar, koji je pored svega do odlaska u penziju bio član Nezavisnog sindikata.

U Nezavisnom sindikatu ŽS u Beogradu kažu da su po nalogu advokata morali da tuže sve, jer je račun sindikata u Subotici bio blokiran.

- Tadašnje rukovodstvo subotičkog odbora, bez znanja i odobrenja centralne organizacije, sklopilo je ugovor za nabavku uglja.  Uzimali su novac od radnika, izdavali im priznanice, ali ljudi ogrev nikada nisu dobili - objašnjava Milan Veljković, predsednik Nezavisnog sindikata Železnice Srbije. - Pošto J.K. nije imao od čega da im nadoknadi štetu, na volšeban način sklopio je ugovor sa advokatom radnika, koristeći pritom falsifikovani pečat i prebacio dug na sindika. To je takođe uradio bez znanja, konsultacija i odobrenja centrale. Račun odbora u Subotici je bio blokiran i jedino rešenje je bilo da tužimo J.K. i sve one koji su dobili sudsku presudu. Nismo smeli da dozvolimo da zbog jedne osobe stradaju ostali članovi sindikata, da novac od članarina nezakonito ide na drugu stranu. Kada presuda bude pravosnažna doći ćemo u Suboticu i objasniti radnicima situaciju.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 10 meseci
Komentara: 15
Pregleda: 11417
Povezane teme

železnica subotica

železnice srbije

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.