Komentara: 7
Pregleda: 3563

Zbrka oko visine poskupljenja gasa

23.01.2012. u 13:54h
Izvor: RTV Yueco
Zbrka oko visine poskupljenja gasa

Preko 100 iz potrošača gasa iz Subotice obratilo se Udruženju za zaštitu prava potrošača “Prosperitet” iz Novog Sada sa žalbama na novembarsko poskupljenje gasa. U JKP Suboticagas tvrde suprotno – imali su samo par poziva. Čitava zbrka je nastala iz razloga što je, za razliku od Yu eca, većina medija najavljivala da će gas poskupeti za 10%, što je i bio slučaj, ali za Srbijagas, dok su za 34 lokalna distributera gasa, među kojima je i JKP Suboticagas, odobrena pojedinačna poskupljenja, pa je tako u Subotici novembarski račun za ovaj energent veći za 16%.

Udruženje za zaštitu prava potrošača “Prosperitet” je stava da su novembarskim poskupljenjem gasa prekršena dva zakona – Zakon o energetici i Zakon o pravima potrošača. Zato što o poskupljenju gasa potrošači nisu neposredno obavešteni 15 do 30 dana pre stupanja na snagu, i zato što je poskupljenje stupilo na snagu retroaktivno – odluka je doneta na telefonskoj sednici Vlade 02. novembra, a primenjuje se od 1. novembra. U Udruženju su besni i zbog činjenice da je najavljeno poskupljenje od 10%, o kojem su pisali mediji, da bi distributerima bilo odobreno poskupljenje od 15 do čak 44%, u zavisnosti od grada do grada. To po njima znači da 250.000 potrošača gasa u Srbiji nije imalo adekvatnu informaciju o ceni koju će plaćati za grejanje na gas, a samim tim nisu mogli, ukoliko im je sadašnja cena previsoka, da se prebace na neki drugi energent.

U JKP Suboticagas, koje snabdeva sa 25 miliona kubika gasa godišnje 8.500 potrošača u Subotici, na Paliću, Zorci i Kelebiji, tvrde da je bilo par pojedinačnih pritužbi telefonskim putem i jedna putem kabineta gradonačelnika, ali i dodaju da su na medijima, među kojima je i Yu eco, jasno stavili do znanja potrošačima da je Vlada Srbije usvojila dve uredbe. Po jednoj je Srbijagasu dozvoljeno povećanje cene od 10%, a po drugoj, na osnovu metodologije i saglasnosti Agencije za energetiku, lokalnim distributerima su takođe dozvoljena poskupljenja, pa je tako Suboticagas za individualne korisnike podigao cene za 16%.

Ukoliko i dalje imate nedoumica u vezi računa za gas koji vam je dostavljen u decembru, možete se obratiti kol centru JKP Suboticagas na broj telefona 641 200. Ukoliko smatrate da ste oštećeni poskupljenjem, na internet adresi Udruženja “Prosperitet” - prosperitet.org možete preuzeti obrazac “Prigovor na račun” i poslati ga Suboticagasu, odnosno možete dobiti više informacije u vezi ove problematike.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 3 meseca
Komentara: 7
Pregleda: 3563
Povezane teme

poskupljenje gasa

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.