Komentara: 1
Pregleda: 10846

Zdravi zubi, zdrav život

14.05.2013. u 18:37h
Izvor: RTV City
Od 13. do 19.maja obeležava se Nedelja zdravlja usta i zuba. Tim povodom, Zavod za javno zdravlje, Stomatološka služba Doma zdravlja i Apoteka Subotica, organizovaće niz aktivnosti.
Zdravi zubi, zdrav život

Centralni događaj manifestacije posvećene očuvanju oralnog zdravlja održaće se 16. maja na centralnom gradskom trgu. Početak programa označiće crteži najmlađih sugrađana predškolskog i školskog uzrasta na sunčanom satu. Program će upriličiti nastup dečijih horova "Inskončići" i "Izvorčići", dok će ceo događaj pratiti maskenbal.

Ispred apoteke pod Gradskom kućom biće postavljeni štandovi ove institucije, kao i Zavoda za zaštitu javnog zdravlja i Stomatološke službe Doma zdravlja. Na ovim lokacijama građani će moći da se informišu o uzrocima i načinima prevencije bolesti usta i zuba. Pošto se bolesti usta i zuba karakterišu kao najfrekventnije i najmasovnije ističe se značaj prevencije, pogotovo u ranim fazama života.

- "Imamo takve pokazatelje koji zahtevaju izuzetno intenzivan i aktivan pristup na prosvećivanju i radu na promociji prevencije. Znamo da je pranje zuba osnov za nastajanje bolesti zuba i desni. Kada jedemo hrana ostaje u zubima, pa ako ne vršimo ranu higijenu to je osnov za nastajanje ovih bolesti.“ – rekao je član GV zadužen za zdravstvo, dr  Atila Čengeri.

Nedelja zdravlja usta i zuba obeležava se 23.put  pod sloganom  „Zdravi zubi, zdrav život“. Tokom ove nedelje  intenziviraju se aktivnosti  pre svega na informisanju stanovništva o značaju oralnog zdravlja i merama prevencije, kao i o čuvanju i unapređenju nege usta i zuba.

„Stomatološke ekipe na odseku dečije preventivne stomatologije Doma zdravlja će intenzivirati svoje preventivne aktivnosti. Između ostalog posetićemo predškolske i školske ustanove gde ćemo održati zdravstveno vaspitni rad, odnosno predavanja na temu oralnog zdravlja i pravilne ishrane.“ –kaže dr Ibolja Koso iz Stomatološke službe Doma zdravlja Subotica.

Istraživanja iz 2008 god. o  zdravlju  usta i zuba u  dece u našoj zemlji  pokazuju da među trogodišnjacima ima oko 55% dece koja imaju sve zdrave zube, u grupi šestogodišnjaka taj broj pada na 21%, dok kod petnaestogodišnjaka svega 7,8 % dece ima sve zdrave zube.

„ Dokazi iz istraživanja i iskustva mnogih zemalja nedvosmisleno pokazuju da  sve obuhvatna prevencija  predstavlja najisplativiji , najjednostavniji  i najkvalitetniji način zaštite zdravlja usta i zuba. Tako da smo i sa time u skladu sa ovogodišnjim sloganom da nam zdravi zubi budu za zdrav život.“ – objašnjava dr Zorica Dragaš iz Centra za promociju zdravlja ZZJZ.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 10 godina i 11 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 10846
Povezane teme

atila čengeri

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.